Siber tehlike

Siber zorbalık okullarda ve çocuklar arasında yaygınlaşıyor. Çocukları korumak için hem ailelere hem de okullara düşen önemli görevler var.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2018 Güncelleme 06 Kasım 2018, 02:51
Siber tehlike

İÇİNDEKİLER

Günümüzde siber zorbalık okullarda ve çocuklar-gençler arasında yaygınlaşan ciddi bir tehlike. Okullarda yaşanan akran zorbalığı, siber zorbalığa dönüşebiliyor. Siber zorbalık, çocukları pek çok açıdan olumsuz etkiliyor. Ipsos tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye'de çocuklarının siber zorbalığa maruz kaldığını söyleyen ebeveynlerin oranı yüzde 19 oldu.
Bitdefender Antivirüs'ün yaptığı son araştırma da akran zorbalığıyla karşılaşan çocukların sadece yüzde 4'ünün bu durumu anne babasına ya da öğretmenine anlattığını gösterdi. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, "Siber zorbalığa sıfır tolerans gösteren bir topluluk oluşturulması ve çocuklara böyle davranışlara karşı nasıl tepkiler verilebileceğinin öğretilmesi gerekiyor" diyerek, şu önerilerde bulundu:

Çocukların ve gençlerin çevrimiçi ortamda güvenliklerini riske atmayacak şekilde davranmaları, özel bilgilerini, fotoğraflarını ve videolarını yabancılarla paylaşmamaları için çalışılmalı. Araştırmamıza göre, siber zorbalık ile karşılaşan gençlerin yüzde 57'si fiziksel görünüşleri, yüzde 44'ü fikirleri, yüzde 30'u kişisel özellikleri ve yüzde 27'si giyim tarzları nedeniyle zorbalığa uğruyor.
Siber zorbalığa maruz kalan çocuklar da siber zorbaya dönüşebilir. Bunun engellenmesi için okullarda özel programlar hazırlanabilir.

Okullarda öğrencilere saygının ve hoşgörünün öğretileceği eğitici etkinlikler, atölyeler ve kampanyalar organize edilmeli.

Okullarda gençlerin, yüz yüze kaldıkları hoş olmayan durumları ve hisleri anlatmaları teşvik edilmeli.

Çocuklara, başkalarına uygulandığına şahit oldukları herhangi bir zorbalığın ardından olayı hemen yetkili birine anlatmaları gerektiği öğretilmeli.
HESAPLARI GÖZETİM ALTINDA TUTUN

Uzmanlar, ailelere de şu uyarılarda bulunuyor:

Çocuğunuzu sürekli gözetim altında tutun.
Çocuğunuzun vücut mahremiyetini açıkça gösteren fotoğraflarını paylaşmayın.
Çocuğunuzun sosyal medya kullanımını sınırlandırın.
Kullandığı sosyal medya hesaplarını sürekli gözetim altında tutun.
Çocuğunuza ait her bilgiyi sosyal medyada paylaşmayın.
Çocuğunuzla arkadaş olun.
Çocuğunuzu sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirin