Siber hırsızlara dikkat!

Hiç elden bırakmadığımız dijital cihazlarımızı korumak önem taşıyor. Özellikle tatillerde cihazlar veri hırsızlığına açık hale geliyor. Önleminizi alın, zarara uğramayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2018 Güncelleme 24 Temmuz 2018, 02:23
Siber hırsızlara dikkat!

İÇİNDEKİLER



Dijital
cihazlar tatillerde de elimizden düşmüyor. Cihazların korunması da büyük önem taşıyor. Uzmanlar, güvenli kalabilmek için evden çıkmadan önce, tatilde ve tatilden döndükten sonra yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:


TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE
Dizüstü bilgisayar ya da mobil cihazınızda her zaman güncel ve lisanslı bir antivirüs veya internet güvenliği yazılımı kullanın.
Windows, Adope, iTunes gibi sisteminizde kullandığınız yazılımların güncellemelerini mutlaka yükleyin, böylece korunmanın öncelikli adımlarından birini yerine getirmiş olursunuz.



Verileriniz mutlaka yedekleyin. Böylece bilgisayarınız ya da tabletiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.
Şifrelerinizi harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturun. Hatta sadece sizin için anlamlı olacak kısa cümlelerden parolalar oluşturabilirsiniz.
USB aygıtları virüse karşı kontrol edin.


TATİL SIRASINDA
Riski minimize etmek için cihazlarınızı güvenli yerde tutun ve güvenlik kilidi kullanın.
Herkese açık Wi-Fi ağları kullanırken, bankacılık işlemleri ya da online alışveriş gibi işlemlerden mümkünse uzak durun.
İnternete kafelerde, internet bankacılığı, e-posta şifreleriniz, sosyal medya siteleri giriş bilgileriniz gibi önemli bilgileri girmekten kaçınmaya dikkat edin.


Normal mailinize gelen mesajların yönlendirilmek üzere ayarlandığı bir tatil hesabı açabilir, tatilde bu e-posta hesabınız ele geçirilse bile uğrayacağınız zararın sadece tatil süresi içinde kalmasını sağlayabilirsiniz.
Cihazlarınızı çocuklarınız da kullanacaksa, ebeveyn kontrolü yazılımları edinin.

EVİNİZE DÖNDÜĞÜNÜZ ZAMAN
Döndüğünüzde bilgisayarınızı, telefonunuzu, hafıza kartlarınızı, USB belleğinizi olası virüs bulaşmalarına karşı tarayın.
Tatil için açtığınız e-posta hesabına yönelik yönlendirmeyi iptal edin ve normal mailinize geri dönün.