Ali robot yapsın Ayşe ise kodlama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin bütün sorunlarını kısa ve uzun vadede çözecek güçte olduğunu, bilim ve teknolojiyi ana gündem maddesi olarak gördüklerini belirterek, “Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2017 Güncelleme 30 Aralık 2017, 00:00
Ali robot yapsın Ayşe ise kodlama

İÇİNDEKİLER

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin bütün sorunlarını kısa ve uzun vadede çözecek güçte olduğunu, bilim ve teknolojiyi ana gündem maddesi olarak gördüklerini belirterek, "Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın" dedi.
Türkiye, 2017 yılında tarihi büyüme rakamlarına imza atarken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü her alanda çok önemli adımlar attıklarını söyledi. İşte Özlü'nün açıklamaları:
Türkiye olarak nasıl bir fırsatla karşıya olduğumuzu görelim istiyorum. İzmir, bünyesinde barındırdığı 13 organize sanayi bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi ve 2 serbest bölge ile yatırımcılara ideal bir yatırım olanağı sunuyor.
Üniversitelerimizin kağıt üstünde değil uygulanabilir bilim üretmelerini bekliyoruz. Çünkü iyi bir akla sahip olmak yeterli değil, önemli olan aklı iyi kullanmaktır. Sanayi 4.0 bize, bu aklı iyi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Dünya, yepyeni bir yöne doğru hızla ilerliyor. Bu ilerlemenin odağında bilim ve teknoloji var. Bizler, Türkiye olarak, bu değişimin ve ilerlemenin gerisinde kalamayız.Her anlamda önde olmak zorundayız. Bu kritik eşiği atlamak durumundayız. Sanayi 4.0, emin olunuz, 80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacaktır.
Ülkemizde mesleki eğitim gören öğrenci sayısı 1,7 milyon, Almanya'da 7,8 milyon. Türkiye'de işsizlik yüzde 11, Almanya'da yüzde 6. İhtiyaç duyulan yeteneklere haiz insan yetiştirme, programlama, planlamada sıkıntımız var. Neye ihtiyacımız var, ne yetiştiriyoruz konusunda örtüşebilirsek işsizlikte ciddi azalma olacağına inanıyorum.
Dünyanın en değerli şirketlerinin yüzde 80'i teknoloji şirketi. Yazılıma, bilişime, teknolojiye yatırım yapmak çok önemli. Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde, bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın.
Türkiye bütün sorunlarını hem kısa vadede, hem uzun vadede çözecek güçtedir. Ülkemiz, her an sınanarak, her an imtihanlardan geçerek bugünlere geldi. Her sınavdan, daha da güçlenerek, daha da birleşerek, başarıyla çıktık. Güncel hadiseler ne kadar yoğunlaşsa da bilim ve teknoloji, ana gündem maddelerimiz arasında her zaman yer aldı. Türkiye çok daha zor günlerden geçti. Kimliğimizi, bağımsızlığımızı hep koruduk, her sınavdan başarıyla çıktık."
Eğitimde sağlık, ekonomi, ulaştırma ve sanayi gibi bütün alanlarda vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz. 2023 hedeflerimizdeki en önemli halkalardan biri bilimdir, teknolojidir, sanayidir. Bizler Türkiye'nin sanayi ile birlikte daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Bizler hükümet ve bakanlık olarak üç temel hedef üzerine yoğunlaşmış bulunuyoruz.
Birincisi bilim merkezi Türkiye hedefi, ikincisi teknoloji üssü Türkiye, üçüncüsü ileri sanayi ülkesi üssü Türkiye olacaktır. Türk sanayisinin en önemli halkalarından b iri de inşallah Zonguldak'a kısmet olacaktır. Türkiye'deki beş büyük endüstri bölgesinden biri de Batı Karadeniz bölgesinde bulunuyor. Bu endüstri bölgeleri mega endüstri bölgeleri olacak.
Bölgesel ve küresel kartlar yeniden karılıyor. Yeni siyasi pozisyonlar alınıyor. Küresel güçler de bütün bunlar devam ederken bu değişimin yönünü belirlemeye çalışıyorlar. Bütün dünyayı etkisi altına alan ve gelecekte çok daha kapsayıcı olacağı belli olan yeni bir devrim süreci yaşıyoruz. Bu devrim 4'üncü Sanayi Devrimi'dir. Bu devrim aynı zamanda sanayi dışı bütün alanları da etkileyecek olan Akıllı Toplum 5.0 Devrimi'dir.
Aslında bu iki unsur, 4'üncü Sanayi Devrimi'yle küresel kartların yeniden dağıtıldığı siyasi süreç farklı süreçler gibi gözükse de biri diğerinin sebebi ve sonucu olan süreçlerdir. 4'üncü Sanayi Devrimi'ni yakalayamayan ülkeler bu yeni güç dağılımında da söz sahibi olamayacaklar. Dünya bu devrimlerle şekillenirken biz aradaki mesafeyi kapatmakta zaman kaybettik.
Ancak bu kez öyle olmayacak. Türkiye artık dünyanın bekleme odasından çıkmıştır. Türkiye bu kez izleyici konumunda bulunmayacak. Akıllı Toplum 5.0 sadece sanayi mantığını değil, toplumu da dönüştürürken Türkiye oturup beklemeyecek. Biz bu dönüşümün ana aktörü olacağız. Değişimin peşinden koşan değil, değişimin yönünü belirleyen ülke olacak, Türkiye'yi hak ettiği konuma getireceğiz.
Bakanlık olarak üç temel prensip ve hedef üzerinde yoğunlaşmış bulunuyoruz: Bunlardan birincisi, Türkiye'yi bilim merkezi bir ülke yapmaktır. Bunlardan ikincisi, Türkiye'yi teknoloji üssü bir ülke yapmaktır. Üçüncüsü, ileri sanayi Türkiye hedefidir. Bu hedefler bizi 4'üncü Sanayi Devrimi'ne her yönüyle adapte olmuş, çağın gereklerine göre üreten, büyüyen, söz sahibi olan bir ülke konumuna yükseltecektir.


​ANTARTİKA'DA TÜRK ÜSSÜ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika Antlaşmalar Sistemi Sekreteryasınca, Türkiye'nin Madrid Çevre Protokolü'nü imzalamasının tüm danışman ve gözlemci ülke üyelerine resmi olarak bildirildiğini ifade ederek, "Böylelikle Antarktika Bilim Üssü Projesi'ndeki nihai amacımız olan 'danışman ülke' statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlanmış oldu" dedi.