Montella'dan sürpriz: A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 öncesi geniş aday kadrosu açıklandı | Kamp programı belli oldu

Son dakika haberi! Türkiye'nin EURO 2024 öncesi geniş kadrosu Vincenzo Montella tarafından belirlendi. Listede Süper Lig ve Avrupa liglerinde oynayan bazı sürpriz isimlere yer verildi. Kesin liste 7 Haziran'da teslim edilecek. Öte yandan kamp ve hazırlık maçlarının programı da belli oldu.

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2024, 20:34 Güncelleme 24 Mayıs 2024, 23:15
Montella’dan sürpriz: A Milli Futbol Takımı’nın EURO 2024 öncesi geniş aday kadrosu açıklandı | Kamp programı belli oldu

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın ev sahipliğinde 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) mücadele edecek A Milli Takım'ın geniş aday kadrosu belli oldu.

TFF'den yapılan açıklamaya göre teknik direktör Vincenzo Montella yönetimindeki ay-yıldızlıların aday kadrosunda 35 futbolcu yer aldı.

Montella'nın kararıyla 7 Haziran'da milli takımın geniş kadrosundan 9 futbolcu çıkartılacak ve 26 kişilik kadro UEFA'ya bildirilecek.

Aday kadroda şu isimler bulunuyor:

Kaleciler: Altay Bayındır (Manchester United), Doğan Alemdar (Troyes), Mert Günok (Beşiktaş), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)

Defans: Mert Müldür, Çağlar Söyüncü, Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahçe), Zeki Çelik (Roma), Abdülkerim Bardakcı (Galatasaray), Ahmetcan Kaplan (Ajax), Merih Demiral (Al-Ahli), Ozan Kabak (Hoffenheim), Samet Akaydın (Panathinaikos), Cenk Özkacar (Valencia)

Orta saha: Berat Özdemir (Trabzonspor), Can Uzun (Nürnberg), Hakan Çalhanoğlu (Inter), İsmail Yüksek (Fenerbahçe), Kaan Ayhan (Galatasaray), Okay Yokuşlu (West Bromwich), Orkun Kökçü (Benfica), Salih Özcan (Borussia Dortmund)

Forvet: Abdülkadir Ömür (Hull City), İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Yunus Akgün (Leicester City), Kenan Yıldız (Juventus), Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper Yılmaz (Galatasaray), Oğuz Aydın (Corendon Alanyaspor), Arda Güler (Real Madrid), Bertuğ Yıldırım (Rennais), Cenk Tosun, Semih Kılıçsoy (Beşiktaş), Enes Ünal (Bournemouth), Yusuf Yazıcı (Lille)

KAMP PROGRAMI
A Milli Takım aday kadrosuna davet edilen futbolcular, üç etap halinde çalışmalara başlayacak. İlk grupta yer alan ve kulüpleriyle olan maçlarını tamamlamış futbolcular, bugün Riva'da yer alan TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Tesisleri'ne gelerek idmanlarına başladı.

İkinci grupta bulunan futbolcular ise kulüpleriyle bu hafta sonunda görev alacakları maçların ardından 29 Mayıs Çarşamba günü kampa dahil olacak. Son olarak, Arda Güler ve Salih Özcan, Borussia Dortmund ile Real Madrid'i karşı karşıya getirecek UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ardından İtalya'da kampa katılacak.

Kampın ilk etabında sınırlı sayıda futbolcunun bulunacağı göz önüne alınarak ve teknik ekibin hafta sonunda takımlarıyla son maçlarını oynayacak futbolculara milli takım kampı öncesi tam bir dinlenme imkanı tanıma prensibi gereğince, A Milli Takım havuzunda bulunan ve Trendyol 1. Lig şampiyonu Eyüpspor'da forma giyen kaleci Berke Özer, 24-29 Mayıs tarihleri arasında A Milli Takım antrenmanlarında yer alacak.

29 Mayıs'ta tam kadro olarak İstanbul'da toplandıktan sonra 3 Haziran'a kadar çalışmalarını Riva'da sürdürecek A Milliler, bu tarihte Türk Hava Yolları'na ait uçakla İtalya ile oynanacak özel maç için Bologna kentine gidecek.

2 HAZIRLIK MAÇI OYNAYACAK
Milliler, şampiyona öncesinde 2 hazırlık müsabakası gerçekleştirecek.

Ay-yıldızlı ekip, 4 Haziran'da İtalya, 10 Haziran'da ise Polonya ile deplasmanda karşı karşıya gelecek.

Türkiye'nin İtalya karşılaşması Serie A'da mücadele eden Bologna FC 1909 takımının maçlarına ev sahipliği yapan Renato Dall'Ara Stadyumu'nda oynanacak ve TSİ 22.00'de başlayacak.

Polonya özel maçına kadar olan süreci, bu ülkenin Opalenica kasabasında kamp yaparak geçirecek ay-yıldızlılar, İtalya maçının ertesi akşamı Bolgona'dan Poznan'a hareket edecek. 9 Haziran'da ise Polonya-Türkiye maçının oynanacağı başkent Varşova'ya geçecek.

Polonya-Türkiye karşılaşması, 10 Haziran'da ülkenin en yüksek kapasiteli futbol stadyumu olan PGE Narodowy'de oynanacak ve TSİ 21.45'te başlayacak.

A Milli Takımımız, 5-11 Haziran tarihleri arasında Ümit Milli Takımımız ile beraber kamp yapacak. A ve Ümit Milli Takımlarımız, biri İtalya diğeri de Polonya'da olmak üzere birbirleriyle iki antrenman maçı oynayacak.

Ay-Yıldızlılar, 11 Haziran'da Polonya'dan Almanya'nın geçecek ve hazırlıklarını merkez kamp yeri olarak kullanacağı Barsinghausen kasabasındaki tesiste sürdürecek.

ŞAMPİYONADA F GRUBU'NDA YER ALIYOR
A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'te F Grubu'nda mücadele edecek.

Ay-yıldızlıların grubunda Çekya, Gürcistan ve Portekiz bulunuyor.

Millilerin maç programı şöyle:

18 Haziran Salı:

Türkiye-Gürcistan (Dortmund)

22 Haziran Cumartesi:

Türkiye-Portekiz (Dortmund)

26 Haziran Çarşamba:

Çekya-Türkiye (Hamburg)

MONTELLA'DAN AÇIKLAMA

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, turnuva için oluşturduğu 35 kişilik geniş kadro hakkında açıklamada bulunarak genel sezon performanslarına göre karar verdiklerini dile getirdi. Montella açıklamasında; "Bizim kadro seçim kriterlerimiz futbolcularımızın kalitelerine göre kurulmuştur. Seçimimizi özellikle bir grup oluşturabilmek adına yaptık. Elbette futbolculuk değerleri kadar saha dışı değerlerimiz de önemliydi. Ben ve ekibim stadyumlarda yüzlerce maç seyrettik. Elbette futbolculuk değerleri kadar saha dışı değerlerimiz de önemliydi. En önemli kriter futbolcularımızın sezon boyunca gösterdikleri performanstı. Özellikle de sezonun son bölümündekiler. Politik davranmak adına hiçbir bir seçim yapmadık. Seçimlerimiz sahada gördüklerimize bağlı olarak yapılmıştır. Özellikle oyuncuların güncel performanslarını baz aldık. Çünkü yüksek seviyede oynayacağız. Fiziksel kondisyonun seçim kriterimizde önde olduğunu belirtmek ve teknik kaliteler haricinde oyuncuların fiziksel performanslarının da bizim için önemli olduğunu söylemek isterim. Farklı parametrelerin birleştiği bir seçim yaptık. Eminim ki ülkece büyük bir birliktelik sağlayarak, forma rengine bakmaksızın hepimizin bayrağımızın altında birleşeceğinden şüphem yok. Çünkü benim için Türk bayrağının altında birleşmek çok önemli." dedi.

A Milli Takımın başında bir seneye yakın süredir görev yaptığını hatırlatan Vincenzo Montella, "Şu ana kadar benim için çok güzel bir deneyim oldu. Sadece biri hariç. Şanslıyız ki o da çok önemli bir dönemde değildi. İlk defa Hırvatistan'da galip geldik. Onlar da ilk defa kendi evlerindeki bir eleme maçını kaybettiler. 72 yıl sonra Almanya'da galip geldik. Eleme grubundan ilk kez lider çıkmayı başardık. FIFA sıralamasında birkaç basamak yükseldik. Tarihimizde ilk kez grubu lider tamamlayarak, tabii ki de şu andaki hedefimiz üçüncü kez art arda Avrupa Şampiyonası'na katılmayı başardık. Ama son iki turnuvada gruptan çıkma başarısı gösteremedik. İlk hedefimiz inanmak, güvenmek ve birliktelik sağlayarak son yıllarda başaramadığımızı elde etmek." ifadelerini kullandı.

Hazırlık maçındaki rakipleri, EURO 2024'teki rakiplerle doğru orantıda seçtiklerinin altını çizen Montella, "Test etmek ve takımımızı hazırlamak için bu tarz maçları seçtik. Son iki maçımızı 4 devre olarak düşünürsek, 3 tanesinde iyi oynadık. Son devrede ise çok kötü oynadık. Ancak gereken dersleri aldık. Bu seviyelerde kendini küçümseyemezsin, özellikle de rakibini küçümsememelisin. Son Avrupa şampiyonu İtalya'ya ve Polonya'ya karşı oynayacağımız maçların da çok önemli sınavlar olduğunu düşünüyorum. A Milli Takım ve 21 Yaş Altı takım birlikteliğini seviyorum. Gençleri değerlendirmeyi seviyorum ki bunu daha önce de gösterdim. Seçimlerimi kimliğe bakmaksızın yapıyorum ve oyuncuların bu seviyeler için hazır olup olmadıklarını değerlendiriyorum. A ve 21 Yaş Altı takımlarımız arasındaki geçiş uygulamalarımızı özgürce yapmayı gelecekte de devam ettireceğim. O yüzden 21 Yaş Altı hocamız Levent Sürme ile yapmış olduğumuz bu birlikte kamp ve maç planlamasından çok memnunum. Bunları yapmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

EURO 2024'te farklı futbol anlayışlarına sahip 3 rakiple karşılaşacaklarını aktaran İtalyan teknik adam şu ifadeleri kullandı:

"Benim için en önemli maç ilk maçımız ve en zor maçımız da o olacaktır. Gürcistan şimdiye dek kompakt bir oyun sergiledi. Benim tarafımdan çok büyük saygıyı hak eden bir takım. Belki FIFA sıralamasında bizden altta olan bir takım ama bu istatistik bize maç kazandıracak bir detay değil. Portekiz'e karşı oynadığımızda aynı durum bizim için de geçerli. Bence Portekiz'in olağanüstü bir kadrosu var. Sıralamada bizden çok üstteler ama futbolda 'Kesin kanaat' diye bir şey yoktur. Çekya'da elemelerden sonra teknik direktör değişikliği oldu. Taktiksel anlamda nasıl oynayacaklarından şu an için emin değiliz. FIFA sıralamasında da hemen hemen bize yakın bir takım. Bizim ilk etapta üç tane final maçımız olacak. Tıpkı yolculuğumuzun başlarında olduğu gibi, Hırvatistan, Almanya ve diğer maçlarda gösterdiğimiz doğru takım ruhuyla bu maçlara çıkmamız gerekiyor. Sahanın içerisinde göstereceğimiz duruş ve karakterimizle, öncelikle ülkemizi gururlandırmamız gerekiyor. Sonrasında teknik ve taktik anlamda o seviyelere yakışacak şekilde mücadele etmemiz lazım. İlk hedefimiz gruptan çıkmak. Sonrasında ise başka tür bir mücadele olacak. O yüzden, adım adım ilerlememiz gerekiyor."

- "Temel hedefimiz aynı düşünce yapısında sahip bir grup oluşturmak"
"Temel hedefimiz aynı düşünce yapısında sahip bir grup oluşturmak. Hem ülkemizde hem de takımımızda bir birliktelik yaratmak." sözlerini kullanan Vincenzo Montella, "Bu, bütün hedeflerin başında gelir. Gruptan çıkmak öncelikli ama çünkü son iki turnuvada bunu başaramadık. Sonra hayallerimiz ve hedeflerimiz değişkenlik gösterebilir. Bunu da deneyimlerime göre söyleyebilirim. Çünkü sonrasında senaryolar değişebiliyor ve her şey mümkün hale geliyor. Bize başarı getirecek olan faktörler birliktelik, inanç, birbirine güvenmek ve önemli anlarda sakin kalabilmek. Dengeli olmamız gerekiyor. Ben futbolcu grubumuza inanıyorum ve güveniyorum. Takımımız, hem taktik hem de teknik anlamda bir bütün olduğunu sahada gösterdi. EURO 2024 Elemeleri'nden itibaren toplamda 20 gol attık. Bunun 17'si farklı futbolculardan geldi. Bu goller, kolektif oyunumuzun bireysel oyunumuzdan üstün olduğunun göstergesidir. Şuna inanıyorum ki uzun süreçlerde kolektif oyunlar, bireysel oyunlardan her zaman üstündür." değerlendirmesinde bulundu.

Genç ve deneyimli oyunculardan oluşan bir kadroya sahip olduğu dile getiren Montella, "İlk defa A Milli Takım'da boy gösterecek oyuncularımız da var. Geniş kadroya çağırdığımız 35 futbolcumuzun yaş ortalaması şu an itibarıyla 25,1. Avrupa Şampiyonası'nda yer alacak en genç takım belki de biz olacağız. Kadromuz geniş. Bunun belli sebepleri var. İlk etapta 13 futbolcuya sahip olacağız. 29 Mayıs itibarıyla daha fazla futbolcuya sahip olacağız ve ilk kararlarımı o tarihten itibaren vermeye başlayacağım. İki futbolcumuz da muhtemelen 4 Haziran'da aramıza katılacak. Bazı futbolcuları yakından görüp değerlendirmek istiyorum. Kadroyu geniş tutmamızın sebeplerinden biri de, oyuncuları hem zihinsel hem fiziksel hem de teknik açıdan görmek istememiz." ifadelerini kullandı.

Üzerlerindeki sorumluluğun bilincinde olduklarını vurgulayan İtalyan teknik adam, "Bizler Avrupa Şampiyonası'ndaki sorumluluğumuzu hissederken, herkesin turnuva sürecini sevinç, tutku ve bağlılıkla yaşamasını istiyoruz. Bu bağlılığı, ülke ve bayrağımızı düşünerek yaşamamız lazım. Almanya'da sanki evimizdeymiş gibi oynayacağız ama futbolcularımız için bunun bir baskı oluşturmasını istemiyorum. Eminim ki bu duygusallığı yönetmekte sıkıntı yaşamayacağız ve nerede olursak olalım, büyük bir ülke olduğumuzu bayrağımız için mücadele ederken göstereceğiz." şeklinde konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN