Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçının VAR kayıtları açıklandı! Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor'dan peş peşe tepki

Son dakika haberine göre Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Sivasspor-Galatasaray maçı ile Gaziantep FK-Beşiktaş maçının VAR kayıtlarını yayınladı. Yapılan açıklamada söz konusu maçların hakemleriyle ilgili olarak "önemli hakem hatası yaptıkları tespit edilmiştir." denildi. MHK, Sivasspor - Galatasaray maçının VAR hakemi Özgüç Türkalp'e bir daha görev verilmeyeceğini açıklarken, aynı maçın hakemi Erkan Özdamar'a ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçının hakemi Atilla Karaoğlan'a da uzun süre görev verilmeyeceğini açıkladı. Öte yandan VAR kayıtlarının yayımlamasının ardından, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor'dan peş peşe açıklamalar geldi.

Giriş Tarihi 03 Ocak 2023, 16:15 Güncelleme 04 Ocak 2023, 09:08
Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçının VAR kayıtları açıklandı! Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor’dan peş peşe tepki

İÇİNDEKİLER

TFF Gaziantep FK - Beşiktaş ve Sivasspor - Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını açıkladı. "Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtları incelendi ve bahsi geçen maçlarda hakemlerin, önemli hakem hatası yaptıkları tespit edilmiştir. Bu maçların VAR kayıtlarının yayınlanmasına karar verilmiştir." denildi.

Federasyondan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Kamuoyunun Bilgilerine;

Son dönemde meydana gelen hakem hatalarıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu ilgili kurulları ile gerekli incelemeleri yapmıştır. Bu kapsamda Gaziantep FK A.Ş. – Beşiktaş A.Ş. ve Demir Grup Sivasspor - Galatasaray A.Ş. maçlarının VAR kayıtları incelenmiştir ve bahsi geçen maçlarda hakemlerin "önemli hakem hatası" yaptıkları tespit edilmiştir.



Şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda oluşan spekülasyonları da ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun kararıyla; söz konusu maçlardaki tartışılan pozisyonlara ait VAR kayıtlarının yayınlanmasına karar verilmiştir.

Göreve geldiğimiz ilk gün sözünü verdiğimiz şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda en küçük soru işareti bırakmadan çalışmalarımızı sürdürürken, hakemlik müessesesinin de zarar görmemesi için maksimum hassasiyeti göstereceğimiz konusunda kamuoyunu temin ederiz. Bazı hakemler tarafından yapılan hataların tüm futbol camiasına mal edilmesine de izin verilmeyecektir.

Bu iki maç ile ilgili hatalı bulunan hakemler hakkında Merkez Hakem Kurulu gerekli yaptırımları uygulayacaktır.

Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.

SİVASSPOR'UN GOLÜ OFSAYT NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ
TFF'nin yayınladığı VAR kayıtlarına göre Sivasspor'un Galatasaray karşısında attığı gol, ofsayt gerekçesiyle iptal edildi.

Nelsson, pozisyondaki ikinci adam olarak kabul ediliyor.

İŞTE VAR KAYITLARI, NELSSON'UN POZİSYONU
TFF'nin yayınladığı VAR kayıtlarına göre, Nelsson pozisyondaki ikinci adam olarak kabul edildiği için Sivasspor'un golü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi.

Sivasspor'un iptal edilen golünde yer alan ses kayıtları:
- VAR: "Sivaslı futbolcu topa dokunmuyor ama Nelsson'a müdahalesi var."
- Erkan Özdamar: "Evet, Robin Yalçın değil mi, çok net. Nelsson'a temas ediyor. Ofsayt mı peki bu oyuncu?"
- VAR: "Nelsson ikinci oyuncu. Evet, ofsayt var."

N'KOUDOU'NUN POZİSYONU
Beşiktaş'ın Gaziamtep FK ile oynadığı maçta N'Koudou ile Kitsiou arasında yaşanan pozisyon esnasındaki VAR konuşmaları ise şu şekilde:

- VAR: "Sahada inceleme öneriyorum. Kafa vurduğunu görüyorum."
- Atilla Karaoğlan: "Şiddet var mı?"
- VAR: "Var, kafayla vuruyor. Bariz burnuna vurduğunu görüyorum."
- Atilla Karaoğlan: "Burnuna dokunuyor ya. Şiddet yok."
- Atilla Karaoğlan: "Abi abartıyor ya. Ben sarıda kalacağım."
- VAR: "Tamam, karar senin."

MHK HAKEMLİĞİNİ BİTİRDİ
MHK, Sivasspor-Galatasaray maçının VAR hakemi Özgüç Türkalp'e bundan sonra görev verilmeyeceğini açıkladı. MHK, Süper Lig'deki Gaziantep FK-Beşiktaş karşılaşmasının hakemi Atilla Karaoğlan ile Sivasspor-Galatasaray maçını yöneten Erkan Özdamar'a uzun süre görev verilmeyeceğini duyurdu.

KULÜPLERDEN TEPKİ 'VAR'
TFF'nin Süper Lig'deki Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayımlamasının ardından, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor'dan peş peşe açıklamalar geldi.

Demir Grup Sivasspor, TFF'nin Galatasaray maçındaki VAR kayıtlarını açıklamasının ardından maçta kural hatası olduğunu savundu.

Sivasspor'dan yapılan açıklamada, "VAR incelemesi sonucunda, ofsayt çizgisi çizilemeden golümüzün iptal edilmesi, hakem hatası değil kural hatasıdır. Ofsayt olmayan bir pozisyonda ofsayt incelemesi için VAR'a çağrılıp, nizami gol için ofsayt kararı verilmesi skandal bir kural hatasıdır" denildi.



BEŞİKTAŞ: ANLAYAMADIK
Beşiktaş'tan yapılan açıklamada ise, "Kamuoyu Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarını beklerken, Gaziantep FK ile oynadığımız maçtaki pozisyonun VAR kayıtlarının neden açıklandığını anlayamadık!

Madem öyle, biz de yorumumuzu katalım! Birazdan…"

Siyah Beyazlılar, ilk mesajın ardından şu açıklamayı yaptı:

"'Şiddet yok abartıyor''
Hakem yorumu

''Ofsaytımsı''
Hakem yorumu değil."



FENERBAHÇE: TÜRK FUTBOL TARİHİNE GEÇECEK KARA BİR LEKE
Fenerbahçe'den yapılan açıklamada ise, "Hem zirve hem de düşme hattında birçok takımın kaderiyle oynayan, Süper Ligin adalet çerçevesinde yönetilmediğinin fotoğrafı olan bu kayıtlar, Türk futbol tarihine geçecek kara bir lekedir." denildi.

Kulüpten yapılan açıklama şöyle;

"Türkiye Futbol Federasyonu tarafından "resmi kaynaklar aracılığıyla" ilk kez açıklanan VAR kayıtları üzerine bu açıklamayı yapmayı sorumluluk kabul ediyoruz.

Kamuoyu vicdanlarını rahatsız eden, 25 Aralık 2022 tarihinde oynanan Gaziantepspor-Beşiktaş ve 29 Aralık 2022 tarihinde oynanan Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını dehşet ve üzüntü içinde takip ettik.

Hem zirve hem de düşme hattında birçok takımın kaderiyle oynayan, Süper Ligin adalet çerçevesinde yönetilmediğinin fotoğrafı olan bu kayıtlar, Türk futbol tarihine geçecek kara bir lekedir.

Bununla beraber Türk futbolunun marka değerinin bu durumda olmasının büyük unsuru olan kronikleşmiş hakem facialarından futbolumuzun temizlenmesi için de bir milattır.

Sezonlardır üst üste yaşanan kaosa sebep olan olayların bugün sadece bir kısmı gün yüzüne çıkmışken;

Türkiye Futbol Federasyonu ilk kez önlem ve aksiyon alma odaklı bir tavır ortaya koymuştur. Bu tutum şeffaf yönetim anlayışının en samimi göstergesidir. Kendilerine sorumluluk sahibi bu tavırları için teşekkür ederiz.

Futbolumuzda yaşanan skandallara dair milat olarak kabul ettiğimiz bu adımı son derece değerli buluyor, hakem atamaları ve hakem performanslarının takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.

Ayrıca hakem hatasının da ötesinde, olağanüstü bir durum olarak gördüğümüz bu yaşananlarla ilgili gelişmelerin ve atılacak adımların da takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Futbolu kirleten bu isimlerin ve bu isimlerin eğer varsa Türk futbol paydaşları arasındaki her bir uzantılarının, futbolumuzdan silinmelerini temenni ediyoruz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN