Türk futbol tarihinin akışını değiştiren, şampiyonluğu ilk kez İstanbul dışına taşıyan büyük efsane Ahmet Suat Özyazıcı

Ahmet Suat Özyazıcı, Karadeniz Fırtınası ile 4 Süper Lig şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığ ı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve Kıbrıs Barış Kupası kazandı Efsane teknik adam, Trabzonspor ile amatörde ve birinci ligde olmak üzere 3 ayrı kulvarda şampiyonlukla r yaşayan ilk ve tek Türk teknik direktörü unvanına sahip…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2022 Güncelleme 26 Temmuz 2022, 07:00
Türk futbol tarihinin akışını değiştiren, şampiyonluğu ilk kez İstanbul dışına taşıyan büyük efsane Ahmet Suat Özyazıcı

İÇİNDEKİLER

O, Trabzonspor tarihinin en müstesna insanı. O Trabzonspor'u 1. Lig'de ilk kez şampiyon yapan, kupayı ilk kez İstanbul dışına taşıyan devrimi gerçekleştiren mimar. O, Trabzonspor teknik direktörlüğü boyunca biri ikinci lig şampiyonluğu olmak üzere 4 birinci lig (Süper Lig), 3 Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve Kıbrıs Barış Kupasını Trabzonspor'un müzesine getirdi. O her kupaya ambargo kayan bir isimdi. Deprem Kupası ve Kara Kuvvetleri Kupası gibi özel kupaları da kazanmasını bildi.



11 KEZ MİLLİ OLDU
O, Trabzonspor ile amatörde ve birinci ligde olmak üzere üç ayrı kulvarda şampiyonluklar yaşayan ilk ve tek Türk teknik direktörü unvanına sahip. O bir kupa koleksiyoncusu. O, Türkiye futbol tarihinin seyrini değiştiren lider. O, Ahmet Suat Özyazıcı… ÖzyazıcıTrabzon'un Gülbaharhatun Mahallesi'nde 1936 yılında ikisi erkek, birisi kız üç çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Cumhuriyet İlkokulundan sonra Ticaret Lisesi orta kısmından mezun oldu, lise kısmında ise birkaç ay okuyabildi. Kendi deyimiyle akşama kadar top peşinde koşturduğundan okumaya fırsat bulamadı. Futbola 1953 yılında Trabzon Yolspor'da başlayıp bir yıl sonra İdmanocağı'na transfer olan Özyazıcı, 1959'da Lübnan'da yapılan Akdeniz Oyunlarında ilk kez amatör milli takım forması giydi akabinde 1960 Roma Olimpiyatları da olmak üzere Ay-Yıldızlı formayı 11 kez terletti. 1964 yılında takımın antrenörü ve kaptanı Sebahittin Canoğlu'nun vefatı üzerine İdmanocağı'nın hem takım kaptanlığına hem de antrenörlüğüne getirildi. Bu takımla iki kez Türkiye Amatör Futbol Şampiyonluğunu kazandı. Özyazıcı, profesyonelliğe ilk adımı 1967'de kurulan Trabzonspor'da attı ve 1969 yılında futbol yaşantısını noktaladı. İlk antrenörlük deneyimini 1970 yılında Trabzonspor Teknik Direktörü Altan Santepe'nin yardımcısı olarak yaşarken 1971 yılında Trabzonspor Genç Takımını alıp Karadeniz Bölge Şampiyonluğuna ulaştırdı. Özyazıcı, 1972-1973 sezonunun ikinci yarısında 2. Lig'deki Trabzonspor'un başına geçti ve ilk yılında 1 gol averajla şampiyonluğu kaçırdı.



EFSANE BÖYLE BAŞLADI
Ancak bir sezon sonra hayaline ulaştı ve 2. Lig Kırmızı Grup Şampiyonu olarak o zamanki adıyla Birinci Lige (Süper Lig) yükseldi. İlk yılında 30 puan toplayıp sezonu 9. sırada tamamladı. Bordo-Mavililerin sadece bir yıl sonra amatör kümelerden, alt liglerden ve kendi genç takımından gelen oyuncuların ağırlıkta olduğu bir kadroyla (Mustafa, Şenol, Şener, Kadir, Necati, Cemil, Bekir, Faruk, Ali Yavuz, Ali Kemal, Hüseyin, Mehmet Cemil, Ahmet, Turgay, Necmi, Serdar, Tuncay, Güngör, Engin, İhsan, Hüsnü) değil şampiyonluk ligde kalabilmesinin dahi mucize olduğunu yorumları yapılıyordu. Trabzonspor sezona Teknik Direktör Şükrü Ersoy'la başladı ancak başarısız sonuçların ardından 13. haftada görevine son vererek takımın başına Ahmet Suat Özyazıcı'yı yardımcılığına da Özkan Sümer'i getirdi. Bu değişiklikle Trabzonspor yeni bir hikaye yazmaya başladı. Tarihler 23 Mayıs 1976'yı gösteriyordu. Yer İzmir Alsancak Stadyumu… Sıcak bir İzmir akşamı. Göztepe ile 0-0 berabere kalan Trabzonspor, adını altın harflerle Türk futbol tarihine yazdırıyordu. Şampiyonluğu ilk kez İstanbul dışına taşıyarak bir devrimi gerçekleştiren Trabzonspor, şampiyonluk turunu da bu stadyumda atıyordu. İstanbul şaşkındı… Anadolu gururluydu… Trabzonsporlular mutluluk sarhoşuydu. Birileri 'bir rüzgardır, gelir geçer ' dese de..

YANILIYORLARDI!
Zayıflatmak için en parlak yıldızlarını transfer etse de, yanıldıklarını kısa süre sonra anlayacaklardı… Çünkü Özyazıcı yönetimindeki Trabzonspor, gelecek sezon da şampiyonluğu kimseye bırakmıyordu. Artık futbolda Trabzonspor Fırtınası vardı ve Bordo- Mavi renklerin ışıltısı tüm dünyaya yayılıyordu. Aslında Trabzonspor için 1977- 78 sezonunda şampiyonluk çok kolay gelecekti. Çünkü, iki sezon art arda şampiyon olmuş, oturmuş kadrosundan oyuncu kaybedilmediği gibi üstüne üç transfer yapılmıştı. Ancak Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasında Trabzon'da çok gol kaçırılıp Nejdet'in golüyle 1-0 kazanılan Kopanhagen maçının rövanşını 2-0 kaybedip elenmişti. Trabzonspor'un yedek kulübesinden taraflı maç yönettiği düşünülen hakeme yapılan itirazlar sırasında bir yöneticinin kendisini iterek yere düşürmesi ve bir iddiaya göre tekme de atması Trabzonspor'a pahalıya patlıyor ve bir yıl Avrupa Kupalarından men cezası alıyordu. Sezona iyi başlayamayan Trabzon ilk 5 maçta 4 puan alınca son iki sezonun şampiyon hocası Özyazıcı büyük eleştirilere uğruyordu. Toparlanan Trabzonspor ligin ilk yarısını lider olarak tamamlanıyordu. Ne var ki hem asların sezon sonunda satılacağı söylentileri, hem de Özyazıcı'nın görevi bırakacağını açıklaması Avrupa cezası yanında bu şampiyonluğu engelleyen sebepler arasında yerini alıyordu. Görevi Özkan Sümer devralıyordu. Bordo- Mavililer 42 puanla şampiyoluğa ulaşan Fenerbahçe'nin sadece 1 puan gerisinde 41 puanla ikinci oluyordu.



YERLİNİN DE YERLİSİ İLE ŞAMPİYONLUK
Trabzonspor, 1978-79 sezonuna yaşanan iç çekişmeler sonucu bir yıl önce takımı şampiyon yapan Özkan Sümer'in yerine Özyazıcı'yı getirerek başladı. İki sezon önce toplam 4 milyona alınan Mehmet Ekşi ve Necdet Beşiktaş'a, Orhan ise Galatasaray'a 14 milyon lira karşılığı satılmışlardı. Kadroya ise Ankara Şekerspor'dan İskender, Sebatspor'dan da İsmail katılmıştı. Bunlara ilave olarak henüz üçüncü haftada Galatasaray ile oynanan maçın 1. dakikasında libero Necati'nin ayağı kırılmıştı. Daha önce Kadir'in yerine altyapıdan Hüsnü Özkara'yı monte edip başarılı olan Özyazıcı, bu kez de Necati'nin yerine İsmail ile altyapıdan Arif'i değişmeli oynatıp sorunu giderdi. Trabzonspor'un dar ve yetersiz kadrosunun ne yapacağı merak ediliyor, Trabzon'da bile kendisine şampiyonluk şansı tanınmıyordu. Ancak Özyazıcı yönetimindeki Bordo-Mavililer, Şenol-Turgay, Hüsnü, İsmail (Arif) ,Mustafa- Yaşar, Güngör, Serdar-Galip, Tuncay, İskender (M.Cemil)'den oluşan 10'u yerlinin de yerlisi kadro ile sezonu Galatasaray'ın bir puan önünde 41 puanla şampiyon olarak tamamlıyordu.



'İKİ HASAN BİR BASAN'
Trabzonspor Özyazıcı ile son lig şampiyonluğunu 1983- 84 sezonunda Fenerbahçe'ye 5 puan fark yaparak elde ederken bu Özyazıcı'nın da 4. Lig şampiyonluğu olarak kayıtlara geçti.Mehmet Ali Yılmaz başkanlığındaki Trabzonspor'un Fenerbahçe'den Ali Kemal Denizci'nin kardeşi Osman'ı transfer edeceği kesinleşmişti. Gazeteciler Özyazıcı'yı sürekli 'Hocam başka kimi alacaksınız?' diye soruyordu ancak sır vermeyen Özyazıcı sonunda 'İki Hasan, bir basan alacağız, başka da bir şey söyleyemem' diyordu. Sonunda Hasan'lardan birinin Rizespor'dan Hasan Vezir diğerinin de Samsunspor'dan Dobi Hasan (Şengün) olduğu anlaşıldı. 'Basan' ise yine Rizespor'dan İsmail Hakkı Yılmaz olmuştu. Ancak Tuncay Soyak'a alternatif olarak alınan İsmail Hakkı çok ciddi bir sakatlık geçirip 4 ay sahalardan uzak kalınca beklenen katkıyı yapamamış, Dobi Hasan ile Hasan Vezir oynadıkları futbol ve attıkları gollerle yıldızlaşmıştı. Sezon sonunda Trabzonspor 50 puanla en yakın takipçisi Fenerbahçe'ye 5 puan fark atarak Özyazıcı ile yeniden şampiyonluğa ulaştı. Trabzonspor, Özkan Sümer'le de iki olmak üzere 9 yılda 6. şampiyonluğuna imza atarak erişilmez bir rekorun da sahibi oluyordu.



Futbola 1953 yılında Trabzon Yolspor'da başlayıp bir yıl sonra İdmanocağı'na transfer olan Özyazıcı, 1959'da Lübnan'da yapılan Akdeniz Oyunlarında ilk kez amatör milli takım forması giydi akabinde 1960 Roma Olimpiyatları da olmak üzere Ay-Yıldızlı formayı 11 kez terletti. Özyazıcı ilk teknik direktörlük deneyimini 1970 yılında yaşadı Şükrü Ersoy'un yerine geldi. Büyük başarılara imza attı.



KORKUNÇ KOLEKSİYONCU
Trabzonspor'un dışında Bursaspor ve Sarıyer'i de çalıştıran Özyazıcı, Sarıyer'i Balkan Şampiyonu yaptı. Ahmet Suat Özyazıcı'nın görevde bulunduğu dönem içerisinde Trabzonspor 18 kupa kazanmayı başardı.
1 İkinci Lig Şampiyonluğu
4 Birinci Lig (Süper Lig) Şampiyonluğu (1975- 76, 1976-77, 1979-80, 1983-84)
3 Türkiye Kupası Şampiyonluğu

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN