Formula 1 en iyi nereden izlenir? İstanbul Park en iyi tribün hangisi?

Formula 1 en iyi nereden izlenir? 13-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Formula 1 Türkiye Grand Prix öncesi biletler satışa çıktı. Yarışı iyi bir yerden izlemek isteyen yarış severler de Formula 1 en iyi nereden izlenir sorusuna yanıt arıyor. İstanbul Park en iyi tribün hangisi sorusunun cevabı merak ediliyor. İşte yanıtı…

Giriş Tarihi 15 Eylül 2020, 17:23 Güncelleme 16 Eylül 2020, 10:18
Formula 1 en iyi nereden izlenir? İstanbul Park en iyi tribün hangisi?

İÇİNDEKİLER

İstanbul Park en iyi tribün hangisi? Formula 1 en iyi nereden izlenir? Formula 1 heyecanına sayılı gün kala biletler satışa çıktı. Biletlerin satıldığı Biletix sitesine yoğunluktan erişilemezken Formula 1 severler de yarışı en iyi yerden izlemek istiyor. Peki, İstanbul Park en iyi tribün hangisi?

İSTANBUL PARK EN İYİ TRİBÜN HANGİSİ?

Gold ve Platinium tribünlerinden start finiş düzlüğü izlenebilirken, uzmanlara göre Silver 1 - Silver 7 ve Silver 8 tribünlerinin bol aksiyona sahne olabileceği ve seyir zevkinin yüksek olabileceği belirtiliyor. Diğer tribünler ise pek fazla aksiyon vaat etmiyor ve bazı tribünler piste uzak olarak nitelendiriliyor.

PİSTİN ÖZELLİKLERİ!

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sine ev sahipliği yapacak İstanbul Park Pisti, otoriteler ve pilotlarca ''zorlu ve heyecan verici'' olarak değerlendiriliyor.

Toplam 2 milyon 215 bin metrekarelik alana kurulu pistin temeli, 10 Eylül 2003'te atıldı. 5 bin 338 metrelik pist uzunluğuna sahip Intercity İstanbul Park'ta 6'sı sağa, 8'i de sola olmak üzere toplam 14 viraj yer alıyor; en keskin virajın yarı çapı 15 metre.

Saat yönünün tersine koşulacak biçimde tasarlanan yaklaşık 150 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip İstanbul Park, 124 bin lastik bariyerle çevreleniyor.

İstanbul Park Pisti'nde 14 bini içeride, 26 bini de dışarıda olmak üzere 40 bin araçlık da otopark bulunuyor

İstanbul Park'ta son olarak 6-8 Mayıs 2011'de düzenlenen Formula 1 öncesi, yarışacak F1 pilotları yaptıkları açıklamalarda, pistin heyecan verici ve 8. virajın da zor olduğunu belirtmişti.

Alman pilot Sebastian Vettel, 2011'deki yarış öncesi yaptığı değerlendirmede, Türkiye'deki pisti sevdiğini belirterek, ''Hızlı ve yavaş her türden viraj var, sekizinci dönüş gibi. Harika bir viraj. Her sene bu virajı düzgün bir şekilde geçmeye çalışıyoruz. Hızlı ve birçok tepesi var, bu yüzden nereye gideceğini çok zor görüyorsun. Virajda dönüş yapıyorsun ve en iyisini umuyorsun.'' ifadelerini kullanmıştı.

Avustralyalı pilot Mark Webber ise o dönem İstanbul Park'ı anlatırken virajlara ilişkin, "Birçok viraj var ve bu da pisti daha zorlu yapıyor. Sekizinci viraj çok çok uzun bir viraj. Birçok zirvesi var ve çok hızlı. Bu da lastiklere ve pilotun boynuna daha fazla yüklenilmesine sebep oluyor.'' yorumunda bulunmuştu.

İngiliz pilot Lewis Hamilton son Türkiye yarışı öncesi açıklamasında, İstanbul Park'ın virajları için "Tabii ki herkes fantastik bir viraj olan sekizinci virajdan bahsediyor ama ben aynı zamanda geç frene basarak girdiğiniz dokuzuncu ve on ikinci virajları çok seviyorum. Çünkü hala hızlı giderken viraja girebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok büyük keyif veriyor. Pilotlar yarış boyunca özellikle hızlı ve tümsekli olan sekizinci virajda lastiklerini kollamak için çok çalışacaklar. Sekizinci viraj tüm takvimde lastikler için çok dikkat gerektiren virajlardan biri.'' şeklinde görüş belirtmişti.

Efsanevi pilot Michael Schumacher ise 2011'de yaptığı değerlendirmede, İstanbul Park Pisti'nin pilotlara iyi bir rekabet sağladığını belirterek, ''İstanbul Park saat yönünün tersine dönüyor, birçok iniş çıkışı ve farklı viraj şekilleri var yani burası yarışmak için çok hoş.'' ifadelerini kullanmıştı.

Pistin teknik özellikleri

İstanbul Park pistinin teknik özellikleri şöyle:

Pist uzunluğu: 5 bin 338 metre

Pist genişliği: 14-21,5 metre

Çevre yolu uzunluğu: 5 bin 482 metre

İç yolların toplam uzunluğu: 2 bin 286 metre

Toplam viraj sayısı: 14 (6 sağ-8 sol)

Toplam düzlük sayısı: 4

En keskin viraj yarı çapı: 15 metre

En uzun düzlük: 720 metre

Başlangıç-bitiş düzlüğü uzunluğu: 655,5 metre

Pist düşey kurp sayısı: 16

Alt geçit sayısı: 2

Üst geçit sayısı: 3

Lastik bariyer sayısı: 124 bin