Usta kalemler Trabzonspor-Fenerbahçe maçını değerlendirdi

Giriş Tarihi 27 Ocak 2018, 00:00 Güncelleme 27 Ocak 2018, 11:11
Usta kalemler Trabzonspor-Fenerbahçe maçını değerlendirdi

İÇİNDEKİLER

1- Hem puan hem de moral maçı… Zorlu 90 dakika öncesi artılar ve eksiler neler?

İSKENDER GÜNEN

Böylesi önemli bir maça çıkarken, Trabzonspor'un (zaten kadro yetersizliği var) önemli eksikleri bulunuyor. Sakatlıklar ve cezalar, göz önüne getirildiğinde Rıza Çalımbay'ın çok fazla alternatifi yok. Savunmanın ortasında Hubocan cezalı, sol kenarda ise yeni transferlerden Novak sakat. Sol kenar için şu an Kamil Ahmet'ten başka düşünebileceğiniz isim yok. Herkes Sosa'dan yararlanması gerektiğini düşünüyor ama Sosa'nın şu anki fiziksel konumu takıma katkı yapacak yeterlilikte ne yazık ki değil. En büyük eksiklik ise kenarlarda adam eksilten oyuncunun bulunmayışı. Geçen sezondan beri yazdığımız yazılarda bunu ısrarcı bir biçimde dile getirdik. Çünkü böylesi büyük maçlarda kenarlarda adam eksilten oyuncuya gereksinim var.

GÜRCAN BİLGİÇ

Sezona aksak başlayıp, öyle de devam eden iki takım var karşımızda... Son dönemde "Kazananlar" bölümüne geçmelerine rağmen, istikrar vadettiklerinden emin değiliz. İki takımın da en önemli artısı müthiş mücadele ediyorlar. Agresif ve temaslı bir maç olacak. Fenerbahçe'yi Trabzonspor'dan öne çıkaran tek şey, takım olarak bunu daha organize yapması.

2- Olası bir beraberlik ya da yenilginin etkisi ne olur?

İSKENDER GÜNEN

Puan tablosunda Fenerbahçe 36, Trabzonspor ise 30 puanda. Aralarındaki 6 puanlık fark, bu maçın Trabzonspor için daha önemli olduğu gerçeğini öne çıkartıyor. Alınacak 3 puan hem moral getirecek hem de yukarıdakilerden kopmamasını sağlayacak. Kayıp ise bordo- mavililer için ümitlerin ve morallerin bir hayli azalması demek.

GÜRCAN BİLGİÇ

Yenilgi Trabzonspor'u zirveden uzaklaştırır ve psikolojik olarak takımı geri iter. Fenerbahçe de yarışın içinde olacaksa yenilmemek zorunda. Ama öyle bir lig oynuyoruz ki tüm takımların puan kaybetme ihtimali yüksek ve kayıpları giderme ihtimali ligin boyu daha uzun olduğu için çok.

3- Hangi futbolcular öne çıkar?

İSKENDER GÜNEN

Rıza Çalımbay Trabzonspor'a geldikten sonra ve tabii ki o güne kadar alınan puanlarda öncelikle Burak Yılmaz, sonrasında da Yusuf Yazıcı'nın payları büyük. Burak 16 golü olan bir isim. Maçta da Fenerbahçe savunmasının arkasına yapacağı koşularla rakibi en fazla rahatsız edecek oyuncu. Yusuf ise orta alanda çoğu kez yalnız kalmasına rağmen ofansif anlamda büyük katkı yapan ve oyunu yönlendiren isim.

GÜRCAN BİLGİÇ

Sanki stoperlerin maçı olacak gibi... Çok pozisyonlu ve baskılı bir oyun oynamıyorlar. Bu yüzden duran toplarda sonucu arayacaklar. Diğer taraftan santrforların bir şeyler yapması da beklenecek. Hangi takım göbekte az hata yaparsa, maçı da en azından kaybetmeyecektir.

4- İki teknik adamdan nasıl bir oyun planı ve strateji bekliyorsunuz?

İSKENDER GÜNEN

Bu yıl Trabzonspor'un kendi sahasında oynadığı Galatasaray maçı bir ölçü olarak düşünülebilir. Yalnız o günkü kadroda olan ve maçın en önemli ismi Castillo bugün yok. Hücumda Trabzonspor'un fazla bir alternatifi olduğunu düşünmüyorum. Bugüne kadar atılan gollerin büyük bir kısmı savunmanın arkasında Burak'la buluşturulan toplardan oluştu. Onun için yukarıda belirttiğim gibi Yusuf ve Burak'ın bu maçta Rıza Çalımbay'ın oyun planında yerleri çok fazla. Savunmadaki oyuncular istenilen durumda değil. Rıza Çalımbay'ın tüm bunları göz önünde bulundurarak bir strateji oluşturması gerek.

GÜRCAN BİLGİÇ

Rıza Çalımbay büyük maçlarda adam adama savunma ile kurguladı takımlarını. Kendi sahasında olmasına rağmen bundan vazgeçmez. Çünkü yenilmemek ister. Aykut Kocaman sabırdan yana. İlk 20'den sonra kontrolü eline alıp, kendi oyununu kabul ettirmeye çalışacak. Çok dengeli bir 90 dakika bizi bekliyor.

5- Yeni statta ilk kez karşı karşıya gelecekler. Rekor bir seyirci bekleniyor. Sonuca etkisi olur mu?

İSKENDER GÜNEN

İstatistikler Trabzonspor'un son yıllarda kendi sahasındaki maçlarda Fenerbahçe karşısında başarısız olduğunu söylüyor. Başarısızlığı, başarıya dönüştürmek için en büyük gücün kendi sahasındaki maçlarda taraftar olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli. Yani bu maçta taraftara büyük iş düşüyor. Ama aklın devreye girmesi de şart. Zarar verici tavırlardan uzak olmak gerekli.

GÜRCAN BİLGİÇ

Trabzonspor taraftarları, galibiyete susamış durumda ve takımdan bunu bekliyor. Bu sinerjiyi sahaya da yansıtacaktır. Taktiğini tedbir üzerine kuracak olan Rıza Çalımbay'ın planları burada şaşabilir. Çünkü Fenerbahçe bu yüksek arzudan kendi kazanma planını kuruyor. Risk alan rakibin zayıf noktasından hedefine gidiyor. Eğer Aykut hoca, 20. dakikadan sonra oyunu ele geçirirse, tribünlerin de hevesini dibe çeker. Bunu düşünecektir.

6- Ali Palabıyık, üst üste 4'üncü kez Trabzon-F.Bahçe maçı yönetecek. Özellikle Trabzon cephesinden hep aynı hakem olması ve bu hakemle kazanamama üzerine yoğun eleştiriler var. Baskı altında kalır mı?

İSKENDER GÜNEN

Neden Ali Palabıyık, başka hakem mi yok diye sormadan edemiyor insan. Siz ısrarla aynı hakemi maça atarsanız, taraftarın eleştirilerine ve yaptığı yorumlara da hazırlıklı olmak zorundasınız. Niye Ali Palabıyık insan merak ediyor.

GÜRCAN BİLGİÇ

Başka hakem olsa yine benzer cümleler ve şikayetler duyacaktık. Trabzonspor, 11 maç önce almış son galibiyetini Fenerbahçe'ye karşı, yeni değil ki… Yanlış burada zaten; hep hakem üstünden konuşuyorlar maçları. Kendi hataları üstünden eleştiri üretmiyorlar. Diğer takımlar da böyle. Bu ligin en zor ikinci maçı oynanacak. İki takımı da çok iyi tanıyan Ali Palabıyık'ın görevi alması, aslında mantıklı.