Bir pilotun yanlışı ilişkileri germemeli
takvim.com.tr
takvim.com.tr
Kaynak GAZETE

Bir pilotun yanlışı ilişkileri germemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus pilotun hatası yüzünden iki ülke ilişkilerinin gerildiğini söyledi. 'Bu hata stratejik ilişkilerimize fatura edilmemeli. Temenni ederim ki en kısa zamanda toparlarız' dedi

Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından Türkiye ve Rusya arasında tansiyon yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerilimin sebebinin uyarılara kulak asmayan Rus pilotlar olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşü uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtladı...
Rusya-Türkiye ilişkilerinin gerilmesi Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerde bir tedirginliğe neden oldu mu?
Biz gerginlikten yana olmadığımız gibi hiçbir ülke de bölgede bir rahatsızlık olsun istemiyor. Ama bu olayda, malum daha önce yaşanmış bazı hava sahası ihlalleri de vardı. Aidiyeti, milliyeti belli olmayan bir savaş uçağının hava sahası ihlali yapması, uyarılara da aldırmaması neticesinde, böyle bir hadise yaşanması, hesapta olmayan böyle bir durumun meydana gelmiş olması düşündürücüdür, üzücüdür. Biz böyle bir şeyle karşı karşıya kalmayı arzu etmezdik. Ama bir başka açıdan da egemenlik alanınız üzerinde bahsettiğim türden bir yanlış yapılıyor. Bu yanlışı kim yapıyor? Tabii ki yönetici yapmıyor. Uyarılara kulak asmayan oradaki pilotlardır. Bu durumda bizim pilotlarımız elbette görevlerini yapmak durumunda. O da angajman kurallarının çalıştırılmasıdır. Ama netice itibarıyla, uyarılara aldırmayan ya da uyarıları duymayan bir pilotun yanlışı sebebiyle meydana gelen bir hadisenin, ilişkilere, hele hele stratejik ilişkilere fatura edilmemesi gerekir. Hadiseyi ikili ilişkilere fatura etme eğilimleri, gerçekten bizleri de üzmüştür. Temenni ederim ki kısa zamanda bunu toparlarız.
'Türkiye yanlış yaptı, oyuna geldi. Sayın Erdoğan'a, Putin'e tuzak kuruldu' şeklinde yazılar yazılıyor...
Neye dayanarak bunları söylüyorlar, neye dayanarak böyle bir ifade kullanıyorlar anlamakta zorlanıyorum.
Angajman kuralları Türkiye tarafından açıklanmıştır. Bölgedeki her ülke de buna dahildir. Kaldı ki olay zaten ciddi sıkıntı içinde olduğumuz Suriye sınırında yaşanıyor. Bu anlık bir olaydı. Dolayısıyla medyada üretilen senaryoları, yapılan bazı yorumları anlamak mümkün değil.
ABD, NATO, AB ülkeleri, 'Türkiye savunma hakkını kullandı' diyor. Peki Rusya hinterlandındaki ülkeler meseleyi nasıl görüyor?
Benim edindiğim izlenim, herkes, 'Keşke böyle bir durum yaşanmasaydı' noktasında. Hepsi de bu hadisenin aşılmasından yana.

Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta TAKVİM yazarı Ekrem Kızıltaş'ın (sağ üstte) da aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.
Putin'in olaydan sonra sert açıklamaları oldu...
Sayın Putin beni iyi tanıyor. Gerek Türkiye ziyaretinde olsun, gerek daha önceleri bir araya gelişlerimizde olsun şahsıma yönelik meth ü senaları var.
Dolayısıyla olayın hemen akabindeki açıklamaların duygusal olduğunu düşünüyorum. Yapmamız gereken, herhangi bir gerilime fırsat vermeden diplomatik yollarla bu hadiseyi aşmak; daha önceki ilişkilerimizi devam ettirmenin gayreti içinde olmaktır.
Doğalgaz konusunda Rusya, İran veya bilmediğimiz aktörler ortak hareket ediyor olabilirler mi? Türkiye'nin bu ihtimale karşın denediği imkanlardan elde ettiği sonuç var mı?
Gündemde olmayan konuları, varsayımlardan hareketle gündeme sokmaya çalışmak yanlış olur.
Rusya tarafında da, İran tarafında da bahsettiğiniz türden bir durum söz konusu değil. Her iki tarafın da kendilerine göre artıları-eksileri var.
Türkiye iyi bir müşteri. O ülkelerin açıklamaları da, bahsettiğiniz türden bir hava olmadığını doğruluyor.
Türkmenistan'da doğalgaz konusu gündeme geldi mi?
Türkmenistan'ın bu husustaki asıl konusu Rusya'yla. Rusya Türkmenistan'dan önceleri 40 milyar metreküp kadar gaz alıyordu, daha sonra bunu 4 milyar metreküpe kadar düşürdü. Bu durumda Türkmenistan da yeni pazarlar arayışında. Örneğin şu an en önemli pazar Çin. Hindistan'a kadar uzanacak bir doğalgaz hattının temelini atma aşamasındalar.
pkk konusunu konuştuk
İran'la görüşmelerde hava nasıl?
İranlılarla bölgeyi konuştuk. "Bizim sizinle Suriye ve Irak'taki yaklaşımımız aynı değil. Ama mezhebi yaklaşımdan kurtulalım. Biz Müslüman kardeşleriz, olaya oradan bakalım mezhep gözüyle bakmayalım. Ve münasebetlerimizi de temenni ederiz ki daha önce olduğu noktaya taşırız" dedik.
Barzani'nin ziyaretinde PKK konusu gündeme geldi mi?
Tabii geldi. Bu konuda onların da bazı rahatsızlıkları var. Karşılıklı olarak konuyla ilgili görüşlerimizi paylaştık.
HDP Eş Başkanı partisindeki bazı milletvekillerini kastederek "HDP içinde Erdoğan sevdalıları vardı" diye bir açıklaması vardı. Tahmininiz var mı bu isimler hakkında?
Gazetelerden okudum. O tahminleri ben size bırakayım, çünkü o tahminleri en iyi siz yaparsınız.
ÇİFT BAŞLILIK SONA ERECEK
Başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı seçenekleri gündemde. Sistem değiştiğinde vatandaşa getirisi ne olacak? Birincisi, kararların daha hızlı alınmasını sağlayacak. Ülke ekonomisine artı değer katacak. Bütün ülkeye, bütün çalışanlara doğrudan bir yansıması olacaktır. Başkanlık, Yarı Başkanlık veya partili Cumhurbaşkanlığı sistemlerinde seri bir şekilde karar almada rahat olunacak.
İkinci olarak çift başlılığı ortadan kaldırmak çok önemli. Bunun için de darbe anayasasını kaldırmamız lazım. Şu anda anayasa değişikliğinde ana muhalefet-iktidar el ele verirse 61 madde değil, bu vatan için gerekli olduğuna inandığımız yepyeni bir anayasayı milletimiz için yaparız. Millete götürmek istiyorlarsa götürsünler. Bu Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değil., ülke için gereken bir durum. İster aynı anda ister farklı zamanlarda referanduma sunabilirler.
Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa'nın yeterince anlatılamadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkanlık, Yarı Başkanlık ve Partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle alakalı değişik bakışları yansıtacak bir çalışma yapıp kamuoyu ile paylaşalım istiyoruz" dedi.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN