G-20 mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılacak G-20'de oturma düzeni kesinleşti. Erdoğan'ın solunda Obama, sağında ise Çin Devlet Başkanı Jinping'in olacağı netleşti. Putin ve Merkel'e uzaklarda yer verildi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2015 Güncelleme 12 Kasım 2015, 01:24
G-20 mesajı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliğini (Antalya) yapacağı ve dünyanın ilk 20 ekonomisini buluşturması nedeniyle küresel çapta en önemli zirvelerden biri olan 15-16 Kasım'daki G-20 Liderler Zirvesi'nde oturma düzeni de netleşti. Zirve çerçevesinde yapılacak oturumlarda, ev sahibi olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın solunda ABD Başkanı Obama, sağında ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bulunacağı açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ise yuvarlak masada Erdoğan'ın uzağında yer alacağı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyi Başkanları ve Büyükelçiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:
G-20'NİN YENİ ROLÜ: Bizim G20 gündemine Suriye ve Irak meselesini de dahil etmemiz bu bakımdan platformun asıl amacına aykırı değildir. Tam tersine G20'nin uluslararası alanda çok ciddi şekilde boşluğu hissedilen bir küresel çözüm mekanizması olmaya aday olduğunu düşünüyorum.
KAN ELLERİNE BULAŞTI: Eğer dünya adalet üzerine tesis edilmezse dünyada gelişimi, adaleti beklemek mümkün değildir. İşte bunu Suriye'deki gelişmelerde görüyoruz. Bakın 4,5 yıl oldu. Bu sürede Türkiye 2,5 milyon mülteciyi kabul etti. Suriye'de 370 bin insan en alçak en hunhar şekilde katledilirken harekete geçmeyen bir yapının, insanlığın vicdanında ibra olabilmesi mümkün değildir. Suriye'de ölen her masumun kanı bu acıyı önleyebilme gücüne sahip olduğu halde bunu yapmayan tüm ülkelerin, kuruluşların eline bulaşmıştır.
TRİBÜNDEN İZLİYORLAR: Bu sabah yine botla kaçarken 14 mülteci hayatını kaybetti. 20 mülteci kurtarılabildi. Diğerleri ne yazık ki azgın dalgalar arasında boğuldu. İlla bir Aylan mı olursa dünya ayağa kalkacak? Aylan olmadığı zaman dünya ayağa kalkmayacak mı? Ama bakın bunların arasında Aylan'lar çok sonra da maalesef ölüp gidiyorlar. İnsanlık tribünden izliyor. Ah ah vah vah... Olmaz böyle bir şey.
UÇUŞA YASAK BÖLGE: Acemlerin güzel bir ifadesi vardır; Oturdular, konuştular ve dağıldılar. Böyle mi olacak. Yoksa bizim yapmamız gereken nedir? Biz nasıl adımlar atalım ki bu işi çözelim? Biz bunun karşısında 3 madde getiriyoruz. Diyorum, gelin eğit-donatı yapalım, terörden arındırılmış bölgeyi ilan edelim. Gelin, uçuşa yasak bölge ilan edelim ve bu işi çözelim. Bütün bu olanlar karşısında ben Türkiye'nin bir evladı olarak, bakın cumhurbaşkanı olarak söylemiyorum. Dertliyim ama halkımın da bu konuda çok dertli olduğunu biliyorum. Çünkü genlerimizde bu var.
İSTİKRAR VE GÜVEN: Seçim sonuçları 2019 yılına kadar ülkemizde istikrar ve güven ortamının sağlam bir şekilde süreceğine işaret ediyor. 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan belirsizlik ortamı ve tereddütler 1 Kasım ile tümüyle ortadan kalkmıştır. Artık hem bölgesel sorunlar hem de kendi hedeflerimiz bakımından çok daha kararlı ve güçlü adımlar atabilme imkanına sahibiz.
TERÖRLE MÜCADELE: PKK, PYD, YPG, DHKP-C, Paralel Yapı, bütün bunları hepsi ve DAEŞ'in üzerine şiddetle gideceğimiz ve bu operasyonların netice almadıktan sonra bitmesi söz konusu değildir.
ATEŞİ HİSSEDECEKLER: Terör örgütleri karşısında ikircikli bir tutum izleyerek "Benim terör örgütüm iyidir, seninki kötü" gibi yanlışlıklara kapılan tüm ülkeleri uyarmak istiyorum. Terör karşısında ilkesel bir duruş sergilenmemesi halinde, bu ateşin eninde sonunda tüm dünyaya sıçrayacak. Bugün kendi sınırlarında güven içinde olduğunu sanan ülkeler, yarın terör ateşini iliklerine kadar hissetmekten kurtulamayacak.