İstanbul neyse Kahire odur

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Türk halkı ile Mısır halkı kardeştir. İstanbul Kahire'dir, Kahire de İstanbul'dur . Batı 'darbe' diyemedi ama Afrika Birliğini, tebrik ederim' dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2013 Güncelleme 06 Temmuz 2013, 03:52
İstanbul neyse Kahire odur

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Yurt dışındaki Türk Bilim İnsanları 2. Kurultayı kapanış törenine katıldı. Törende AB Bakanı Egemen Bağış, Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak ve çok sayıda bilim insanı da hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Mısır'daki askeri darbeye ve Avrupa'nın tutumuna sert tepki gösterdi:

* Türkiye içinde bulunan coğrafyada en eski devlet geleneğine sahip ülkedir. Mısır da eski devlet tecrübesine sahiptir. Mısır'la Türkiye ortak medeniyetin buluştuğu ve halkları gerçek kardeş ülkedir. İstanbul ne ise Kahire de odur. İskenderiye ile İzmir gibi.



* Mısır halkı Türkiye'nin yakın tarihinin iyi okumalı. Halkın çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkeler için Türkiye iyi bir referanstır. Her askeri darbe Türkiye ekonomisini felç etti, kazanımlarını kaybettirdi. Dünyanın neresinde olursa olsun seçilmişlere karşı yapılan darbeler kötüdür. Ben Batı'ya şaşıyorum. Hala buna 'darbe' diyemedi. Afrika Birliği'ni ise tebrik ediyorum. Çünkü Mısır'ın üyeliğini askıya aldı.

* Yaşam ve ölüm ne kadar zıtsa demokratik darbe de o kadar zıt ve anlamsızdır. 'Darbeler kötüdür ama...' diyenler de oluyor. Darbenin aması, lakini olmaz. Mursi'nin hatası varsa o hatayı halk sandıkta ödetir. Bunlara sesiz kalanlara darbeler kadar kötüdür.

* Mursi'nin görev yaptığı 1 yıl içinde dünya Mısır'a hiç destek vermedi ve adeta ipini çekmeye çalıştı. Yunanistan'a milyar eurolar veren Batı, Mısır'a sessiz kaldı. Biz ve Katar destek olduk. Keyfi tutuklama ve gözaltılar için de son derece endişeliyiz.



SIĞINMA TALEBİ YOK
Erdoğan, Mursi'nin Türkiye'ye sığınma talebinin olmadığını belirterek, "Bize şu ana kadar böyle teklif gelmiş değil" dedi.



VEFA BORCU
Bilim insanlarına sesleyen Başbakan Erdoğan, "Amacımız yurt dışında çalışan bilim insanlarımızın tecrübelerini Türkiye yansıtabilmektir. Vatanınıza, milletinize, Türkçe'ye vefa borcunuz var. Bu borcu ödemenin yolu sizlerin ardından gelenleri sizin gibi yetişmelerini üstlenmektir. Türkiye bilim teknolji ve eğitimde büyük bir değişim gerçekleştirdi. Dünyanın gözünde cazibe merkezi olduk. Yılda bir kez kurultay yaparak sizin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmaya yetmez. Bu konuda ilgili bakanlığımız gerekeni yapacak" dedi.