Esad gidecek

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede Beşar Esad'ın gitmesi konusunda anlaştı: Bağımsız bir Suriye için birlikte çalışacağız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2013 Güncelleme 17 Mayıs 2013, 02:36
Esad gidecek

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın Beyaz Saray'daki görüşmesi 2 saat 30 dakika sürdü. İki lider daha sonra Rose Garden'da (Gül Bahçesi) ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde Suriye, İsrail-Filistin, Irak konularının detaylarıyla ele alındığını belirten Erdoğan, Suriye'nin 1 numaralı konu olduğunu söyledi.

TAM MUTABAKAT
Başbakan Erdoğan, "Düşüncelerimizin örtüştüğünü az önce Başkan'ın ifadeleriyle hep birlikte dinledik. Konuyu akşama da detaylı ele alacağız. Kanlı sürecin sonlandırılması, yeni yönetimin inşası konusunda tam mutabakat içindeyiz. Muhalefetin tam desteklenmesi, Esad'ın gitmesi, kimyasal silahların önlenmesi, azınlıkların güvenliğinin temin edilmesi. Irak da önemli bir konumuzdu. Seçimlerin şeffaf yapılmasının ve tüm grupların seçime katılması ortak arzumuz" dedi.

TİCARET İÇİN KOMİTE
Başkan Obama, bölgesel ve dünya liderini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek sözlerine başladı: Gıda, barınma ve sağlık konularında yardımcı olacağız. Esad'a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad'ın olmadığı demokratik bir Suriye için Başbakan da ön safta olacak. Esad'ın gitmesi için hem fikiriz. Bağımsız bir Suriye için çalışacağız. Türkiye ile üst düzey bir komite oluşturup ticaret ve yatırımı daha da geliştireceğiz.

YAĞMUR ESPRİSİ
Toplantıda yağmur yağınca Erdoğan, "Ben yağmurdan kaçmam, bizde berekettir" dedi. Obama ise "Ben takımımı değiştiririm de başbakan değiştiremez" diye espri yaptı.

ÖZEL PROTOKOL
Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti, 40'a yakın ülkede ilk haber olarak yayınlandı. Erdoğan, Obama ile görüşmek için Blair House'dan ayrılırken, Beyaz Saray'a kendisine tahsis edilen zırhlı limuzin ile TSİ 16.47'de geçti. Beyaz Saray kapısından geçtikten sonra Erdoğan'ın aracı 50 ABD eyaletini simgeleyen 56 bayrak taşıyan askeri karşılama kıtasının arasından geçti.

KERRY'DEN TÜRKÇE JEST
Erdoğan ve ailesini yemekte ağırlayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkçe olarak "Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur. Sayın Erdoğan, dostluğunuz için teşekkür ederiz. Washington'a hoş geldiniz" dedi. Görevine başladığı ilk 100 günde Türkiye'den daha fazla ziyaret ettiği bir ülke olmadığını belirterek Kerry, "Türkiye'de üç kere bulundum, daha evime iki kez gittim" şeklinde espri yaptı. Kerry, Türkiye'nin Avrupa'dan daha fazla öğrenci gönderdiğini hatırlatarak, "Çoğu da memleketim Boston'da yaşıyor. Biz buraya Boston-bul diyoruz" dedi.