Başbakan'dan olimpiyat ricası!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un 2020 Olimpiyatlarına adaylığı konusunda Japonya'nın Türkiye'ye rakip olduğunu kaydederek, "Ama ben Sayın Başbakan'a 'çekilin' dedim. 'Bu olimpiyatı da biz yapalım' dedim. Herhalde Tokyo Valisi'ne bu talimatı verecektir" diye konuştu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2013 Güncelleme 03 Mayıs 2013, 22:59
Başbakan’dan olimpiyat ricası!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile JW Marriot Otel'de Sinop'a kurulacak 2. nükleer enerji santrali için Türkiye ile Japonya arasında işbirliğini öngören bir protokol imzaladı.

İmza töreninin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, heyetler arası ve baş başa görüşmelerde ağırlıklı olarak nükleer enerji alanında görüşmeler gerçekleştiğini kaydetti.



Türkiye'de nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22 milyar dolarlık bir yatırım için anlaşmaya varıldığını açıklayan Erdoğan, tesisin 10 yıl sonra tamamlanacağını fakat nükleer santralin devreye girme sürecini öne çekmeyi istediklerini anlattı.

Marmaray Projesi'nde Türk ve Japon mühendislerin bir arada çalıştığını söyleyen Erdoğan, 29 Ekim tarihinde bu projenin tamamlanacağını ifade etti. Erdoğan, açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağını kaydederek, Japonyalı mevkidaşını da bu açılışa davet ettiği bilgisini verdi.

Türkiye-Japonya Teknik Üniversitesi'nin iki ülke arasında iş biriliği ile kurulacağını açıklayan Erdoğan, bu üniversitenin ilk olarak Türkiye'de sonrasında ise Japonya'da açılacağını aktardı.

Görüşmede, Ortadoğu'daki sıkıntılar ve Suriye'deki durumun hakkında görüştüklerini kaydeden Erdoğan, Myanmar konusunda da Japonya ile işbirliği yapabileceklerini görüştüklerini bildirdi.





2020 Olimpiyatları konusuna da değinen Erdoğan, "Tokyo da olimpiyatlar konusunda bize rakip olarak görünüyor ama ben Sayın Başbakan'a 'çekilin' dedim. 'Bu olimpiyatı da biz yapalım' dedim. Herhalde Tokyo Valisi'ne bu talimatı verecektir" diye konuştu. Japonya Başbakanı Abe ise bu konuyla ilgili olarak, kendi ülkelerinde olimpiyatların 1964 yılında yapıldığını ve kendisinin daha çocuk olduğunu söyledi. 2020 Olimpiyatlarının İstanbul'da gerçekleşmesi halinde ilk tebrik eden kişinin kendisi olmak istediğini anlatan Abe, "Olimpiyatlar Tokyo'da yapılırsa ilk tebrik eden herhalde Türkiye olur" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkileri ülkelerin bayrakları üzerinden örnek veren Abe, Japonya bayrağındaki kırmızı noktanın güneşi simgelediğini, Türk bayrağında ise ay ve yıldız olduğunu söyleyerek bir günü tamamladığını söyledi. Bu üç unsurdan birinin olmaması halinde günün tamamlanamayacağını aktaran Abe, "Türkiye ile Japonya'nın ilişkileri de böyle" dedi.