Neo tavır

Münih Mahkemesi, 8'i Türk'ü öldüren Neo-Nazilerin örgütü NSU'nun davasını izlemek isteyen Türk gazetecileri salona almama kararı aldı... Bu davranış, büyük tepkilere neden oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2013 Güncelleme 26 Mart 2013, 00:00
Neo tavır

İÇİNDEKİLER

Alman Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, skandal bir karara daha imza attı... Ülkede 8'i Türk, 10 kişiyi öldüren ırkçı Neo-Nazilerin kurduğu NSU örgütünün 17 Nisan'daki davasını izlemek isteyen Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'na, "Olumsuz" cevap veren mahkeme, dün Türk medyasının da salonda olmayacağını açıkladı.

BAŞVURU YALANI
50 farklı medya listesinde hiçbir Türk gazeteciye yer vermeyen mahkeme yetkililerine büyük tepki oldu. Mahkeme bunun nedenini, "Gelen başvuruların zamana göre sıralanması" diye açıklarken, aynı zamanda yapılan başvuruların arasında çok fark olmasını ise açıklayamadı.

HERKES ŞAŞIRDI
2. listede ise toplam 10 Türk ajans ve gazetesi yer aldı. Ancak hiçbir gazeteci, duruşmayı şimdilik salondan izleme hakkına sahip olamadı. Alman Ajansı DPA da konuyla ilgili, "Türk basınına sabit yer ayrılmadı" başlıklı bir haber yayınladı. Bu uygulamanın kabul edilemeyeceğini belirten Alman basın mensupları, bu ilginç kararı duyduklarında, büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

O KATİLLE YÜZLEŞECEĞİM
NSU'nun ilk kurbanı Enver Şimşek'in kızı Semiya Şimşek, mahkeme için özel hazırlandığını söyledi. Semiya Hanım, "Beate Zschaepe ile yüzleşeceğim ortamda eşime ihtiyaç duyabilirim. Ancak onun bile oturuma alınmayacağından endişe ediyorum" dedi.

* Münih Eyalet Mahkemesi Başkanı Karl Huber, bu soruna çözüm bulmak için çabaladıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi. Tabii bu açıklama, inandırıcı bulunmadı.

Rahmi TURAN