Zaferin sırrı

Uzmanlar, ABD Başkanı Barack Obama'nın Beyaz Saray'da kalmasını sağlayan zaferin 4 sırrını açıkladı: Sağlık reformu, Ladin operasyonu, zenginlere ekstra vergi ve yeni göçmen yasası...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Kasım 2012 Güncelleme 08 Kasım 2012, 01:21
Zaferin sırrı

İÇİNDEKİLER

ABD, nefes kesen bir yarışın ardından seçimini yaptı. Başkanlık yarışı uzun süre başa baş giderken, Barack Obama kritik eyaletlerden gelen sonuçlarla farkı açtı ve zafer kazandı. Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'den yaklaşık 100 delege fazla kazanarak 303'ü bulan Obama, zafer konuşmasında, "ABD'nin vatandaşlarını eşcinsel ya da heteroseksüel, zengin ya da yoksul, Müslüman veya Hıristiyan olarak farklı algılamam söz konusu değil. Hepimiz Büyük ABD için çalışacağız" dedi.



ABD'nin önemli uzmanları, Obama'nın seçim zaferini 4 olguya bağladı. İşte zafer getiren 4 çalışma:

'SİGORTASIZLAR YAŞADI' SAĞLIK REFORMU:
Reform sayesinde ülkedeki 40 milyondan fazla sağlık sigortasız Amerikalı, sigortaya kavuşacak. Ayrıca, artık sağlık sigortası şirketleri yeni doğmuş bebeği veya rahatsızlığı olanları, "Sigortadan önceki sağlık problemi" gerekçesiyle sigortalamayı reddedemeyecek. Sağlık sigortaları, sağlık harcamalarına yönelik "yaşam limiti" sınırı koyamayacak ve çocuklar 26 yaşına kadar ailelerinin sağlık sigortalarına dahil olabilecek.

LADİN OPERASYONU:
ABD özel birlikleri, 1 Mayıs'ta Pakistan'ın İslamabad kentinde El Kaide'nin lideri Ladin'in bulunduğu eve operasyon düzenledi. Ladin ölü olarak ele geçirildi. Bu operasyon sonrası ABD'de günlerce süren sevinç gösterileri düzenlendi.

ZENGİNLERE EK VERGİ:
20 yıldır yüzde 4 vergi ödeyen ABD'li zenginler için yeni bir yasa hazırlandı. Önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak yasa sonrası zenginler yüzde 11 vergi ödeyecek. Bu çalışma, Obama'ya büyük övgülere neden oldu.

GÖÇMEN YASASI:
ABD vatandaşı olan ama birçok olanaktan faydalanamayan göçmenler için bir yasa yürürlüğe girdi. Ülkede yaşayan yaklaşık 20 milyon göçmenin hayatını kolaylaştıran bu yasa için Obama'ya destek arttı.

ÇİFT BAŞLILIK DEVAM
435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde, çoğunluk yine Cumhuriyetçiler'de kaldı. Üçte biri yenilenen Senato'da ise 33 sandalye için seçimler yapıldı. Seçimlerin ardından Demokratlar da Senato'daki üstünlüğünü korumayı başardı.

DUYGUSAL ROMNEY
Seçimleri Boston'dan takip eden Romney, sonuçların kesinleşmesinin ardından Cumhuriyetçiler'e hitaben yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul etti. Eski Massachusetts Valisi, eşi Ann Romney'yi göstererek, "Hayatımın aşkı eşime teşekkür ederim. Çok iyi bir First Lady olurdu" diyerek, hayal kırıklığını dile getirdi.

'ORTAKLIĞA DEVAM...'
Cumhurbaşkanı Gül, yeniden ABD Başkanı seçilen Barack Obama'ya kısa bir telgraf yerine kutlama mektubu gönderdi: İkili ilişkilerimizdeki olumlu havayı her alanda muhafaza etmeye kararlıyız. ABD'nin zorlu ekonomik sınamalarla mücadele ettiği kritik bir dönemde mühim bir vazife yerine getirdiniz.