Oslo yöntemi tarih oldu

Başbakan Erdoğan, Pakistan'da gazetecilerin sorularını yanıtladı: "Öncelikle terör örgütü silah bırakacak. Artık Oslo tarzı görüşmeler yok. Davranışlarımız farklı bir kulvarda olacak."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2012 Güncelleme 22 Mayıs 2012, 01:40
Oslo yöntemi tarih oldu

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Pakistan'da gazetecilere ilginç açıklamalar yaptı. Erdoğan; terör örgütünün temsilcileriyle Oslo'da yapılan görüşme, Uludere ve Başkanlık konusunda şöyle konuştu:

İMRALI UMUDUNU KESTİ
Arkadaşlarım müteaddit defalar görüşme yaptılar. Bir netice aldılar mı? Alınmadı. Biz siyasi müzakereleri yine yaparız. 'Biz muhatabız' diye açıklama yaptılar. Ama 'Silah bırakmayı tavsiye edemeyiz' dediler. Muhatap BDP'dir. Şartlar ne getirir bilinmez. Kesip atmamak lazım. Arada bir iplik bağ duruyor.

Oslo ile alakalı olarak, İmralı da umudunu kesmiş. Onlara, 'Siz işe yaramazsınız, bir şey yapamazsınız' diyor. Bu konuda davranışlarımızın farklı kulvarda gideceği beklentisini ortaya koyuyor.

Bütün gayretimiz şudur: Biz bu işi nasıl çözeriz? Terör örgütünün silah bırakması şart. Teröristlerin Türkiye'de ayrılması, dağdan indirilmesi, başka ülkeye gönderilmesi vs... Terör örgütü silah bırakmadıkça müzakere olmaz.

Resmi dil Türkçe'dir. Bir parti (BDP) başkanı, benim söylemediğim şeyi söyledi. 'Tek dil' demedim.

Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Israrla söylemeye devam ediyorum. Bunları söylerken onların tuzağına düşmeyiz. Eğer samimi olarak söyleyecekleri varsa, konuşuruz. Ama samimiyetten uzaksalar onların dediğini yapmayız, kusura bakmasınlar.

Avrupa'da terör örgütünün en güçlü olduğu ülke Almanya. Yüzlerce dernek ve vakıf söz konusu. Bunlarla çalışmalarını yürütüyorlar. Yardım topladıkları çadırlara belediyeler müsaade ediyor. Çadırların üzerinde İmralı'dakinin resimleri var. Bunu şansölye Merkel'e de söyledik.

Başkanlık da olabilir yarı başkanlık da. Biz, "ABD'nin ya da Fransızlar'ın sistemini alalım" demiyoruz. Kusura bakmayın biz dünyayı tanıyoruz. Hangi ülkede hangi sistem var, hangisi başarı elde etmiş biliyoruz. Kitapların içine kapanıp kalmadık.

ORASI TEROR BOLGESi
Başbakan Erdoğan, Uludere konusunda da net konuştu: Biz, güvenlik güçlerimize yetkiyi veririz. Askerimiz, polisimiz o yetkiyi kullanır. TSK yetkisini kullanmış. Uludere görüntülerini izledim. Bu bölge terör bölgesidir. Halkın, sivilin oturduğu bir bölge değildir. Böyle bir bölgede Silahlı Kuvvetler, 'Bu Ahmet midir, Mehmet midir?' bilemez ki. Operasyonun hemen ardından haberimiz oldu. Ama öncesinden olmadı. Silahlı Kuvvetlerimiz bu görevi samimi bir şekilde yapmıştır. Hata da olabilir. Hatayı da açıkladık, özrü de açıkladık, tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor."