Türkiye, Avrupa'ya istikrar dersi veriyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda mücadelesini sürdüren Türkiye'nin bugün ekonomi ve siyasi istikrar konusunda Avrupa'ya ders vermeye başladığını belirtti.

Giriş Tarihi 17 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 17 Mayıs 2012, 20:43
Türkiye, Avrupa’ya istikrar dersi veriyor

İÇİNDEKİLER

Zafer Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Konferans Salonu'nda, 'Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destek Programları Desteklenecek Projelerin İlanı ve Doğrudan Faaliyet Desteği' açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar sağlarken dünyanın her tarafıyla ticari ilişki gerçekleştiren bir ülke olduğunu vurguladı.

Dünyanın Çin'den sonra ekonomisi en hızlı gelişen ülkesi olduklarına dikkat çeken Çağlayan, "AB üyeliği yolunda her türlü ikiyüzlülüğe rağmen, bu konudaki 50 yıllık mücadelesini sürdüren Türkiye, bugün ekonomi ve siyasi istikrar konusunda Avrupa'ya ders vermeye başladı. Küresel kriz 10 ülkenin başını yedi. Yunanistan, hükümet kuramayınca Danıştay başkanına hükümeti teslim etti. Yunanistan'ın içinde bulunduğu durumdan kurtulması mucize. Bu sıkıntının başka ülkelere sirayet ettiğini umarım görmeyiz." ifadesini kullandı.

Yeni teşvik sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Çağlayan, "Yeni yaptığımız teşvik sistemi Adana gibi bazı illerimizi memnun etmemiş olabilir. Ama Türkiye bilmeli ki, bölgeler arası gelişmişlik sürecini ortadan kaldıracak mekanizmayı oluşturmalıyız." şeklinde konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'da yaşananlardan kimsenin 'bana ne' deme lüksünün olamayacağını vurgulayan Çağlayan şöyle devam etti: "Orada ortaya çıkan birçok çalışmadan tüm Türkiye etkileniyor. Türkiye'nin insanların doğduğu yerde doymasını sağlayacak bir mekanizmayı sağlaması lazım. Bölgesel teşvik mekanizması bunun yollarından biri. 81 ilin aynısını aynı değerde gören bir anlayışa sahibiz. İllere farklı davranma lüksümüz olamaz. Herhangi bir ilimizi başkasına tercih edemeyiz."

Getirdikleri teşvikte önemli bir ayrıcalığın olduğunu anlatan Çağlayan, "O ilin hangi bölgede olması önem arz ediyor. Stratejik yatırımlar diye ithalatı azaltacak, ithal edilen ürünleri ülkemizde yapacak bir anlayış getirdik ve en yoğun teşviki ona getirdik. Bu yatırımı ister Adana, İstanbul'da, ister Mersin'de Maraş'ta yapsın, 5. bölge desteklerinden faydalanacak. Burada bölgesel ayrım yapmayacağız. Kim kendisine cazibe ortamı oluşturuyorsa ona göre karar alacağız." diye konuştu.

Mersin'in Türkiye'nin 13. büyük ihracatçı ili olduğunu ve son 9 yılda ihracatını 4'e katladığını ifade eden
Çağlayan, şunları kaydetti: "Mersin'e 13. ihracatçı ili yakıştıramıyorum. Mersin'in hakkı bu değil. Daha fazla ihracat yapacak altyapıya sahip. Bunu artırmak için neler yapacağız onu konuşacağız. Adana Türkiye'nin ihracatında 11. il. Geçen yıl 1,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu gösteriyor ki Türkiye'nin ilk 15-16'sı içinde Adana ve Mersin var. Demek bizim ortak yapacağımız önemli sinerjiler var."

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, konuşmaların ardından Bakan Çağlayan'a bir plaket verdi.