Son manşet!

Post-modern darbe ikinci dalgaya yol açtı. 28 Şubat döneminde medyayı yönlendiren dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak'la birlikte tam 12 kişi gözaltına alındı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2012 Güncelleme 20 Nisan 2012, 02:01
Son manşet!

İÇİNDEKİLER

Darbelerle yüzleşen Türkiye, bu kez 28 Şubat dosyasını açtı. 28 Şubat 1997 öncesinde ve sonrasında yaşanan süreç, 15 yıl sonra gündemi dalgalandırdı. Geçtiğimiz hafta dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile birlikte 18 kişinin tutuklanmasına yol açan süreç, bu kez 2. dalgaya yol açtı. Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, ikinci operasyon için düğmeye bastı. Savcılık, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldığı izinle toplam 12 emekli ve muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı çıkardı.

7 İLDE EŞZAMANLI BASKIN
Bu karar doğrultusunda, dün sabah İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Afyon, Eskişehir ve Muğla'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından operasyon düzenlendi. 2. dalgada en önemli adres ise 28 Şubat'ın medyatik ismi olan Genelkurmay eski Genel Sekreteri Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın Bodrum Yalıkavak'taki villasıydı. Polislerden önce gazetecileri karşısında gören Özkasnak, ilginç cümleler sarfetti.

'RAHATSIZ EDECEKLER'
Özkasnak, gazetecilerin "Geçmiş olsun" sözü üzerine "Geçmiş olsun. Bu lafın üzerinde durun. Rahatsız etmeyin zaten bir süre sonra rahatsız edecekler" dedi. Özkasnak daha sonra gözaltına alınarak Ankara'ya gönderildi. Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alınan Özkasnak ve mesai arkadaşlarına, 6 milyon kişiyi fişleyen Batı Çalışma Grubu'nun basın ayağı ile ilgili sorular soruldu.

BİR DOĞRULAYINCA DÜĞMEYE BASILDI
2. dalga Çevik Bir'in ifadeleri ışığında gerçekleştirildi. Savcı Mustafa Bilgili, "Kriz masasında görev alan isimler bunlar mı? BÇG'de emriniz altında çalışanların isim listesinde belirtilen kişiler mi?" diye sorarak isim listesi gösterdi. Bir ise savcının soruları karşısında "Bu listedeki komutanlar o görevi yapıyorlarsa doğrudur, onlardır" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine 2. dalga için dügmeye basıldı.

'POST-MODERN DARBE'NİN İSİM BABASI
Erol Özkasnak, 28 Subat sürecinde "medyatik" bir isimdi. Zira kendisi medyayla ilişkileri koordine eden ve Çevik Bir'in talimatıyla hükümete yönelik sert manşetlerin atılmasına ön ayak olan komutandı. Özkasnak, Başbakan Necmettin Erbakan'ın danışmanı İlnur Çevik'i Karargah'a çağırarak Erbakan hakkında olumsuz açıklamalar yapmasını istedi. Özkasnak bir resepsiyonda ise Hasan Cemal'e "Arada sırada uğrayın da size tank sesi dinleteyim" dedi. Ve Özkasnak, yıllar sonra "Post-modern" ifadesini kullanan ilk kişi oldu. Özkasnak, "Post-modern darbe olmasaydı, 1999 seçimlerinde bu netice alınamazdı" diyerek, darbeyi savunmuştu.

DEMİREL DE İÇİNDE
HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 28 Şubat'ın sorumlulardan biri olduğunu söyledi. Asıl failin TSK içerisindeki illegal yapı olduğunu vurgulayan Malkoç, "Demirel 28 Şubat'ın içindedir" dedi.

28 ŞUBAT SONRASININ İLK BAKANLAR KURULU AYRINTILARI
28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrasında yapılan ilk Bakanlar Kurulu'nun tutanakları önemli ayrıntıları gün yüzüne çıkardı. AK Partili Şamil Tayyar'ın yazdığı "Refahyol Tutanakları" isimli kitapta yer alan bilgilere göre dönemin devlet bakanı olan Abdullah Gül Antalya'da, Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna da Küba'da olduğu için toplantıya katılamadı. Başbakan Necmettin Erbakan sakin görünürken Tansu Çiller ise ikna edici davrandı.

BÇG'NİN KOZMİK EKİBİ
Son dalgada gözaltına alınan bazı isimlerin, 28 Şubat'ta Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) Genelkurmay Karargahı'nda bulunan özel salonuna giren isimler olduğu belirlendi. İddiya göre o isimler 28 Şubat döneminde özel bir kartla BÇG'nin salonuna girebiliyordu. Hatta gözaltı kararı çıkan Albay Hakan Bural ile Ahmet Dağcı, BÇG'de özel telefon ağına sahipti. Dosyadaki bir diğer bilgiye göre de Batı Çalışma Grubu; dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın çalıştığı komutan katının alt katında, E-2 katı olarak bilinen zemin katta görev yaptı

İŞTE ŞOK OPERASYONA TAKILANLAR
Emekli Tümgeneral Erol Öskasnak Bodrum/Muğla
Muvazzaf Albay Mustafa Hakan Bural / Ankara
Muvazzaf Albay Ahmet Dağcı / Ankara
Muvazzaf Albay Bahaddin Çelik / Ankara
Muvazzaf Albay Mustafa İhsan Tavazar / Adana
Emekli Hava Albay Veli Seyit / Eskişehir
Emekli Albay Osman Bülbül / İzmir
Emekli Hava Kurmay Albay Seyfullah Sönmez / Afyon
Emekli Kıdemli Albay Yaşar Bülent Aksaray / İstanbul
Emekli Kıdemli Albay İbrahim Reşit Çağın / İstanbul
Emekli Yarbay Güneş Kıral / İstanbul
Emekli Yarbay Bülent Yanaşık / İstanbul

GEÇEN HAFTA 18 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
28 Şubat süreciyle ilgili ilk dalga, 12 Nisan'da yaşanmıştı. Geçen hafta yapılan ilk operasyonda 31 kişi gözaltına alınmış, 18 kişi tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir de bulunuyor.

* 15 yıl öncesinin "Kudretli Paşaları"ndan olan Özkasnak, Bodrum'da gözaltına alındı. 40 kişilik bir ekip, Özkasnak'ın milyon dolarlık villasında 3.5 saat arama yaptı. Arama sırasında bahçede bulunan Özkasnak, objektiflere böyle takıldı.

* Yıllar önce Batı Çalışma Grubu'nun fikir babasının Çevir Bir olduğunu açıklayan Özkasnak, 2000'de kadro yetersizliğinden emekli edilmişti. Özkasnak, 2009'da Ergenekon soruşturması kapsamında da ifade vermişti.

* 25 Nisan 1998'de Genelkurmay'da bir sergi düzenlenmişti. Sergiye Demirel, Ecevit, Karadayı ve Özkasnak da katılmıştı.


Ceyda KARAASLAN - Alper SANCAR - Ersan ATAR - Veli SARIBOĞA