Fransa evini temizle

Dünya, 'sözde soykırım' yasasının Fransa Senatosu'na gönderilmesine tepki gösterdi: Alman Die Welt, 'Fransa, önce kendi soykırımını kabul etmeli' diye yazdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2012 Güncelleme 08 Ocak 2012, 03:06
Fransa evini temizle

İÇİNDEKİLER

Fransa Ulusal Meclisi'nin kabul ettiği 1915 olaylarının inkarını cezalandıran yasa tasarısının Fransa Senatosu'nda görüşülmesine kısa bir süre kala, yabancı basında da tartışmalar yoğunlaştı. Hepsinin ortak noktası, Fransa'ya yöneltilen ağır eleştiriler. İşte gazetelerin sert sözleri.

Die Welt (Almanya): Fransız milletvekilleri, insanlığa karşı işlenen suçların inkar edilmesinin veya övülmesinin cezalandırılmasını istedilerse temizliğe kendi evlerinden başlamaları gerekirdi. Birçok kez soykırım yapan bir ülkenin, başka soykırımları Ulusal Meclisi'ne taşıması bir seçim stratejisidir. Fransa'nın sol kesimi, Lenin, Stalin ve Mao gibi toplu katliamlardan sorumlu kişileri yüceltir. Sağ kesimi ise Fransızlar'ın Cezayir ve Uzakdoğu'da işlediği suçları över.



New York Times (ABD): 1915 olaylarını inkar edenlerin ceza alması yasalaşırsa, Fransa-Türkiye ilişkileri bir daha eskisi gibi olmaz. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçim hesabı da tutmayabilir.

Wall Street Journal (ABD): Türkiye- Fransa arasındaki diplomasinin durması, Fransa Senatosu'nu düşünmeye itti. Tasarı yasalaşırsa, Avrupa'da yeni bir 'düşünce krizi' sıkıntısı yaşanır.

The Guardian (İngiltere): Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçim yatırımı, büyük bir hatanın zirvesi olarak kabul gördü. 1915 olayları, Fransa'yı daha çok etkiler. Senato bunu iyi düşünmeli.

El Pais (İspanya): Fransa Senatosu, 1915 olaylarını inkarı suç sayan yasayı onaylarsa, Avrupa'da düşünce özgürlüğü ağır darbe alır. Fransız halkının önemli bir çoğunluğu, Sarkozy gibi düşünmüyor.