Türkiye'ye 'vizyon' övgüsü

New York Times gazetesi, Türkiye'nin bölgesel politikalarına övgüler yağdırdı.

Giriş Tarihi 27 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 27 Eylül 2011, 13:31
Türkiye’ye ’vizyon’ övgüsü

İÇİNDEKİLER

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times,Türkiye'nin bölgesel politikalarına övgüler yağdırıldı.


Türk yetkililerinin "bir vizyon sunduğu"nu, bu vizyonun merkezinde de Türkiye'nin bulunduğunu yazan gazete, "Türkiye'nin Başbakanı, Ortadoğu'daki en popüler şahsiyet, Dışişleri Bakanı'nın ise, yeni bir düzen vizyonu var, yetkilileri ise, Obama Yönetiminin şimdiye kadar başaramadığını yapmayı başardı. Yani, Arap ayaklanmaları ve devrimlerinde kesin biçimde değişimin yanında yer almak" değerlendirmesini yaptı.

New York Times, Anthony Said imzası ile yayımlandığı "Ortadoğu Kargaşa Bulmacasında Türkiye, Yanıt Olarak Kendisini Öneriyor" başlıklı geniş haber analizinde Türkiye'nin dış politikasının bir süre öncesine kadar, sadece Kıbrıs etrafındaki donduğunu savunurken "Bu günlerde ise, Türkiye'nin Başbakanı, Ortadoğu'daki en popüler şahsiyet, Dışişleri Bakanı'nın ise, yeni bir düzen vizyonu var, yetkilileri ise, Obama Yönetiminin şimdiye kadar başaramadığını yapmayı başardı, yani, Arap ayaklanmaları ve devrimlerinde kesin biçimde değişimin yanında yer almak" diye yazdı.

VİZYONUN MERKEZİNDE TÜRKİYE VAR

Türkiye'nin dış politikasında bu yıl "yanlış adımlar, krizler ve büyük ölçüde retorik gibi gelen kazançlar" ve yeterli diplomatların bulunmamasına rağmen, ABD'nin geri adım attığı, Avrupa'nın etkisiz kaldığı, İsrail ve İran'ın güvensiz olduğu bir Arap dünyasında Türk yetkililerinin bir "vizyon sunduğu" belirtilen analizde "Beklenebilecek gibi bu vizyonun merkezi ise Türkiye'dir" denildi.

ERDOĞAN BÖLGEDE BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ GÖRÜLÜYOR


Buna karşın Türkiye'de bu günlerde "Türk gücü ve nüfuzu hissiyatı o kadar belirgin ki bazen aşırı milliyetçilik eşiğinde seyrediyor" görüşünü dile getirildiği analizde Amerika'nın ve İsrail'in taleplerine boyun eden, güçsüz liderlere öfken duyulduğu bir bölgede Erdoğan'ın "bağımsız ve güçlü" gibi göründüğü de vurgulandı.

ABD'li gazete, Türkiye'nin angajmanının "uzun vadeli amaçları"na ilişkin tartışmaların sürdüğünü, AKP'deki bazı yetkililerin Müslüman Kardeşler gibi hareketlere sempati duydukları konusunda bir tereddüt bulunmadığını ancak Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin iyi olmaya devam ettiğini kaydetti.