Emperyali bir kenara bırakın

Erdoğan, Obama ve Sarkozy'nin de katıldığı BM Güvenlik Konseyi'nde dünyayı uyardı: Emperyal mantığı bir kenara bırakın. Libya Libyalılar'ındır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2011 Güncelleme 21 Eylül 2011, 03:42
Emperyali bir kenara bırakın

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Üst Düzeyli Libya toplantısına katıldı. Erdoğan, programda bulunmamasına rağmen ABD Başkanı Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bulunduğu toplantıda konuşma yaptı. Erdoğan, "emperyal mantığı bir kenara bırakın.
Libya Libyalılarındır" uyarısında bulundu. Dünyada otokratik sistemlerden demokratik sistemlere dönüşüm yaşandığını anlatan Erdoğan, "Demokratik sistemlere taraftar olanlar emperyal mantıklarını bir yana koymak suretiyle başlarını iki ellerinin arasına alıp düşünmek durumundadırlar" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: Libya kaynakları olan bir ülke ve kesilen sakal çok daha gür biter buna inanıyorum. Şunu da hatırlatmak istiyorum. Dondurulmuş menkul kıymetlerinin nakitlerinin bir an önce Libya'ya teslimi gerekir. Libya'nın bu imkanlarıyla yeniden ayağa kalkmalı. Artık BM de ulusal geçiş konseyinin bayrağını görmek, Libya'nın bayrağını görmek inanıyorum ki Libya'ya 'artık sen ayaklarının üzerinde durabilirsin' demektir.

YOĞUN TRAFİK
New York'ta AB Başbakan Erdoğan Libya toplantısının ardından BM binasının karşısındaki Türk Kültür Merkezi'ne geçti ve burada ikili görüşmeler yaptı. İlk olarak Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile görüşen Erdoğan daha sonra Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile bir araya geldi. Erdoğan, Taliban ile görüşmeleri yürüten Afgan yetkili Rabbani'nin öldürülmesi nedeniyle Karzai'ye taziyede bulundu.