Milli jet dönemi

2023 yılında tamamlanması hedeflenen 'milli savaş uçağı' projesinde ilk adım dün atıldı. Uçağın tasarım aşaması için TUSAŞ'la sözleşme imzalandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2011 Güncelleme 24 Ağustos 2011, 00:00
Milli jet dönemi

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde uçacak milli savaş uçağı projesinde ilk adım atıldı. Uçağın tasarım aşaması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'yle (TUSAŞ) sözleşme imzaladı. 2 yıl sürecek tasarım aşamasının ardından üretime geçilecek. Yerli malı muharip jetler, yeni nesil savaş uçağı F-35'lerden daha üstün özellikler taşıyacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçakların tasarım aşaması için 20 milyon dolar bütçe ayırdı. Tasarım aşamasında uçakların nasıl bir görünüme sahip olacağı, hangi silah sistemlerinin kullanılacağı ve donanımları konusunda projeler üretilecek. Milli jet için Türk mühendisler görev alacak.

SON YABANCI ALIM
Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan milli savaş uçağı projesinin tamamlanmasıyla yurt dışıyla ortak yapılan son proje yeni nesil muharip jetler F-35'ler olacak. Türk malı uçaklar kademeli olarak F-4 ve F-16'ların yerini alacak.


Ceyda KARAASLAN