KanAl İstanbul

Çılgın proje, önce bölge halkını coşturdu! Çok sayıda arazi sahibi, henüz Kanalİstanbul'un güzergahı belli olmasa da 'Yeni boğaz manzaralı' arsalarını fahiş fiyattan satışa sundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2011 Güncelleme 29 Nisan 2011, 02:06
KanAl İstanbul

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan "çılgın" Kanalİstanbul Projesi'ni açıkladı, bölgenin kimyası değişti. Güzergahın açıklanmamasına rağmen, henüz satışlar değil ama satılık arazi ilanları patladı. Dönümü 20 bin lira olan tarlaların fiyatı da 100 bin liraya kadar fırladı. Özellikle Silivri'de konuşulan tek konu Kanalİstanbul oldu. Evlerde ve kahvelerde makineler alındı, hesaplar yapılmaya başlandı. 24 saat geçmeden de ilanlar coştu, emlakçıların telefonları susmak bilmedi. İnternette verilen ilanlarda mutlaka "çılgın" bir vurgu yapıldı. İşte ilanlara yansıyan çılgın beklentiler:

KAPANIN ELİNDE KALIYOR!
Silivri Ali Paşa'da Kanalİstanbul manzaralı 22 dönümlük tarla sudan ucuz: 13.2 milyon dolar (dönümü 900 bin lira)
Çılgın projeyi yaşamak ister misiniz? 220 metrekare tarla 50 bin lira.
Çılgınlık başladı... Silivri Havalimanı yakınında 10 dönüm arazi 5 milyon dolar.
Kanal İstanbul'a siz de komşu olun. 3 katlı triplex villa 1 milyon dolar.
Acele edin kapanın elinde kalıyor. Kanalİstanbul yeni sahiplerini bekliyor. Metrekaresi 650 dolardan lüks daireler.
6 dönüm bağ yeri 450 bin lira. Çılgın projenin güzergahında Kılıçlı Köyü resmen telaffuz edilmiştir.

'PARİS GİBİ OLACAĞIZ'
Bayram yapan Silivri'deki birçok köyün muhtarı da, halkın sözcüsü oldu! "Başbakanımız Çılgın Proje dediğinde, bu kadar çılgın bir projeyi hiç beklemiyorduk" diyen muhtarlar, Silivri'nin yeni Paris olacağını savundu. Bölgedeki herkes kesesinin kabaracağını düşünürken "Bir karış toprak vermem" diyenler de çoktu! Bazı arazi sahipleri, "Boğazdan yalı verseler evimi, arsamı satmam" diye konuştu.

NET KAPIŞMA
Projenin açıklamasından sadece saniyeler sonra, internette "kanalistanbul" kelimesini içeren alan adları kapışıldı. En fazla para etmesi beklenen "kanalistanbul.com" alan adı, 500'den fazla alan adına sahip olan ve geçmişte çok sayıda satış işlemi gerçekleştiren "domaincanavarı" rumuzlu kişi tarafından alındı. Kültür-sanat alanında faaliyet gösteren Patika Yapım adlı şirketin ortaklarından Murat Türkbıkmaz ise ortağıyla birlikte "kanalistanbul.net" ve "kanalistanbullular.com" adreslerini satın aldı. "Kanalistanbul.biz" alan adı ise İstanbul'da yaşayan 28 yaşındaki İrfan Sisli'nin oldu.

FİNANSÖR YENİ ŞEHİR
Projenin finansörü de yine kanalın hemen çevresinde kurulacak yeni şehir olacak. Hazırlanan planlarda yeni kentin gelişim seyrine ilişkin düzenlemeler de yeraldı. Buna göre 3. köprü ile direkt bağlanacak olan yeni şehir, üzerinde kruvaziyer limanı, dev teknoloji üssü, dev golf sahası, lüks ticaret, konut ve hizmet alanları gibi çevreye uyumlu mega projelerden oluşacak. Uluslararası ulaşımın hızlı ve konforlu sağlanabilmesi için deniz kıyısına bir havalimanı inşa edilecek. 100 milyar dolarlık (150 milyar TL) yatırımın öngörüldüğü şehir ve kanal projesiyle ilgili bütçe, özel teşebbüs eliyle karşılanacak. Körfez sermayesinin ilgilendiği yeni yatırım alanında hazineye ait bin 900 hektarlık arazinin satılarak kanal projesine finansman sağlanması öngörülüyor. Bölgede bu şekilde turist ve çalışan yoğunluğu da artacak.

UZAYDAN GÖRÜLECEK
Kente yeni soluk getirecek olan proje, şehrin uzaydan görünümü de değiştirecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Cankut Örmeci, 50 kilometre uzunluğunda 150 metre genişliğindeki kanalın uzaydan çıplak gözle görülebileceğini söyledi. Örmeci, şu bilgileri verdi: "Uydu cihazlarıyla kanal çok rahatlıkla görülebilir. Çıplak gözle de görülebileceğini tahmin ediyorum. Nasıl İstanbul Boğazı, Süveyş Kanalı, Panama Kanalı görülüyorsa Kanalistanbul da görülebilir." Bu arada, proje, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve "İstanbul'un Anayasası" olarak bilinen planlara, etüd ve yer tespitinin ardından ancak 2 yıl sonra girecek.

FACEBOOK
Çılgın proje, facebook'un 1 numaralı gündemi oldu:
Korkusuz Başbakandan korkusuz proje...
Tarihin en büyük projesine imza atılacak. Kıskananlar çatlasın.
Kanal İstanbul projesinin başına ÖSYM Başkanı geçsin...
Çılgın Proje çılgın İstanbul'a yakışırdı. Artık Ada sakini oluyorum.
Sessiz ve derinde yükselen bir ülke Türkiye. Avrupa'yı kıskandıracak.
Türkiye, Nihat Doğan'ın Çılgın Proje hakkındaki yorumlarını merak ediyor.

FİKRİM FİRARDA!
Projeye bir "sahip" de Çanakkale'den çıktı. Gökçeada'da organik tarım yapan emekli inşaat mühendisi Nusret Avcı (70) 'Kanalİstanbul' fikrinin kendisine ait olduğunu iddia etti. Avcı, "1991'de ben bunu anlatmıştım" dedi. Projenin kendilerine ait olduğunu savunan SP lideri Mustafa Kamalak ise "Bu çılgın proje değildir, çalgın projedir'' dedi.