Cumhuriyet tarihinin en kalabalık cenaze namazı

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Giriş Tarihi 01 Mart 2011, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2017, 12:26
Cumhuriyet tarihinin en kalabalık cenaze namazı

İÇİNDEKİLER

ERBAKAN DEFNEDİLDİ

Erbakan'ın cenazesi defnedileceği aile kabristanına getirildi. Erbakan defnedilmeden önce Erbakan'ın birinci dereceden aile bireylerinin mezar başına gelmeleri sağlandı. Erbakan, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın yanına dualar eşliğinde defnedildi.

CENAZE ARACI MEZARLIĞA 2,5 SAATTE GİDEBİLDİ

Töreninin ardından nakil aracına konan Erbakan'ın cenazesi izdiham nedeniyle 4 kilometrelik yolu 2 saat 30 dakikada alabildi.

BÜYÜK BİR KALABALIK BEKLİYOR

Erbakan'ın cenazesini taşıyan araç Merkez Efendi Mezarlığı'na geldi. Erbakan'ın cenazesini mezarlıkta büyük bir kalabalık bekliyordu. Mezarın başında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yer aldı.

KORTEJ MEZARLIĞA GİDİYOR
Cenaze arabası kortej eşliğinde Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru ilerlemeye devam edildi.
Erbakan'ın cenazesini taşıyan araç Halıcılar Caddesi üzerinde yer alan baba evinin önünden ilerleyerek Vatan Caddesi'ne doğru yol aldı.

EVİNİN ÖNÜNDEN DUALARLA UĞURLANDI

Erbakan'ın naaşı Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından evinin önünden dualarla uğurlandı. Fatih Halıcılar Caddesi No: 4'te bulunan evinin önünde binlerce kişi toplandı. "Mücahit Erbakan" sloganları atan kalabalık sık sık tekbir getirdi. Cenaze aracının Halıcılar Caddesi'ne girmesiyle adeta izdiham yaşandı. Erbakan'ın cenazesini bekleyen ev halkı da pencereden sokaktaki kalabalığı seyretti. Cenazenin evin önüne gelmesiyle tekbir getiren ve dua eden kalabalık daha sonra Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Camii'ne defnedilmek üzere hareket etti.

SİYASETÇİLER EZİLME TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Yüzbinlerce kişinin katıldığı törende devletin zirvesi de ezilme tehlikesi yaşadı. Yüzbinlerce insan cenaze aracının ardından yaklaşık 4 kilometre mesafedeki mezarlığa doğru yürüyor.

MERKEZ EFENDİ MEZARLIĞI'NDA DA İZDİHAM VAR


Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti. Bu arada Merkez Efendi Mezarlığı'nda da büyük bir kalabalık oluşmuş durumda...

CENAZE MERKEZ EFENDİ'YE GÖTÜRÜLDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı cenaze nakil aracına yerleştirilen Necmettin Erbakan'ın naaşı Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'na götürüldü.

FATİH ERBAKAN KONUŞTU

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ailasi adına bir konuşma yaptı.Fatih Erbakan özetle şunları söyledi:

"Tüm cemaatimizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in dizinin dibinde hepimizin lideri, hepimizin babası olan çok müstesna bir şahsiyeti muhterem babamı ebedi hayatına uğurlama için toplandık bizler ailesi olarak şahidiz ki kendisi Türkiye'deki ve tüm dünyadaki Müslümanlara İslam'ın sadece namaz kılmak, oruç tutmak, değil Allah yolunda cihad etmek olduğunu ve tüm insanlığın saadeti için çalışmak olduğunu öğretti.Kendisi de son nefesine kadar canı ve malıyla mücadele etti. Şahitlik ederiz ki kendisi hayatı boyunca yapacağı her işte adım atarken ahireti düşünerek hareket etti.Kendisi kendisine haksızlık edenlere karşı hep iyi düşündü. Onların da iyi olması için çalıştı.Bizler kendisinden razıyız Cenab-ı Allah da dileriz ondan razı olur. Allah hepinizden razı olsun"

Cemaat hep bir ağızdan 'hakkımız helal olsun' diye haykırdı.

CENAZE NAMAZI KILINDI

Necmettin Erbakan için Fatih Camii'nde cenaze namazı kılındı. Erbakan'ın bu son yolculuğunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve sevenleri yalnız bırakmadı.

Cenaze namazının kılınmasından sonra Diyanet İşleri Genel Başkanı Mehmet Görmez yaptığı duayla 'helallik' istedi. Dua esnasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın duygulandığı görüldü.


MÜCAHİT ERBAKAN

Cenaze namazı sona erdikten sonra cenaze namazına katılanlar 'Mücahit Erbakan' şeklinde slogan attılar.

PROTOKOL İZDİHAMIN ORTASINDA KALDI

Erbakan'ın cenaze töreninde alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen kısa süreli bir izdiham yaşandı. Cenazeye katılmak için gelen protokol üyeleri izdihamın ortasında kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri cenazenin başında kordon oluşturuldu.

Erbakan'ı son yolculuğuna uğurlamak için çok sayıda bakan ve siyasetçi Fatih Camii'ne geldi. Fatih Camii'ne gelenler arasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, AK Partili vekil Necati Çetinkaya, Eski Bakanlardan Hilmi Güler, Ali Çoşkun, Yaşar Okuyan, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, İstanbul Bağımsız Milletvekili İlhan Kesici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yer aldı.

ÖĞLE NAMAZI TAMAMLANDI

Fatih Camii'nde öğle namazı tamamlandı. Camide yer alan vatandaşlar, kılınacak olan cenaze namazı için safa tutmaya başladı.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN GELDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da cenazeye katılmak üzere özel uçak 'ANA' ile saat 03:00'da Almanya'dan İstanbul'a geldi. Erdoğan'ın Fatih Camii'ne geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de cenaze törenine katılmak üzere saat 11:30'da İstanbul'a geldi. Cumhurbaşkanı Gül de saat 12:20'de Fatih Camii'ne teşrif etti.

DENİZ BAYKAL DA ORADA

Cumhuriyat Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de Fatih Camii'ne geldi.

ASKERLER DE CENAZEDE
1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve bir grup asker de cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camii'ne geldi.

BAHÇELİ DE GELDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Fatih Camii'ne geldi. Bu arada Ortadoğu ülkelerinden gelen protokol mensupları da cami avlusundaki yerini aldı.

BAKANLAR FATİH CAMİİ'NDE
AK Partili Bakanlar Erbakan'ın cenaze töreni için Fatih Camii'ne gelmeye başladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kalabalığın arasından geçerek Fatih Camii'nin avlusuna ulaştı.

İZZETBEGOVİÇ'İN MEZARINDAN TOPRAK GETİRİLDİ

Erbakan'ın kabrine Bosna Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarından toprak getirildi.

CENAZE FATİH CAMİİ'NDE

Anadolu Jet uçağı ile saat 09.10'da Atatürk Havalimanı'na getirilen Erbakan'ın cenazesi, cenaze arabasına konuldu. Cenaze ile birlikte aynı uçakta Ankara'dan gelen 200 kişi de 5 ayrı otobüsle Fatih Camii'ne hareket etti. Cenaze, polis eskortluğunda sahil yolundan Fatih Camii'ne götürüldü.

Necmettin Erbakan'ın cenaze namazı bugün öğle namazına müteakip Fatih Camii'nde kılınacak. Daha sonra Zeytinburnu Merkezefendi'deki aile kabristanında toprağa verilecek. Cenaze törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, bazı siyasi partilerin genel başkanları ve yabancı ülkelerin temsilcileri de katılacak.

CENAZENİN MUSALLA TAŞINA KONULMASININ ARDINDAN, KURAN-I KERİM OKUNMAYA BAŞLANDI

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesinin, Fatih Camisi'nde musalla taşına konulmasının ardından, Kuran-ı Kerim okunmaya başlandı.

Erbakan'ın cenaze namazının kılınacağı caminin avlusu ve yollar, sevenleriyle dolup taştı. Caminin protokol girişi yolunun iki tarafında Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları üyeleri kol kola girerek bariyer oluşturdu. Bu yol üzerine Saadet Partisi tarafından ''Milletimizin başı sağoğlsun, mekanın cennet olsun'' ve ''Mavi Marmara senin mirasın'' yazılı pankartlar asıldı.Protokol kapısından girişlere izin verilmezken, cenazeye katılanlar caminin diğer kapısından giriş yapıyor.

Necmettin Erbakan'ın naaşının saat 10.00'da camiye getirilmesiyle protokol girişinde izdiham yaşandı. Mikrofonla vatandaşları sürekli uyaran bir partili, ''Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun'' diye anons etti.

Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz eşi Mehmet Altınöz'le, kızı Zeynep Erbakan Baykoç eşi Faruk Baykoç'la, oğlu Fatih Erbakan da eşi Beyza Erbakan ile birlikte musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı. Cenaze merasiminde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur'an-ı Kerim okuyor.

Caminin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tutmaya başladı. Erbakan'ın cenazesinin de bulunduğu avlunun birinci bölümü protokol için ayrılırken, diğer iki bölüme de vatandaşlar alınıyor.

Caminin ana girişine, Saadet Partisi Eskişehir Gençlik Kolları tarafından ''Sevinme ey siyonist bir ölür bin diriliriz'', Mamak Gençlik Kolları tarafından da ''Şahidiz, şahidiz, şahidiz, yolun yolumuzdur savunan adam'' yazılı pankart asıldı.

FATİH CAMİİ AVLUSU SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA TIKLIM TIKLIM DOLDU
Eski Başbakan ve Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camii'nin avlusu sabah namazıyla birlikte tıklım tıklım oldu.
Erbakan'ın cenaze namazına katılmak için Türkiye'nin çeşitli illerinden binlerce insan Fatih Camii'ne akın etti. Avlunun içi ikiye ayrılarak musalla taşına yakın kısım protokol için ayrıldı.

KKTC CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU VE KKTC BAŞBAKANI İRSEN KÜÇÜK, CENAZE TÖRENİNE KATILMAK ÜZERE İSTANBUL'A GELDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere İstanbul'a geldi. THY'nin tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen Eroğlu ve Küçük'ü, Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer karşıladı. Eroğlu ve Küçük, daha sonra cenaze törenine katılmak üzere alandan ayrıldı.

MESCiD-İ NEBEVi'DE GIYABi CENAZE NAMAZI

Peygamber Efendimiz'in Mekke'den Medine'ye göçünden sonra inşa edilen Mescid-i Nebevi'de de Necmettin Erbakan için gıyabi cenaze namazı kılındı.


AVLUYA SIĞAMAYAN KALABALIK CADDELERE TAŞTI
Erbakan'ın cenazesine akın eden binlerce insan Fatih Camii'nin avlusuna sığamayınca caddelerde namaz saatini beklemeye başladı. Polis ekipleri izdiham yaşanmaması için avlunun cadde girişlerini kapattı.

Necmettin Erbakan için Türkiye'nin her yerinden binlerce insan Fatih'e akın etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte cenaze töreninin yapılacağı alan tıklım tıklım doldu. Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı yoğunluk sebebiyle avluya giremiyor.

Polis ekipleri de izdiham yaşanmaması için avlunun Fevzipaşa Caddesi'nden girişini kapattı. İnsanlar avluya girebilmek için çeşitli yöntemler denese de başarılı olamıyor. Bazı vatandaşlar da nalburiyelerden naylon alarak namazı caddede kılmak için hazırlık yapıyor.

Cami çevresinde ''Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan'', ''O savunan adam Mücahit Erbakan'', ''Her zaman kalbimizde yaşayacaksın'' yazılı ve üzerinde Erbakan'ın fotoğraflarının bulunduğu atkıların satışına başlandığı, katılımcıların da bu atkılar ile başlarına yeşil renkli tevhit bandajı taktığı görüldü.

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyesi binlerce genç cenaze töreni için avluda, caddelerde ve kortejin geçiş güzergahında görevlendirildi. Cenazeye katılan bazı gruplar tekbir getirerek caddede ilerledi. Çevik kuvvet ekipleri ise olumsuz bir durum yaşanmaması için çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Sivil ve resmi yüzlerce polis cenaze için sabahın erken saatlerinden itibaren avlunun çevresinde yerlerini aldı.

Öte yandan Vatan Caddesi başta olmak üzere Akdeniz, Fevzipaşa gibi büyük caddelere sivil araç girişine izin verilmiyor. Kalabalığın cenaze törenine kadar daha fazla artması bekleniyor.