Hükümetten 3 bakan bırakacak!

Genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin kanun teklifi en geç yarın TBMM Başkanlığı'na sunuluyor.

Giriş Tarihi 22 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 22 Şubat 2011, 16:19
Hükümetten 3 bakan bırakacak!

İÇİNDEKİLER

Teklifin 1 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor

Sabah'a göre, TBMM'de, Danıştay ile Yargıtay'ın yapısını değiştiren tasarı ile torba yasanın kabul edilmesinin ardından partiler seçime kilitlendi. Genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin kanun teklifinin bugün veya yarın TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklif 24 Şubat günü komisyonlarda görüşüldükten sonra 1 Mart salı günü Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Genel Kurul kararı ile birlikte seçim süreci resmen başlamış olacak. Seçim kararından hemen sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım görevlerinden ayrılacak, yerlerine bağımsız bakanlar gelecek. Seçim kararının alınmasına az bir zaman kala partilerde saha çalışmasına ağırlık vermeye başladı. MHP geçen hafta Meclis'te son grup toplantısını gerçekleştirirken, AK Parti, CHP ve BDP'nin de gelecek hafta son grup toplantılarından sonra tamamıyla illerde seçim propagandasına ağırlık vermesi bekleniyor. İşte partilerin seçim hedefleri ve öncelikleri :

AK PARTİ'DE HEDEF YÜZDE 50:
2002 ve 2007 genel seçimlerinde büyük oy oranları ile tek başına iktidara gelen AK Parti'de hedef, yüzde 47'nin üzerine çıkarak yüzde 50 oy oranını yakalamak. AK Parti seçimlerde önceliği muhalefetin elinde olan kıyı şeridine ve BDP'nin etkin olduğu doğu-güneydoğu bölgelerine verecek. Bu çerçevede Antalya, Mersin, Muğla, Aydın ve İzmir'de yoğun çalışmalar yapılacak. Seçim öncesinde 81 ilin tamamına gitmeyi planlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, meydanlarda sekiz yılda ortaya koyduğu yatırımları anlatacak, seçmenlerden 2023 vizyonunu için oy isteyecek. AK Parti Genel Başkanı olarak seçimlere son kez gireceğini açıklayan Eroğan BDP'nin etkin olduğu şehirlerde demokratik açılımın kazanımlarını sıralayacak, kıyı şeridinde ise yaşam tarzlarına saygılı olduğunu vurgulayacak.

CHP "ISLIK" ÇALDIRACAK: CHP, seçim kampanyası boyunca ıslık çaldıracak! Seçim sloganı ve şarkısı olarak "Bir ıslık da sen çal" belirlendi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt gezilerinde şarkı çalınmaya başlandı. Hafta sonunu Van'da geçiren Kılıçdaroğlu, hafta sonunda da Van'daydı. CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine etnik ve dini siyasetin dışında, sosyal demokrasi unsurlarını barındıran "3. Yol" seçeneğini sundu. CHP'liler, başta "Aile Sigortası" olmak üzere kadınlara, gençlere, esnafa, köylüye, işçiye, emeklilere yönelik projeleri anlatacaklar.

MHP "SES VER" DİYECEK: MHP ise "Ses ver!" sloganıyla yürüteceği seçim çalışmalarında özellikle kalabalık nüfusa sahip büyükşehirlere ağırlık verecek. Bu amaçla gençler yanında çok sayıda kadın adaya listelerde yer verilecek. Engelli adayların da yer bulacağı listelerde, İstanbul gibi kentli nüfusun sıcak bakacağı çok sayıda ismin yer alacağı ifade edildi.Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine de ayrı bir önem veren MHP, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerden en az 2'şer milletvekili hedefliyor. Bu amaçla bölgede etkin nüfusa sahip adaylarla görüşmeler sürüyor. MHP, işçiye, memura, emekliye zam, her aileden bir kişiye devlette iş, herkese sınırlama olmadan sağlık sigortası ve "Hilal Kart" kapsamında daha fazla sosyal yardım vaat ediyor. Meydanlarda bu ekonomik vaatler anlatılacak.

BDP'NİN HEDEFİ 30 MİLLETVEKİLİ: 2007'deki gibi yine 'bağımsız aday' formülünü uygulayacak olan BDP, 12 Haziran'da 30 milletvekili hedefliyor. İstanbul'daki milletvekili sayısını artırmayı hedefleyen BDP, İzmir, Adana ve Mersin'den de en az birer milletvekili çıkartmayı planlıyor. BDP, tüm sol seçmene hitap eden bir propaganda yürütecek. Bazı bölgelerde ise "gizli ittifak" gündeme gelebilecek.