Paşakapısı

Gündeme 'Balyoz' indi. Darbecilikle suçlanan generaller, astsubaylar tarafından teslim alınmalarına tepki gösterdi. Ama TSK'nın 'direnmeyin' çağrısı ile paşalar cezaevine girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2011 Güncelleme 13 Şubat 2011, 00:00
Paşakapısı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin sıcak gündemi, Silivri'den gelen haberle hareketlendi. Balyoz Darbe Planı kapsamında yargılanan ve aralarında emekli generallerin de bulunduğu 180 sanık hakkında tutuklama kararı verildi. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, savcının tutuklama istemi üzerine duruşmaya karar arası verdi. Savcının talebi salonda şok etkisi yaratırken Mahkeme Başkanı Ömer Diken sanıkları binayı terk etmemeleri konusunda uyardı. 5 saat süren bekleyiş, mübaşirin "duruşma başlamak üzere" anonsuyla daha da gergin bir hal aldı. Tutuklama kararı açıklandığında ise sanık yakınları fenalık geçirdi.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Sanıklardan Koramiral Kadir Sağdıç ile Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu kendilerini götürmek isteyen jandarma binbaşıya "Bizi ancak bir orgeneral götürebilir" dedi. Görevli binbaşı da "Peki komutanım" yanıtını verdi. Komutanların karara direnmesi üzerine 4 saat süren gergin bir bekleyiş başladı. Sanık generallerin cezaevine nakil için orgeneral talebi üzerine Silivri Cezaevi Duruşma Salonu'nda bir kriz masası oluşturuldu. Yaklaşık 4 saat süren gergin bekleyişin ardından TSK'dan şu mesaj geldi: "Mahkemede verilmiş tutuklama kararı için bu işleme gerek yoktur. O yüzden bu tutuklama kararı için de bir orgeneral gelmesi gerekmez." Bu gelişmenin ardından emekli subaylar Silivri Cezaevi'ne, muvazzaflar da Hasdal'a konuldu.

SİLİVRİ'DE RÜTBELİ ALARMI
Duruşma sırasında ve sonrasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Silivri'deki duruşma salonunun güvenliğini Özel Tim sağladı.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
* Taraf gazetesi, 20 Ocak 2010'da, 1'inci Ordu Komutanlığı'nda hükümeti devirmeye yönelik hazırlanan planı yayınladı. Balyoz Planı'nın 2003 yılına ait olduğu belirtildi.
* 4 aşamadan oluştuğu iddia edilen planın camileri bombalama gibi çeşitli korkunç provokasyonları içerdiği açıklandı.
* Sanıklar arasında 30'u muvazzaf 60 generalin yer alması dikkat çekti.
* Duruşma 16 Aralık'ta Silivri'de başlarken, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda arama yapıldı. Bulunan belgeler, Balyoz'daki tutuklamaların gerekçesi sayıldı.



Veli SARIBOĞA - Fatih ULAŞ - Mustafa KAYA