Balyoz'da 163 tutuklama

Emekli paşalar Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Engin Alan cezaevine konuldu, Çetin Doğan'a ise yakalama kararı çıkartıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2011 Güncelleme 12 Şubat 2011, 03:51
Balyoz’da 163 tutuklama

İÇİNDEKİLER

Balyoz Darbe Planı davasının 13. duruşması, dün Silivri Cezaevi'nin bitişindeki İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeleri delil kabul eden Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, 180 sanık için tutuklama talep etti.

29 SANIK KATILMADI...
Mahkeme heyeti, 5 saat süren değerlendirme sonucunda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin de aralarında bulunduğu 163 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Duruşmaya katılmayan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, Orgeneral Nejat Bek ile Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıktı. Ayrıca yine duruşmaya katılmayan başka suçtan tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in de tutuklama kararı yüzüne okunması için tutuklu bulunduğu cezaevi aracılığıyla mahkemede hazır edilmesine karar verildi.

ORGENERAL İSTEDİLER...
Kararın açıklanmasıyla birlikte salonda olay çıktı. Hep bir ağızdan Harbiye Marşı'nı söyleyen sanıklar, "Bizi buradan kimse alamaz, orgeneral gelmeden çıkmayız" dedi. Silivri Cezaevi tabur komutanı binbaşıya "Sen bizi götüremezsin. Aramızda muvazzaf korgeneral var. Bizi burada ancak bir orgeneral götürebilir" denildi. Binbaşı rütbesindeki jandarma görevlisi ise "Peki komutanım" yanıtını verdi. Gecenin geç saatlerinde tutuklanan tüm sanıklar önce Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından cezaevine gönderildi. Balyoz davasında yargılanan 60'ı general 196 sanık hakkında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini zorla ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

52 GENERAL CEZAEVİNDE
DAVA sonunda 27'si muvazzaf 25'i emekli toplam 52 general tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3'ü muvazzaf 4'ü emekli 7 general hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı.

Veli SARIBOĞA - Barış SÖZAL