'Bill Gates çıkaracağız'

'Bilgi kimdeyse o güçlü' diyen Bakan Ergün, genç bilişimcilere 100 bin lira verdiklerini söyledi ve ekledi: Paranın değil projenin peşindeyiz. İsterse batırsın. 10 yılda bir tane Bill Gates çıkarsa ne mutlu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2011 Güncelleme 19 Ocak 2011, 14:59
’Bill Gates çıkaracağız’

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bilişim sektöründe de önemli bir proje yürütüyor. Hedef Türkiye'den Bill Gates'ler çıkarmak. Bakan Nihat Ergün, genç bir nüfus yapısı olan Türkiye'nin "dahi çıkarma potansiyeli"ni yüksek görüyor: "Bilişim sektöründeki girişimciliği destekleyen bir modeliniz olmalı. Türkiye'deki potansiyel iyi. Bunu görmek lazım. Yazılım yapanlar daha karmaşık, çözümü zor konular için yazılım yapabiliyor.

Hindistan'dakilere göre daha nitelikli yazılım yapabilme yeteneği var. Hindistan'daki gence göre Türkiye'deki gencin avantajlara sahip olduğunu düşünüyoruz. Gençleri teşvik etmeniz gerekiyor. Tekno-girişim sermayesi uygulamasını 2009'da başlattık. Her yıl üniversite son sınıf öğrencisi, yüksek lisans, doktora öğrencileri arasından ya da genç mezunlardan "yeni bir teknolojik ürün fikrim var" , "projem var" diyenlerin projelerini topluyoruz. Bunlar arasından 100'ünü seçiyoruz. Çoğu yazılımla ilgili. Ve her yıl 100 gence teknoparkta yer tahsis ediyoruz. Ayrıca 100 bin lira hibe veriyoruz. TOBB da bunları tescil ücretinde istisna tuttu. Bir kuruş alınıyor sembolik olarak. Kefil yok, taksit yok. Geri ödemesi yok. 100 bin lirayı veriyoruz.

Biz paranın peşinde değiliz. Biz o çocuğun projesinin peşindeyiz. İsterse batırsın. 10 yıl sonra bunların içinden bir Bill Gates çıkarsa ne mutlu. "2009'da destekleyecek 100 proje bulamadık. 78'ini desteklemeye değer bulduk. 2010'da 720 proje geldi. 30 kadarı da yurt dışından, Avrupa'dan geldi. Bazıları da kabul edildi ve bu gençler şimdi Türkiye'ye gelip bu projelerini hayata geçirdi. Yani tersine bir beyin göçü meydana geldi. 2011'de 300 projeyi 300 kişiyi destekleyeceğiz. 2002'de iki tane teknopark vardı Türkiye'de. Şimdi 39'a çıktı. "Bilgi, zenginleşmenin en önemli faktörü olacaksa, (eskiden güç kimdeyse, daha sonra sanayisi kimin güçlüyse güç ondaydı. Şimdi ise bilgi kimdeyse o güçlü) genç nüfusa sahip olmak lazım. Genç nüfus, Türkiye'nin büyük avantajı."