Başkent'te soğuk kutlama

Cumhuriyet'in 87. yıldönümünde, Başkent'teki törenlere hem havanın hem siyasetin 'soğukluğu' damga vurdu. Liderler göz göze gelmekten bile kaçınırken askerin ve CHP liderinin Köşk'e çıkmaması gerilimi daha da arttırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2010 Güncelleme 30 Ekim 2010, 02:36
Başkent’te soğuk kutlama

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet'in ilanının 87. yılı, tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanırken, Başkent'teki törenlere, devletin zirvesindeki soğukluk damgasını vurdu. Ankara'da ilk durak Anıtkabir oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve yüksek yargı temsilcileri, Anıtkabir'deki törenin ardından Meclis'e geçti. Göz göze gelmemeye çalışan liderler arasındaki soğuk hava, buradaki ikinci törene de yansıdı. "Omurga" tartışmasında karşılıklı olarak ağır sözler söyleyen Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tokalaşmadı.

CHP'DEN 'SINIRLI' KATILIM

Meclis'teki törenlerde sadece bir ara Erdoğan ile Koşaner'in sohbet ettiği görüldü. Törenlerde BDP Milletvekili Nuri Yaman'la temsil edildi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende ise yan yana oturan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu ancak ayrılırken tokalaştı. Gerilim Cumhurbaşkanı'nın, günlerdir tartışılan Köşk'teki resepsiyonunda da devam etti. Kılıçdaroğlu, davete gitmeyerek İstanbul'da meşale törenine katılmayı tercih etti.

Tutumları merakla beklenen askerler de Çankaya'ya çıkmadı. AK Parti'li ve BDP'li vekillerin katıldığı davette, Ahmet Tan'ın da yer aldığı az sayıda CHP'li vekil de hazır bulundu. Bahçeli de geleneğini bozmayarak yerini aldı. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan daha önce olduğu gibi yine resepsiyona katılmazken, Başbakan'a eşlik edebileceği belirtilen kızı Sümeyye Erdoğan da katılımcılar arasında bulunmadı.