Uzun dönem 12 kısa dönem 8 ay

Yüzbinlerce gencin merakla beklediği Erdoğan- Org. Koşaner zirvesinden 'uzun döneme 3 ay indirim', 'kısa döneme 2 ay ekleme' çıktı. 'Bedelli' askıda, 'dövizli'de ise uzatma gündemde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2010 Güncelleme 22 Ekim 2010, 02:16
Uzun dönem 12 kısa dönem 8 ay

İÇİNDEKİLER

Genelkurmay Başkanlığı, "5 farklı askerlik hizmeti süresini daha adil bir hale getirmeyi" öngören çalışmasını dün Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu. Genelkurmay Başkanı Org.Işık Koşaner ve bakanların da hazır bulunduğu brifing, 2 saat sürdü. Kamuoyunda kullanılan "tek tip" ifadesinin yerine "Eşit Süreli Askerlik" başlığını taşıdığı dikkat çeken çalışmada, üniversite mezunu olmayan yükümlülerin askerlik süresi 15 aydan 12 aya indirildi. Üniversite mezunlarının askerlik süresi ise 6 aydan 8 aya çıkarıldı. Çalışmada, kısa dönem askerlik yapan yükümlülerin de uzun dönem askerlerle aynı özel silah eğitimine tabi tutulması öngörüldü.

'28 GÜN KISA...'
Asker açığı nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'nın sıcak bakmadığı bedelli askerliğin ise ucu açık bırakıldı. 35 yaşın üstündeki yükümlüler için bedelli askerliğin çıkarılabileceği belirtiliyor. Ancak bu durumda 28 gün olan "bedelli"nin 3 ya da 4 ay olması öngörülüyor.

GURBETÇİYE 4 AY
Çalışmaya göre, yurtdışındaki yükümlülerin de askerlik süresi uzayacak. 21 gün olan dövizli askerliğin 4 aya çıkarılması gündemde. 38 yaş sınırı içinde bulunan gurbetçiler 5 bin 112 euro karşılığında askerlik yapıyor. Çalışma, Başbakanlık ve bakanlıkların görüşü alındıktan sonra TBMM'ye gönderilecek.
Hayata geçirilmesi halinde, 100 bin Mehmetçik 3 ay önce tezkere alacak. Ancak, çalışmanın kanunlaştığı dönemde askerde olan üniversite mezunları 6 aylık hizmeti tamamladıktan sonra terhis olabilecek.

SINIR BİRLİKLERİ İÇİN ÖZEL ÖNLEM
Brifingde Haziran 2007 tarihinde kararı alınan ve son iki yıl içinde uygulamaya konulan profesyonel askerlik konusunda değerlendirme ve sınır birliklerinin durumu hakkında sunum da yapıldı. Brifingde özellikle Jandarma Özel Harekat Birlikleri'nin güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Genelkurmay yetkilileri ayrıca sınır birliklerinin bina ve teçhizat açısından güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktardı.