Belavi ihbarını ciddiye almadık

CIA Başkanı Panetta'dan şok itiraf: 7 CIA ajanını öldüren Belavi hakkında soruşturma yapılmadı. Saldırı ihbarını alan görevli, bu bilgiyi diğer birimlerle paylaşmadı. Hata yaptık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2010 Güncelleme 21 Ekim 2010, 02:48
Belavi ihbarını ciddiye almadık

İÇİNDEKİLER

Afganistan'da CIA üssüne ağır darbe indiren Ürdünlü Human Halil Ebu Mulal El Belavi, örgüt içindeki "güvenlik zaafiyetini" ortaya çıkarttı. Bin Ladin'in sağ kolunu yakalamak için çok önemli bir bilgi bulduğunu iddia eden Ürdünlü Belavi, 30 Aralık 2009'da davet edildiği ABD üssünde intihar saldırısı düzenlemiş ve 7 CIA ajanının ölümüne neden olmuştu. 1983'ten beri CIA'yi hedef alan en büyük saldırıların başında gelen kanlı eylem hakkında, CIA Başkanı Leon Panetta, dünya gündemini sarsan bir itirafta bulundu. Ürdünlü muhbir Belavi'nin daha önce de teşkilata bilgi sağladığını söyleyen Panetta, "Bu nedenle yeterli soruşturma yapılmadı. Hata yaptık" dedi. Saldırıyla ilgili rapor ise tüyler ürpertti. Rapora göre, CIA, saldırıdan 1 ay önce Belavi'nin, El Kaide adına hareket ettiği konusunda uyarıldı. Ancak CIA görevlisi, bu bilgiyi diğer birimlerle paylaşmadı.

BİLANÇO DAHA AĞIR OLABİLİR!
CIA Başkanı Panetta'nın, saldırı için "Son 20 yılın en büyük saldırısıydı" ifadesini kullanması soru işaretleri yarattı. Açıklamayı değerlendiren uzmanlar, "Ölen kişi sayısı 7'den fazla olabilir" dedi. Öte yandan intihar bombacısı El Belavi'nin arkasındaki güçlere de dikkat çekildi. Uzmanlar bombacının ikili değil, üçlü ajan olabileceğini belirtti. ABD'nin Chapman Üssü'ndeki toplantıda bulunması El Belavi'nin hem Ürdün istihbaratı, hem CIA hem de El Kaide ile bağlantısını ortaya çıkarıyor.