15 yıl ve 3600 sigorta primi ödemesiyle anında emekli oluyorsunuz! Emeklilik hesaplama şartları değişti!

Son günlerin en çok merak edilen konularından birisi de emeklilik yaşını hesaplama olarak karşımıza çıkıyor. Emeklilik bugünümüzde sigortalı olarak çalışan vatandaşların kanunlar üzerinden tespit edilen çalışma saatlerinin doldurarak, işlevini gerçekleştirmesi sonrası aldıkları maaştır. Vatandaş uzun seneler süresince süren çalışma hayatından sonra belirli bir yaş oranına geldikten sonra alakalı koşulları sağladıktan sonra emekli olur.

Giriş Tarihi 04 Temmuz 2022, 11:44 Güncelleme 04 Temmuz 2022, 11:44
15 yıl ve 3600 sigorta primi ödemesiyle anında emekli oluyorsunuz! Emeklilik hesaplama şartları değişti!

İÇİNDEKİLER

Emekli hesaplama hususu gündeme geldiği vakit yaş, süre ve ödenen prim adedi öneme sahiptir. Hesaplama işleminin de güncelleneceğini söyleyebiliriz. Peki, emeklilik amacıyla yaş hesabı nasıl yapılmaktadır? İşte merak ettiğiniz bütün ayrıntılar!

Emeklilik Yaş Hesabı Nasıl Hesaplanıyor?

Milyonlarca vatandaşın en çok merak ettiği konulardan birisi de emeklilik yaş hesabı konusudur. Bireylerin emekli olabilmeleri amacıyla ilk evvel sigortalılık vakitlerini tamamlamaları gerekiyor. Sürelerini tamamlamadan şahıslar emekli olamazlar. Dolayısıyla vakitlerin kesinlikle tamamlanması gerekiyor.

Emeklilik süresi vatandaşın ilk kez çalışmaya başladığı tarihle emekliye ayrılacağı tarih arasındaki zamanı kapsar. Birey çalışırken sigortalılık süresince işveren bireyin sigortasını yatırması gerekiyor. Prim ödemesi her ay işveren doğrultusundan derli toplu olarak yapılması gerekiyor.
Günümüzde emekli olmak amacıyla üç şart bulunuyor. Bunlar;

- Belirli bir süre sigortalı olma

- Belirli bir dönem boyunca SGK priminin ödenmesi

- Yaş kriteri

3600 Gün ile Kişiler Emekli Olabilirler Mi, Hesaplama Nasıl Olur?

Kişiler belli şartları sağladığı taktirde 3600 gün ile emekli olabiliyorlar. Buradaki asıl mühim nokta belli başlı kriterleri sağlamaktır. Kişilerin bu kampanyadan yararlanmaları amacıyla 15 senelik sigorta zamanını tamamlamış olmaları gerekiyor. Aynı vakitte en az 3600 gün prim ödemiş olmaları gerekiyor. Kişilerin sigorta prim gününü tam tamına 3600 gün ödemeleri gerekiyor.

Örnek olarak 1972 senesinde yaşama gelen bir fertin sigorta giriş tarihi 1987 olan bir fert yaş koşulundan emekli olabilmesi amacıyla 20 sene sigortalılık zamanı 5225 prim ödeme koşulu bulunuyor. Aynı vakitte 44 yaş koşuluna uyması da tabiidir. Yukarıdaki örnekten yararlanarak siz de hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.