7 Ağustos 2021 EYT son dakika haberleri | EYT yasası çıkacak mı? EYT'de Finlandiya modeli nedir?

Binlerce şahıs nerdeyse her gün EYT son dakika haberlerini denetim ediyor. EYT yasasının çıkmasını bekleyenler EYT gelişmelerini yakından takip ediyor. Prim zamanı dolmuş fakat yaşı bekleyen ve EYT'ye takıldığı amacıyla emekli olamayanlar hükümetten problemlerine el atmasını talep ediyor. Seslerini sosyal medya platformlarında da duyuran EYT mağdurları bir an evvelce emekli olmak istiyor. Peki 2021'de EYT yasası çıkacak mı? Eğer olumlu bir ismim atılırsa bayanlar 20, erkekler de 25 sene sigortalı olarak çalışma şartlarının yanı sıra 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2021, 11:58 Güncelleme 07 Ağustos 2021, 11:58
7 Ağustos 2021 EYT son dakika haberleri | EYT yasası çıkacak mı? EYT’de Finlandiya modeli nedir?

İÇİNDEKİLER

2021 EYT son dakika haberleri | EYT yasası çıkacak mı? Emekli olmak için gün sayan ve EYT'ye takılan binlerce şahıs EYT yasasının çıkmasıyla emekli olmayı bekliyor. Peki 2021 senesinde EYT yasası çıkacak mı? Başkan Erdoğan daha evvelce yaptığı açıklamalarda EYT yasasına olumlu bakmadığını açıklamıştı.

2021 EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT'ye takılan binlerce şahıs 2021 EYT ne vakit çıkacak sorusuna cevap arıyor. Emekli olma hayali kurarken bu hayelleri suya düşen binlerce şahıs hükümetten konuyla alakalı çalışma yapmasını bekliyor.

EYT SON DURUM NEDİR?

EYT konusu ile alakalı bilhassa 2021 senesinde somut bir netice çıkması beklenmiyor.

EYT YASASI İLE KİMLER EMEKLİ OLACAK?

Eğer olumlu bir ismim atılırsa bayanlar 20, erkekler de 25 sene sigortalı olarak çalışma şartlarının yanı sıra 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler.

ÖMER ÇELİK'TEN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Basın Sözcüsü Ömer Çelik, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile alakalı, "Sorunlara duyarlıyız ama ülkeye maliyeti vardır. Bu maliyet altından kalkılacak bir maliyet değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız son sözü söylemiştir. Bazı partiler açıklama yapıyor. Onlar bu sorumluluğun altında değildir. Eğer çözülebilecek sorun varsa çözülmektedir. Talep edildiği gibi çözülmeyecek bir sorun söz konusuysa Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere AK Parti kadroları dürüst bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaktadır." dedi.

FİNLANDİYA MODELİ ÇIKACAK MI?

Finlandiya modeli ülkemizde emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan yüz bünlerce bireyi umutlandırdı. Finlandiya modeli EYT son dakika gelişmesi bekleyen EYT mağdurlarını heyecanlandırdı. Peki Finlandiya modeli nedir? Finlandiya modeli kısaca şu şekilde tanımlanabilir; Finlandiya modelinde tespit edilen yaştan daha erken emeklilik olunca bir oran kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor.

EYT ÇIKARSA KİMLER EMEKLİ OLUR?

1998 senesinde işe giren bir şahıs evvelceki yasaya göre 2023 senesinde emekli olması gerekirken, 1999'da çıkarılan yasa ile bu vakit 2038'e çıktı. 15 sene geç emekliliğe niçin olan bu kanunu binlerce şahıs bekliyor.

8 Eylül 1999 tarihinden evvelceki koşulları yerine getiren herkese emeklilik hakkı sağlanırsa, prim günü ve sigortalılık vakitı kriterini yerine getirenler yaşa bakılmaksızın emekli olabilir.

8 Eylül 1999 tarihinden evvelce SSK'lı bayanlar 20; erkekler 25 sene sigortalılık ve 5000 gün prim ya da bayan ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

BAĞ-KUR'da bayan ise 20 tam sene, erkek ise 25 tam sene prim ödemesi ya da bayan ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam sene prim ödenerek emekliliğe hak kazanılıyordu.

EYT İÇİN NELER YAPILABİLİR?

EYT konusunda emeklilik formülünün olup olmayacağı veya ne şekilde uygulanacağı henüz netleşmiş değil. Bununla ilgili bir mutfak çalışması yapılacak. Ancak burada çözüme katkı sağlayacak bazı önerilerimiz olacak:

• Yaş bekleyen prim ödemeden sağlıktan yararlandırılabilir.

• Yıpranma hakkı olmayan ağır işlerde çalışan işçilere erken emeklilik verilebilir.

• 9000 prim gününü dolduranlara her 360 gün karşılığı dörtte biri yaştan düşebilir.

• Emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödeyenlerde her 360 gün prim ödenmesi emekli aylığına yüzde 1 ilave artış getirebilir.

• Yaşını bekleyenlere Almanya, Finlandiya modellerinde olduğu gibi, emekliliklerine 2-4 yıl kalması durumunda her yıl için yüzde 4-5 gibi bir oran üzerinden erken emeklilik kesintisi yapılarak emekli edilebilir.

• Aylık bağlama oranları 50 yaş sonrası çalışmalar için artırılabilir.

• 50 yaş üstü çalışanların işe alımlarında vergi ve SGK teşviki getirilerek istihdam artışı sağlanabilir.

• Çalıştıkça maaş düşmesi önlenebilir, aylık bağlama oranları artırılabilir.

EYT SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ