EYT yasası çıktı mı, bugün çıksa kimler emekli olacak? Meclis'e geldi mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanların beklentileri TBMM'nin yeni yasama dönemine girmesiyle tekrar yükseldi. Emekli olmak için prim ve gün şartlarını tamamlamış ancak yaş şartından dolayı emeklilik hakkı elde edememiş vatandaşlar, emekli olmalarını engelleyen bu şartın değişmesi için çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar.

Giriş Tarihi 04 Kasım 2020, 08:45 Güncelleme 23 Aralık 2020, 10:51
EYT yasası çıktı mı, bugün çıksa kimler emekli olacak? Meclis’e geldi mi?

İÇİNDEKİLER

EYT yasası çıktı mı, bugün çıksa kimler emekli olacak? Soruları daha fazla önem kazanmış durumda. Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar 2020 yıl sonunda EYT konusunda hükümet kanadından bir adım gelip gelmeyeceğini merak ediyorlar. Hükümet kanadından gelen son açıklamalarda EYT konusuna ilişkin bir çalışmanın olmadığı ve önümüzdeki süreçte düşünülmediği belirtilmişti.

TBMM'DE SON EYT ÇALIŞMALARI VE EYT PLANI

TBMM'nin açılamasının ardından emeklilikte yaşa takılanlar için yeni kanun teklifleri ve soru önergeleri gelmeye başladı. Bu durumda hükümetin ne düşündüğü çok önemli. Zira TBMM'de en fazla milletvekili AK Parti'nde. Bunun dışında MHP'nin milletvekili sayısıda oldukça önemli. EYT konusunda hükümet kanadından gelen son açıklamaların üzerinden çok uzun süre geçti.

Ancak o dönemde başta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda EYT konusunda herhangi bir çalışma olmayacağı yönündeydi. Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın eyt konusunda bilinen çalışmaları bulunmuyor.


BUGÜN EYT YASASI ÇIKSA KİMLER EMEKLİ OLUR?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların ortak olan sorunu, kendilerine işe giriş tarihinde vaat edilen emeklilik sisteminin daha sonradan değişmiş olması. 1999 yılı öncesinde işe giren vatandaşları etkileyen bu düzenlemede emekli olmak isteyen vatandaşların belli bir yaşa gelmeleri gerekiyor.

SGK mevzuatına göre emeklilik hakkı için gerekli olan prim gün ve yaş şartından ikisini tamamlayan EYT'li vatandaşlar, yaş şartının eski sisteme göre olmasını talep ediyorlar. Bu düzenlemenin gelmesi durumunda ise her EYT'li vatandaş kendi işe giriş, prim, gün şartına göre belli bir yaşta emekli olacaklar.