SGK'dan 24 maaş tutarında ödeme müjdesi! Kimler alabilir?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Evlenen yetim kız çocukları, 2 yıllık maaşını peşin alıyor.Bu parayı almak için 5 yıllık hak düşürücü süreye dikkat etmek gerekiyor. Ödeme SGK tarafından yapılıyor. Vatandaşlara ödenen toplu çeyiz parası ödemesi 24 maaş tutarındadır. Örneğin 1.000 TL aylık yetim maaşı alan bir genç kız evlenmek istediğinde SGK'ya başvuru yaptığında 24.000 TL çeyiz parası alır.

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2020, 08:31 Güncelleme 06 Eylül 2020, 16:40
SGK’dan 24 maaş tutarında ödeme müjdesi! Kimler alabilir?

İÇİNDEKİLER

Evlenme hazırlığında olan on binlerce vatandaş, devlet tarafından ödenen çeyiz parasının detaylarını merak ediyor. Evlenme ödeneği olarak da bilinen çeyiz parası, bir kereye mahsus olmak üzere, belli bir yaşı doldurmadan evlilik yapma şartı taşıyan kişilere veriliyor. Örneğin; 500 lira ölüm aylığı alan kız çocuğuna ölüm aylığının 2 yıllık tutarı olan 12 bin lira çeyiz parası veriliyor.

EVLİLİK CÜZDANI İLE BAŞVURMAK YETERLİ

Çeyiz parası bir kereye mahsus ödeniyor. Parayı almak için evlilik cüzdanı ile birlikte SGK'ya başvurmak gerekiyor. Çeyiz parasının talep edilmesi için 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu.



ÇEYİZ HESABIYLA 18 BİN 560 LİRA

Evlenecek çiftlerin yardımına çeyiz hesabı da yetişiyor. Bankada açtığı çeyiz hesabında 3-5 yıl birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlara devlet katkısı veriliyor. Devlet katkısında üst sınır geçen yıl 7 bin 500 lira idi. Bu yıl ise 9 bin 279 lira 75 kuruşa çıktı. Çiftler bu destekten ayrı ayrı yararlanıp 18 bin 560 lira katkı alabiliyor..

ÇEYİZ PARASINDAN KİMLER FAYDALANIR?

Anne veya babasının vefatı sonucunda onlardan ölüm- yetim aylığı alan kız çocukları evlenme yardımından yararlanabilir. Aynı durumda olan erkek çocuklarının böyle bir hakkı yoktur.

Evlenme ödeneğine başvuruda bulunmak isteyen kız çocukları için yetim aylığı alma koşulu vardır. Yalnızca kızlara verilen evlenme yardımı, işten ayrılan ve yetim aylığı alanlara da verilebilir.

Çeyiz parası almak isteyenlerin eğer 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında hak sahibi olma durumları varsa başvurularını SGK Merkez Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri'ne yapmaları gerekir.

Kısaca ödeneği almanın iki koşulu vardır; birincisi anne veya babadan ölüm-yetim aylığı almak ve ikincisi ise bu aylığı alırken evlenmiş olmaktır.

Bu konuda sıkça sorulan sorulardan biri de dul kimselerin evlenme yardımından yararlanma durumudur. İkinci evliliğini yapacak olan kişilerin bu yardımı alması söz konusu değildir.

Evlenme yardımı almak için belirtilen herhangi bir yaş sınırı yoktur. Bazı yayın organlarında yer alan 25 yaş sınırı uygulaması gerçeği yansıtmamaktadır. Evlenme aylığı alabilmekteki temel esas ilk defa evlenmiş olmaktır.