EYT'liler için 3600 günden emeklilik sistemi olacak mı? EYT'de son durum ne?

EYT son dakika gelişmesi var mı? EYT'de son durum ne? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. EYT haberleri emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son gelişmeleri aktarmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamalar yaş şartına takılanların beklentilerinin tersi yönünde olmuştu. Peki, EYT'de son gidişat ne ve konuyla alakalı gelen son söylemler nelerdi?

Giriş Tarihi 01 Temmuz 2020, 09:04 Güncelleme 04 Ağustos 2020, 14:57
EYT’liler için 3600 günden emeklilik sistemi olacak mı? EYT’de son durum ne?

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte yaşa takılanlar bir süredir konunun yasalaşmasını bekliyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan değerlendirmelerde yaş şartı için farklı çözüm yolları gündeme gelmiş ancak bunların sürdürülebilir olmadığı kanaatine varılmıştı. Konuyla ilgili son açıklama ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan gelmişti. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

EYT SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EYT SON DAKİKA GELİŞMESİ VAR MI?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, canlı yayında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Bakan Selçuk kendisine EYT ile ilgili yöneltilen bir soruya şu yanıtı verdi:

Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak.

EYT YASASI ÇIKARSA KİMLER FAYDALANABİLECEK? HEMEN EMEKLİ OLUNABİLECEK Mİ?

EYT'lilere yönelik kurulacak bir komisyonda çalışma yapılıp meclis gündemine gelir, Genel Kurul'da yapılacak oylama ile kabul edilir ve Resmi Gazete'de yayımlanıp yasalaşırsa; 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi bulunan çalışanlar bu yasadan faydalanabileceklerdir. 4447 Sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Bu kanunda belirtilen tarihlerden önceki dönemde çalışma hayatına başlamış sigortalı çalışanların hakları kazanılmış hak olarak kabul edilecek ve neticede yeni EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

3600 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir?

4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigorta kollarından birine mensup olarak çalışanların 3600 günden emekli olmak için sigorta başlangıç tarihinin 09.09.1999 ve öncesine ait olması gerekir. Bu tarihten sonra sigortalandırılan kişilerin 3600 günden emekli olması söz konusu değildir.
3600 prim günü ödemesinin SGK'ya yapılmış olması ve 15 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması şarttır. Bu iki şart 09.09.1999- 30.04.2008 tarihleri arasında tamamlanmalıdır. Prim süresi ve prim ödemelerinin ek olarak yaş şartlarının yerine getirilmesi lazımdır.