Emeklilik bekleyenlere avans çekme fırsatı! SSK, SGK ve Bağ-Kur ne kadar avans veriliyor? O miktarda...

Türkiye'de yaklaşık 13 milyona yakın emekli vatandaş bulunuyor. Aynı zamanda günümüzde yüz binlerce vatandaş emeklilik için gün saymaya devam ediyor. Bu kapsamda emekli olmayı bekleyen vatandaşlara avans fırsatının sunulacağı şu sıralar gündemde yer almaya başladı. Avans çekmek isteyen emeklilere en az 3776 TL ödenmesi konuşuluyor. Ancak bu durum konu hakkında onay çıkması durumunda hayata geçecek. Peki, SSK, SGK ve Bağ-Kur ne kadar avans veriliyor? İşte detaylar

Giriş Tarihi 26 Şubat 2020, 20:12 Güncelleme 26 Şubat 2020, 20:12
Emeklilik bekleyenlere avans çekme fırsatı! SSK, SGK ve Bağ-Kur ne kadar avans veriliyor? O miktarda...

İÇİNDEKİLER

SSK, SGK ve Bağ-Kur ne kadar avans veriliyor? Günümüzde ülkemizde milyonlarca vatandaş emeklilik için gün saymaya devam ediyor. Bu kapsamda vatandaşlar ne kadar emekli maaşı verileceğini merak ediyor. Emeklilik için gün sayan vatandaşlara avans fırsatı sunulması gündeme geldi. Emekli başvurusu yapanlara sunulan avans imkanının aynısı emekli olan vatandaşlara da sunulması konuşuluyor. Konuyla ilgili onay çıkması durumda mevcut emekliler üç maaş tutarında avans çekme hakkına kavuşacak.

AVANS KONUSU GÜNDEMDE

Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenler için talepte bulunmaları halinde 6 bin 972 lira avans veriliyor. Bu imkanın aynısı mevcut emekliler için de yapılması gündemde yerini aldı. Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor.

Bu yıl için avansın tutarı 6 bin 972 lira. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.

Emeklilik başvurusu yapan kişiye avans ödemesi yapılması için, aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve yazılı başvuru yapılması gerekiyor.

TAKSİTLE KESİLECEK

Şimdi bu uygulamanın mevcut emekliler için de hayata geçirilmesi gündemde. Bu konuda gözler Çalışma Bakanlığı'nda. Emekliler, bu imkanı dört gözle bekliyor.

Eğer bu sistem hayata geçerse emekliler nakit sıkıntısı yaşadıklarında SGK'ya yazılı başvuru yaparak maaşlarının 3 katına kadar avans isteyebilecek. En düşük maaşın bin 258 lira 69 kuruş olduğu dikkate alındığında, en az avans 3 bin 776 lira olacak. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek.

İSTEYENE AVANS İMKANI

Emekli aylığının bağlanmasını bekleyenlere 6 bin 972 liraya varan avans ödeniyor. Mevcut emekliler de talepler hayata geçerse 3 maaş avans çekebilecek.