Emeklilik primi zammı artırıyor

İntibak zammı hesaplamasında gösterge rakamınız kadar emeklilik prim gün sayınız da önemli. Prim gün sayınızı ve yeni gösterge rakamınızı mutlaka SGK'dan öğrenmelisiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2012 Güncelleme 30 Kasım 2012, 03:03
Emeklilik primi zammı artırıyor

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon işçi emeklisinin merakla beklediği intibak zamlarıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu zamlar, 2013'ün Ocak ayında işçi emeklilerinin hesaplarına yatacak. TAKVİM gazetesi olarak işçi emeklilerine sunduğumuz dev hizmet de devam ediyor. Uzmanların hazırladığı tablolarda emeklilerimizin alacakları zamları kuruşu kuruşuna aktarıyoruz. Emekli okurlarımız, bu tabloları, prim gün sayısı, kademe, derece ve göstergelerine göre takip edip, zamlarını kolayca öğreniyor. Tabloları takip ederken, öncelikli olarak emekli olduğunuz prim gün sayınızı bilmeniz gerekiyor. Bu prim gün sayınız sizin hangi tabloya bakacağınızı da belirliyor. Bu yüzden en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüğünden ya da internetten yeni gösterge rakamınızı ve emekliliğinize ait prim gün sayınızı öğrenmelisiniz. Bu bilgilerinizle devam eden ve sürekli yayınlayacağımız tablolara bakarak zamlarınızı önceden öğrenme şansınız var. Bu arada okurlarımız bizi telefonla arayarak birçok soruyu da iletiyor. İşte o sorulardan bazıları ve cevapları:

* Bağ-Kur emeklisiyim. 2000 yılından önce emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım? Selim K.
Bu konuda bize çok fazla soru geliyor. O yüzden önce intibak zammı kapsamına girenlerle ilgili detaylı bilgi verelim. 2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999'da aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. SSK'dan malulen emekli olanlara ve yurt dışından gelip isteğe bağlı emekli olanlara da eğer 2000'den önce emekli olmuşlarsa intibak zammı var. İntibak zammı alacak SSK'lıların sayısı yaklaşık 2 milyon. Bağ-Kur'lulardan ise 12 bin emekli intibak zammı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ-Kur'lulara intibak zammı verilecek. Siz bu şartlara uymadığınız için intibak zammı kapsamında bulunmuyorsunuz.

* Ben eşimin maaşını alıyorum. Eşim 1987'de SSK'dan emekli oldu. İntibak zammından yararlanır mıyım? Filiz K
.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor. Şartlarınız bu duruma uyuyor. İntibak zammı sizi de kapsıyor.

* İntibak zammı kapsamında değilim. İşçi emeklisiyim. Bize zam yok mu? Fatih Ç.
Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında zam var. Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylıklarının Ocak'ta, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 5.32 oranında artırılması öngörülüyor. Enflasyon beklentileri aşarsa, bu da maaşlara yansıyacak. İntibak kapsamında bulunanlar, bu zamma ek olarak intibak artışından da yararlanacak.

* Banka sandıklarından emekli olanlar intibaktan faydalanabiliyor mu? Mustafa A.
Hayır. Banka sandıklarından emekli olanlar intibak zammından yararlanamıyor.

TOPLU PARA MÜJDESİ

* Toplu ödeme var mı? Saliha B.
İntibak düzenlemesi sadece zammı içeriyor. Geriye dönük bir ödeme yok. Toplu bir ödeme yapılmayacak.

* Kime toplu ödeme yapılacak? Kemal Z.
SGK uzmanları, intibak hesaplamaları sırasında 2 bin 500 emeklinin eksik maaş aldığını ortaya çıkardı. Bu kişilere yıllardır alamadıkları paraları, toplu olarak maaşlarına yatırılıyor. SGK uzmanları çalışmalarını tamamladıkça, emeklilerin maaş hesaplarına toplu ödemeler yansıyor. Eksik maaş alan 2 bin 500 emeklinin kimler olduğu açıklanmadı. Ayrıca intibak çalışmaları sırasında 3 bin 500 emeklinin de maaşının fazla hesaplandığı ortaya çıktı. Bu kişiler de Ocak'ta gerçek maaşlarını alacak.

TABLOLAR SÜRÜYOR
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek siz de zammınızı öğrenebilirsiniz.