Zam % 11'e çıktı

Hakem Kurulu, memur zammını 2012 için % 4+4 olarak açıkladı. Maliye Bakanlığı ise zammın, enflasyon farkı ve geç ödeme faiziyle birlikte % 11'e çıktığını belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2012 Güncelleme 31 Mayıs 2012, 09:22
Zam % 11’e çıktı

İÇİNDEKİLER

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun açıkladığı memur zammına sendikaların tepkileri sürerken, Maliye Bakanlığı farklı bir tablo ortaya koydu. Hakem Kurulu, memura 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam açıklarken, Maliye zamın bu yıl için toplamda yüzde 11'e çıktığını bildirdi. Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kümülatif yüzde 8.2 olan zammın üstüne, enflasyon zammı da eklenecek. Yetkililer, zammın, enflasyon ve geç ödeme farkıyla birlikte düşünüldüğünde, yaklaşık yüzde 11 olacağı belirtti. Memurlar 6 aylık zam farklarıyla birlikte yeni maaşlarını 15 Haziran'da alacaklar. Temmuz ayında ise ikinci zam da bu maaşlara eklenecek.

EN DÜŞÜK MAAŞ BİN 762 TL
Öte yandan memurların yeni maaşları da hesaplandı. Buna göre bin 408 lira olan aile yardımı hariç en düşük memur maaşı, Ocak itibarıyla bin 463 lira oldu. Bu maaş Temmuz'da ise bin 520 liraya çıkacak. Aile yardımı eklendiğinde ise Temmuz'da en düşük memur maaşı bin 762 lira olacak. Aile yardımı hariç ortalama devlet memuru maaşı ise bin 804 liradan, bin 947 liraya çıkacak. En yüksek devlet memuru maaşı ise yardım hariç 10 bin 672 liraya çıkmış oldu. Sendika temsilcileri ise zam oranlarına tepki gösterdi. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündaoğdu, "Bundan sonraki toplu sözleşmede haklarımızı alacağız" derken, Kamu- Sen Başkanı İsmail Koncuk, "Açlığa mahkum edildik" diye konuştu.

BAŞKAN NOKTAYI KOYDU
Hakem Heyeti'nin 4 günlük çalışmasında ilginç olaylar da yaşandı. Toplantıda kamu tarafı hükümetin önerisinin altında oranlar teklif etti. Sendikaların eleştirilerinin temelini 'kamu tarafının acemiliği' oluşturdu. Gerginliğin artması üzerine Heyet Başkanı Recai Akyel'den 'uzatmayın' uyarısı geldi. Akyel, "4+4, ve 3+3 önerisini oylayalım" dedi. Karar, 5'e karşı 6 oyla kabul edildi. Bu arada Başkan Akyel'in, kamu tarafıyla toplantı öncesi yemek yemesi de krize yol açtı.

Burcu ÇALIK