Bakan Şimşek'ten memur zammı açıklaması

TRT Haber'e konuşan Maliye Bakanı,memur maaş zammıyla ilgili soruları cevapladı.

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 24 Mayıs 2012, 16:18
Bakan Şimşek’ten memur zammı açıklaması

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de gündemdeki soruları cevapladı. Şimşek'e sorulan ilk soru memur maaş zammı oldu.

Memuru enflasyona ezdirmeyeceklerini kaydeden Şimşek, zammın bütçeye getireceği yükü anlattı:
"Bütçe içindeki payı yüzde 18 çalışana gidiyordu. Şimdi bu zamla birlikçe yüzde 29 çıkıyor. Nerdeyse bütçenin 3'te biri maaşa gidiyor. 100 milyar memur maaşına 105 milyar emeklilere verilen rakam. 2002 başında memur maaşı 370-400 dolardan Temmuz 1 itibariyle 1100 doların üzerine çıkmıştır."

"Hakem Kurulu Zammı Artırırsa Saygı Gösteririz"

"Hakem Heyeti teklifin üstüne çıkarsa ne olur" sorusu üzerine ise Şimşek, "Heyet daha yüksek zam verirse buna saygı gösteririz" diye konuştu.

"Ya Borç Alacağız, ya Vergileri Artıracağız"

Şimşek, şöyle devam etti:
"Tabiki takdir Hakem Heyetindedir. Hükümetler bol keseden veriyorlardı, sonra para basıyorlardı yani modern hırsızlık yapıyorlardı. Eğer ilave yük gelirse, ya borç alacağız, ya da vergileri artıracağız. Olmayanı veremeyiz. Yoktan var etmek yanlızca Allah'a mahsustur."

Maaş Zammının Faizi Ödenecek mi?

"Maaş zamlarının faizleri ödenecek mi?" sorusuna ise Şimşek şu cevabı verdi:
"Memurun hakkını asla yemeyiz. Geçen sene bütçeyi yaparken önümüzü görebilseydik. Biz daha rahat olurduk. Anayasa değişikliği oldu, süreç arzulanmayan şekilde geçikti. Enflasyona memurumuzu, emeklimizi asgari ücretlimizi ezdirmedik. Önümüzdeki yıllarda da enflasyon öngördüğümüzün üstünde çıkarsa farkını veririrz. 6 aylık geçikme faizini de ödeyeceğiz. O da 25 milyon lira ek ödeme anlamına geliyor."

"Memurun Durumu İyi, Herkes Memur Olmaya Çalışıyor"

Herkesin memur olmaya uğraştığına dikkat çeken Mehmet Şimşek, "Şu an da çalışan memura verilecek para 100 milyarı aşacak. Ülkenin tüm yatırımları ayrılan bütçe ise 34 milyar lira... Temmuz 1 itibariyle ortalama memur maaşı 2.039 lira olacak. Asgari ücret 700-750 lira. Herkes memur olmak için uğraşıyor. Memurumuzun durumu iyi. Bu sebeple herkes memur olmak için KPSS'ye giriyor" diye konuştu.

Yunanistan Üzerinden Geçmişi Hatırlattı

Bakan Şimşek, Yunanistan'daki ekonomik krize de vurgu yaptı. "Brüksel'den Almanya'dan gelen memurlar Yunanistan'ın bütçesini yönetiyor" diyen Şimşek, 2002 yılından önce benzer tabloların Türkiye'de de yaşandığını ifade etti. Bakan Şimşek, "Merkez Bankası 2001'de para bastı. IMF'den borç almak zorunda kalmıştık" dedi.