AVRUPALILAR, her daim Türk mutfağına merak saldı. Kültürümüzde bulunan binlerce lezzet, her milletten insanın damağını tatlandırdı. Avrupalı son olarak öyle bir lezzete takıldı ki onların kültüründen oldukça farklıydı! Şüphesiz o lezzet
çılbırdı! Bir dönem Osmanlı padişahlarının mutfaklarını süsleyen çılbır yemeği, Mutfak tarihçisi
Charlotte Kleyn ve gurme yazarı
Mara Grimm'in bile kalemine takıldı. İkili, çılbır ile ilgili geniş bir yazı kaleme aldı. 15 yıl öncesine kadar Amsterdam'da sadece kahve, sahanda yumurta ve kruvasan satan dükkanlar bulunduğunu vurguladı. Mekanların kahvaltı menülerinin birebir aynı olmasından yakındı. Bu sıkıcı menülere alternatif olarak mekanlara
"Çılbırı deneyin" önerisi yaptı. Pek çok mekanda çılbır
Türk yumurtası adıyla menülerde yer almaya ve satılmaya başladı.
Mara Grimm'in en büyük isteği, çılbırın Amsterdam'daki bütün menü kartlarında hemen yarın yerini alması...
DÜNYAYI FETHEDECEK!
Çılbırı kahvaltı dünyasının yükselen yıldızı olarak adlandıran Mara Grimm, "Yoğurtlu haşlanmış yumurtadan oluşan bu yemek, Osmanlı sultanlarının en sevdiği kahvaltıymış" ifadesini kullandı.
İlahı bir karışım olarak adlandırdığı çılbır için, "Dünyayı fethederek birçok ülkede kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olabilir" açıklamasını yaptı.