Diyabetle dost

Mutfağımızın vazgeçilmezi nohut fosfor ve potasyum zengini... Sonuç ise çarpıcı: Vücuttaki insülüni dengeliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2011 Güncelleme 19 Ocak 2011, 00:00
Diyabetle dost

İÇİNDEKİLER

Eski Yunan kaynaklı bir hububat olduğu düşünülüyor, Türk mutfağının demirbaşlarından olan nohutun. Nohut, fiyatıyla karşılaştırılamayacak kadar zengin bir gıda. Bolca protein, lif, karbonhidrat, az miktarda da yağ içeriyor. Besin değeri bunlarla sınırlı değil, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin. Tiamin, riboflavin, pantotenik asit ve niasin gibi B grubu vitaminlerine de sahip ki bu vitamin grubu hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sinir sistemini desteklemede oldukça etkili. E ve K vitaminlerini de içeriyor bu bakliyat ki bunlar az bulunan vitaminler. Fosfor, magnezyum ve potasyum içerdiği en önemli mineraller, bu vitaminlerin hepsi sinir sistemi sağlığı için oldukça önemli.

KANSERE KARŞI KORUYUCU
Yapılan birçok bilimsel araştırma nohutun birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğunu ortaya koydu. 2004 yılında yapılan hücre düzeyindeki bir çalışma oldukça çarpıcı. Bu çalışmada, değişik hücre kültürleri değişik nohut konsantresi fraksiyonlarına maruz bırakılmış ve hücre üremesi üzerindeki etkileri gözlemlenmiş. Sonuç oldukça çarpıcı, nohut içindeki biyoaktif bileşiklerin, kanseröz değişiklik gösteren hücrelerin üremesini engellediği gözlemlenmiş. Oysa aynı hücre deneyinde bağışıklık sisteminin en önemli kanserden koruyucu hücrelerinden olan 'makrofaj'ların üremesinde olumlu etkiler görülmüş.

YAĞLANMAYI ENGELLİYOR
Nohut içerisindeki bitkisel liflerin bir kısmı barsakta safra asitlerine bağlanarak kolesterolün ve zararlı yağların emilip yeniden karaciğere dönmesini azaltarak görülme sıklığı giderek artan 'karaciğer yağlanması' oluşumunu azaltırken kandaki yüksek kolesterolün de düşmesine yardımcı oluyor. Burada püf noktası, bu bakliyatın, diğer gıdalarla, özellikle de etli yemeklerle bir arada alınması, çünkü etin olası zararlı etkilerini dengeliyor içerdiği etken maddeler. 47 katılımcının bulunduğu bir bilimsel çalışmada, diyetlerine düzenli olarak nohut eklenen katılımcıların serumlarındaki 'kötü kolesterol' düzeylerinde düşme saptanmış.

İNSÜLİNİ DENGELİYOR
Tam tersi gibi görünse de, etsiz sebze yemeklerine ve pirinç, patates gibi glisemik indeksi yüksek, yani çabuk kana karışan karbonhidratlarla birlikte alınması da çok önemli nohutun, çünkü burada da etsiz sebze yemeklerindeki protein açığını kapatıyor ve pirinç ve patatesin de kan şekerini ani bir şekilde yükseltmesini engelliyor. Bu özelliği ile şeker hastalarının özellikle faydalanması gereken bir bakliyat nohut. Arap mutfağında çok güzel bir alışkanlık vardır, pirinç pilavlarına, hem sebze hem de et yemeklerine nohut eklenir düzenli olarak. Bu güzel alışkanlık hem lezzet katar yemeklere hem de nohutun faydalarından istifade etmek için nohut yemeği pişirmeyi beklememize gerek bırakmaz. Sulu bir ıspanak veya bamya yemeğine protein takviyesi yaparken, etli bamya veya etli yahninizdeki etten zarar görmenizi engeller.
Nohut, okzalat içeren bir gıdadır, oksalat içeren böbrek taşınız varsa, sınırlı tüketmelisiniz. Nadir olarak da nohuta karşı alerjik reaksiyon görülebilmekte, nohut yedikten sonra oluşan deri döküntünüz oluyorsa aklınıza allerjiyi getirin ve doktora başvurun. Hem et, hem de sebze yemeklerinizde, pilavınızda eksik etmeyin bu güzel bakliyatı, sağlıkla ve lezzetle kalın.