Tepeden tırnağa forma girin!

Kendinizi yorgun ve bıkkın mı hissediyorsunuz... Aynaya baktığınızda gördüğünüz siz değilsiniz... Bir türlü istediğiniz kiloya ulaşamıyorsunuz...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Haziran 2010 Güncelleme 29 Haziran 2010, 00:00
Tepeden tırnağa forma girin!

İÇİNDEKİLER

Yoğun, yorgun, soğuk ve kirli havanın etkisiyle yıpranan ciltler sorun oluştururken, doğru çözüm yollarını bulmak ise en önemlisi. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, bahar aylarında cilt sağlığının korunması için önerilerini sıraladı. Çimlerde çıplak ayakla dolaşma sonucunda bulaşır. Kış ayları boyunca farkedilmeyen, havalar ısınınca birden görünür hale gelen soluk, kurumuş, çatlamış ciltlere, matlaşmış ve kurumuş saçlara, kapalı ayakkabılar içerisinde derisi kalınlaşmış ayaklara, alınan kilolarla oluşan selülitlere neler yapmalıyız? Yaz boyunca daha sağlıklı ve güzel nasıl görünmeliyiz?

Cildiniz nem ister

Cildin aşırı kuruması; kaşıntı ve egzamalara neden olabilir. Özellikle kuruyan derimize nemlendiriciler kullanılmalıdır. Nemlendiriciler her kişinin derisine özel olarak yağ bazlı yada su bazlı olmalıdır. Banyo sonralarında ve daha deri nemli iken uygulanacak nemlendiriciler daha kalıcı ve etkili olmaktadır. Yüze sürülen A; C, E vitaminler ile selenyum içerikli nemlendiricilerin hasarları engelleyici rolleri daha iyidir.

Soluk tenden kurtulun
Kış boyunca soğuk hava ve çevresel kirlilikten etkilenmiş soluk ciltler için nemlendiriciler yine kurtarıcıdır. Yine meyve asitleri, A,C,E vitaminleri, antioksidan özellikli yüz kremleri soluk görünümü engelleyebilir. Aralıklı olarak yaptırılan peeling yüzün daha canlı, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Botox ile ifade kırışıklıkları yokedilirken, dolgu maddesi enjeksiyonuda genç bir görünüm kazandırır.

Saçlarınıza sağlık
Parlak, nemli ve biçimli saçlar herkesin hayalidir. Çevresel koşullardan etkilenen saçlar için dengeleyeci ürünler bu hayali gerçekleştirmeye yardımcı olur. Yalnız yaz boyunca herhangi bir koruyucu ürün kullanılmadan saçların, özellikle de boyalı saçların, uzun süre güneşe maruz kalması son derece zararlıdır. Peki saçlarımızı güneşten korumanın yolu ne? Bunun en garantili yolu bir şapka ya da eşarpla onları tamamen kapatmaktır. Saçlara özel güneş ürünleri de, tıpkı bir şapka gibi saçların güzelliğini, parlaklığını garanti altına almaktadır.

Selülit korkulu rüyanız!
Kremler selülit tedavisinde etkili değildir. Selülit tedavisinde kullanılan en etkili yöntemler lipoliz, mezoterapi ve karboksiterapi yöntemleridir. Lipoliz de deri içerisine soyadan elde edilen yağları yakan "lesitin" adlı bir madde enjekte edilir. Mezoterapi yönteminde ise cilt altına dolaşımı hızlandıran, ödemi azaltan, yağ hücrelerinde yıkımı hızlandıran maddeler verilir. Karboksiterapide de deri içerisine özel bir cihazla karbondioksit gazı verilir.

Bebeksi topuklar için...
Kalınlaşan el ve ayak derisine uygun tedavi her zaman yüz güldürücüdür. Özellikle peeling etkisi yaratarak deriyi soyan, ölü derinin atılmasını kolaylaştıran ve genelde de hazırlanarak elde edilen bu ürünlerle kolaylıkla ince derili topuklara kavuşmak mümkündür ve yaz gelmeden tedaviye başlamak gerekir. Yine kalınlaşmış ve sararmış tırnaklar kontrolden geçmeli, mantar hastalığı açısından değerlendirilmelidir. Yaz gelmeden, varsa ; mantar hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir.

Şimdi hazır mıyız?
Hayır! Yazın başlamasıyla önlem alınmazsa oluşacak problemler kalıcı, tedavisi zor ve tehlikeli boyuta ulaşabilir. Deri bilindiği gibi organizmada iç ortam dengesi ile dış çevrenin potansiyel zararları arasında bir bariyer oluşturarak yaşamsal bir rol oynamaktadır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, bir takım cilt hastalıklarının görülme sıklığında artmalar saptanmaktadır. Üzerinde önemle durulması gereken durum, güneş ile deri kanseri görülme sıklığının doğru orantılı olarak artmasıdır. Mantar hastalıkları, isilik, güneş allerjisi, güneş yanıkları, kaşıntı gibi hastalıklara da daha sık rastlarız.

Bronz bir ten ama...
Hepimiz her yaz olduğu gibi, hemen bronz bir tene sahip olmak isteriz. Ama yaz öncesi veya tatil öncesi yapmamız gereken bakımlarımızın olması gereklidir. Öncelikle temiz bir ciltle, doğru koruma faktörlü bir ürün kullanarak güneşlenmeliyiz. Kullanılacak ürünlerin kişinin cilt tipine uygun olması gerekmektedir. Bazı ciltler kimyasal veya fiziksel içerikli koruyuculara allerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda mineral içerikli koruyucular kullanılmalıdır.