Kahvaltı nasıl olmalı?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2010 Güncelleme 22 Ocak 2010, 00:00
Kahvaltı nasıl olmalı?

İÇİNDEKİLER

Karnı aç olan çocuğun canı, ne görürse çeker. Bu da oburluğa ilk adım olur. Çoğu büyük insanın da bu yanlış düşünceyi kafalarından silip çıkarması gerekir. "Ben kiloluyum o nedenle kahvaltı yapmayacağım, öğlen bir iki grisini ile geçiştireyim böylece kilo veririm" diyorsanız bu tamamen bilime aykırı bir düşüncedir. Zira metabolizmayı % 20 - 30 civarında hızlandıran kahvaltıdır. Kahvaltıyı atladığımızda bir sonraki ana öğünde metabolizma sizden intikam alır. Yarın aynı işlerin yine başına geleceğini çok iyi bilen bu sistem hemen kendini koruma sistemini devreye sokarak sizden öç alır ve tüm yediklerinizi yağa dönüştürerek depolar. Hele hele birde öğle yemeği geçiştirildi ise akşam yemeğinde olumsuzlukların boyutları da büyür. Böylelikle insanlar bu yanlış düşünceden dolayı kilo vereceklerine kilo alırlar.

MÜTHİŞ BİR ENERJİ KAYNAĞI
Karbonhidratlar, örnek verecek olursak ekmek, mide bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırır; sindirim sorunu yaratmaz, açlık duygusunu bastırır. Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikleri görülür. B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır. Ancak buğday da temizlenirken % 30 kayıp oluyor. O zamanda genellikle ekmek tüketimi ile bu açığın kapanması oldukça güçtür. Fakat ekmeğin yerine zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabiliriz. Bu şekilde B1 vitamini , besinlerden alınan karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlar. Depresyon ve zihinsel yorgunluğu engeller.

PEYNİR
Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir.
Günlük peynir ihtiyacımız yaşa ve özel durumlara göre değişir.
Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılayabilir.

YUMURTA
İyi bir protein kaynağıdır. Erişkinlere haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta tüketmeleri, çocuklara ise gün aşırı verilmesi daha uygundur.

İŞTE SİZE ÖRNEK KAHVALTI
Güne zinde başlamak için ilk işimiz bir bardak oda sıcaklığında su, içtikten hemen sonra bir porsiyon meyve yemek olmalıdır.
Kahvaltıda yukarıda saydığımız besin öğelerinden en az
1 porsiyon peynir,
1 bardak süt,
4 adet zeytin,
1 tatlı kaşığı bal ya da reçel,
2-3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve
1 porsiyon söğüş domates - salatalık ile mükemmel bir kahvaltı oluşturabiliriz.
Bu şekilde daha sağlıklı, üretken, mutlu ve zinde güne başlamış oluruz.

SÜT VE ÜRÜNLERİ
Beyinsel ve bedensel oluşumun ve güçlenmesini sağlar.
Yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eden bir gıdadır.
Erişkinlerde az yağlı olanlarının tercih edilmesi daha uygundur.
Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emziren anne ve kemik yoğunluğu azalan ya da azalmayan herkesin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir.

İNSAN VÜCUDUNUN 24 SAATİ


SİZİN DE ÇOCUĞUNUZ ÜSTÜN ZEKALI OLABİLİR

ZAMLI SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI

YİYECEKLER HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

HAYAT KURTARAN 16 İPUCU!