Siğiller bulaşıcıdır

Genital siğiller HPV adı verilen ve çoğu durumda cinsel yolla bulaşan bir virüstür. İlaçla da tedavisi mümkündür ancak her zaman iyi sonuç alınmaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2009 Güncelleme 27 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Merhaba, 39 yaşındayım. İki hafta önce yeni tanıdığım bir kadınla beraber oldum. Bir süre sonra penisimin ucunda bir yara çıktı. Bir hastalık kapmış olabilir miyim?
Penis başı veya penis ucunun iltihaplanmasına balanit denir. Oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Sünnet olmamış erkeklerde, özellikle sünnet derisinin daralması nedeniyle kolaylıkla geriye çekilemediği durumlarda, sünnet olmuş erkeklere kıyasla daha fazla görülür. Penisin ucunda kızarıklık ve tahriş şeklinde görülür. Balanitin birçok çeşidi vardır. Nedenlerinden bazıları; böbrek yolları enfeksiyonu, penise sürtünen kumaşın tahrişi veya kumaşın temizlenmesi ya da yapımında kullanılan kimyasal maddeler ve doğum kontrol kremlerine reaksiyon olabilir. Şeker hastası erkeklerde, idrarda fazla şeker bulunması nedeniyle, balanitis çok sık görülür. Mantar enfeksiyonu da sık rastlanan bir sebeptir. Penisteki tahriş bir iki gün içinde geçmezse bir ürologa danışmak gereklidir. Ürolog penisi inceleyerek ve daha ciddi enfeksiyon ihtimalinin olup olmadığını anlamak için testler yapacaktır. Balanit teşhisi konursa da, şeker hastalığı ihtimalini göz önünde tutarak idrar testi uygulayacaktır. Balanit tedavisinin temeli temizliktir. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için antibiyotikler ve mantar ilaçları kullanılır.

Merhaba, ben 26 yaşında bir kadınım. Erkek arkadaşımdan hamile kaldım. Ama çocuğu istemediğimiz için aldırmaya gittik. Doktor muayene ettikten sonra, bende siğil olduğunu ve onların yakılması gerektiğini söyledi. Bunun başka bir tedavisi yok mu?
Genital siğiller HPV adı verilen ve çoğu durumda cinsel yolla bulaşan bir virüs enfeksiyonuna işaret ederler. HPV'nin rahim ağzında oluşturması muhtemel hücresel değişikliklerin saptanabilmesi için pap-smear testi mutlaka yapılmalı. Genital siğillerin ilaçla da tedavisi vardır, ancak çok iyi sonuçlar vermeyebilir.

Merhaba, 24 yaşında bir kızım. İki ay önce ilk kez erkek arkadaşımla birlikte olmaya başladım. Cinsel ilişkiden sonra banyo yaparken dikkatimi çekti, klitorisimde şişme oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Klitoris orgazma varan uyarılmalarda içerisine kan dolarak şişer, bu normaldir. Özellikle ilişki öncesi ve sırasında klitorisin elle ya da dille aşırı uyarılması sonucunda da aşırı kanlanmaya bağlı şişebilir. Bir de çok sık cinsel ilişkilerde de klitorisde şişme olabilir.


KOL ALTI ÇUBUKLARI
23 yaşında bir kızım. 4 ay kadar sonra evleneceğim. Korunma için deri altına yerleştirilen şeritler varmış. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Kol altı çubukları, yüksek doz progesteron hormonu içerir ve oldukça etkin bir korunma sağlar. Progesteron dozunun mecburen yüksek dozda olması nedeniyle adet görememe, lekelenme tarzında kanama veya sıvı tutulumuna bağlı kilo değişiklikleri gibi sorunlar, yüzde 20 kadında ortaya çıkar.

SEZARYEN OLABİLİR!
7.5 aylık hamileyim. Bebeğim tersmiş. Doktorum sezeryan dedi. Ama ben sezeryan olmak istemiyorum. Bu şekilde normal doğum yapamaz mıyım?
Bebeğin pozisyonu doğum ağrıları başlayana kadar değişebilir, ancak özellikle 34. haftadan sonra genellikle sabit kalır. Şu anda sezaryan kararı vermek için erken olabilir.

TÜP BEBEK ÖNERİSİ
35 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmadı. Yumurtalıklarımda tembellik varmış. Eşimin sperm sonucu normal çıktı. İki defa aşılama yaptırdık, tutmadı. Aşılmaya devam mı edelim?

Sizin durunuzdaki kişilerde 3-4 kez aşılama denenir. Eğer başarılı olmazsa tüp bebek yöntemine geçilir. Ancak yaşınızı düşündüğümüzde bir an önce tüp bebek yöntemine geçmekte yarar buluyorum. Hiç endişeniz olmasın, yumurtalığınızda tembellik olsa da, kolaylıkla gebe kalabileceğinizden eminim. Sadece biraz zamana ihtiyacınız var. Bir an önce tüp bebek yöntemine geçmenizi öneririm.

TATMİN ZARARSIZDIR
21 yaşında bekar bir erkeğim. Bazen günde 2-3 kez mastürbasyon yapıyorum. Engel olmaya çalışıyorum ama kendimi tutamıyorum. Zararı olur mu?

Erkeklerde mastürbasyon cinsel hayatın bir parçasıdır. Evli ve düzenli cinsel yaşamları olan erkeklerin bile, zaman zaman mastürbasyon yapar. Mastürbasyonun ileride bir problem yapma riski yoktur. Ancak tüm cinsel yaşamın mastürbasyon üzerine kurulu olması da önerilen bir şey değildir.

PENİS EĞRİLİĞİ TEDAVİ EDİLİR
3 gün önce cinsel ilişki sonrasında penisimde eğrilik oldu. Biraz ağrım var. Ne yapmam gerekiyor?
Penis eğrilmesi çoğunlukla 40-60 yaşındaki erkeklerde görülür. Penisin içinde, boyunca uzanan ve ereksiyon sırasında kanla dolan silindir biçimindeki cisimlerin çevresinde bir yara izi (nedbe dokusu veya sert bir tabaka) oluşmuştur. Penisin eğrilmesine neden olan bu dokunun oluşma sebebi bilinmemektedir. Ereksiyon sırasında peniste meydana gelen ağrılı (bazen) bükülme cinsel ilişkiyi zorlaştırır veya olanaksız hale getirir. Penis eğrilmesi durumunda, olaya neden olan iz dokunulduğu zaman, cildin üstünden bir kabartı şeklinde hissedilebilir. Belirtiler genellikle hafiftir ve çoğunlukla zaman içinde daha kötüye gitmez. Birçok hastada hastalık kendi kendine geçer. Ancak bu yıllar alabilir. Çok çeşitli tedavi şekilleri denenmiş ise de, gerçek bir başarı elde edilememiştir. En iyisi bir süre kendi kendisine geçmesini beklemektir. Geçmez ise bir üroloğa danışın.

DÜŞÜK SONRASI GEBELİK
Merhaba, ben 23 yaşında, 2.5 yıllık evliyim. Evlendikten kısa zaman sonra hamile kaldım. Hamileliğimin 2. ayında düşük oldu. Doktorum ilk gebeliklerde böyle sorunlar olabileceğini söyledi. Ama ben bu düşükten sonra istememe rağmen hamile kalamadım. Bunun sebebi ne olabilir?
Bir kez yaşanan bu durum sizin sağlıklı bebek sahibi olma olasılığınızı azaltmaz. Ancak yine de yeni bir gebelik öncesi tiroid hormonu ölçümleri yaptırmanızda fayda var. Bunun dışında tek bir kez yaşanan sorunlar için başka bir teste gerek yoktur.