Depresif misiniz?

Artık güneşli günler yerini bulutlu ve yağmurlu günlere bırakmaya başladı. Sorumlulukların artması, havaların serinlemesi kişilerde birtakım ruhsal sorunlar yaratabiliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2009 Güncelleme 31 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz depresyon belirtilerine dikkat edilmesi konusunda uyardı; "Hastalık başladığı zaman kişide enerji ve ilgi azalır veya kaybolur, suçluluk duyguları, konsantrasyon güçlüğü, iştah kaybı, mutsuzluk görülür. Duygusal olarak çökerler, her şeye üzülürler, hatta yaşama istekleri kaybolabilir. Ağlama sıklaşır, sıkıntı ve huzursuzluk vardır, hiç bir şeyden zevk alamaz olurlar, aktiviteleri azalır, işleri aksar, uykuları bozulur, cinsel istek azalır, kendilerini yorgun hissederler." Depresif duygu durumu, kaygı ve endişe genellikle kadınlarda daha sık görülür. Bu nedenle sonbahar depresyonunun da kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Diğer taraftan daha önce depresyon tanısı almış kişilerde de bu dönemlerde depresyonun tekrarlama ihtimali artar.

Önlem almak mümkün mü?
Dr. Mehmet Yavuz, 'Bazı mevsimlerde kişinin performansı belirgin olarak düşüyor ve depresyon belirtileri ortaya çıkıyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalılar." Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın.
• Spor yapın. Günde 30 dakikalık aktif, tempolu bir yürüyüş yeterli olabilir.
• Sağlıklı beslenin ve bol bol su için.
• Çok uyumayın. Yataktan erken kalkın.
• Yeni hedefler belirleyin.
• İşyerindeki isteksizliğini azaltmak için de sık ve kısa keyifli molalar verilmesi, kişinin sosyal yaşamını keyif alabileceği aktivitelere göre yeniden planlaması, depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Kendinizi test edin
1. Kendini üzgün ve boş hissetme,
2. İlginin azalması ve zevk alamama,
3. Nedensiz kilo alma veya kaybetme,
4. Uykusuzluk veya aşırı uyuma,
5. Yersiz aşırı hareketlilik veya uyuşukluk,
6. Sürekli, nedensiz yorgunluk, enerji kaybı,
7. Değersizlik ve suçluluk duygusu,
8. Düşünme, konsantre olma yetisinin azalması,