Ispanaklı kereviz dolması

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2009 Güncelleme 28 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Kerevizleri temizleyin. Ortalarını oyup, limonla ovun. 15 dakika haşlayın. Kerevizler haşlanırken ıspanakları yıkayın. Soğanı küçük doğrayın, 1 tatlı kaşığı sıvı yağda kavurun. Ispanakları da ilave edin. Pirinci ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ispanakları kendi suyu ile pişirin. Bir tutam tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alın. Haşlanmış kerevizlerin içine ıspanağı doldurun. Servis tabağına koyun. Dilerseniz, yoğurtla da servis yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
2 adet kereviz
Yarım limonun suyu
1/2 kg ıspanak
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı pirinç
Karabiber, kırmızıbiber
Tuz

* * *

Bülbül Yuvası
Geniş bir kaba 2 adet yumurtayı kırın. İçine 1 çay bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suyu ve 1 tutam tuzu ilave ederek karıştırın. Bu malzemenin alabileceği kadar unu azar azar ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan ceviz iriliğinde bezeler kopartın. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 2 saat bekletin. Nişastayı 1 su bardağı un ile karıştırın. Sert bir zemine nişastalı un karışımından serpin. Bezeleri bu karışımın üzerine koyun. Üstüne de nişastalı karışımdan serperek, çok ince bir oklava ile yufkaları açın. Açılan her yufkayı temiz bir bez üzerinde 5 dakika bekletin. 5 dakika sonra açtığınız yufkayı ortadan keserek üzerine ceviz serpin. Yufkayı oklavaya sararak, iki ucundan ortaya doğru büzün. Oklavayı yufkanın şeklini bozmamak için yavaş yavaş çıkartın. Büzülen yufkayı 8 santim aralıklarla kesin. Her parçanın iki ucunu birleştirip yağsız tepsiye dizin. Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayıp yan yana ve aralıksız bir şekilde tepsiye yerleştirin. Yufkaların üzerine dökmek için margarini eritin. İçine sıvı yağı da ilave ederek 2 dakika kadar ateşte tutun. Yağı ateşten alır almaz yufkaların üzerine bir kaşık yardımıyla gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında hamurun üzeri kızarana dek pişirin. Tepsiyi fırından alıp tatlınızı soğutun. Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Şerbetin hazır olmasına yakın limonu da ilave edin. Ilıttığınız şerbeti bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Şerbetini emdikten sonra baklavaları servis tabağına alın. Ortalarına ceviz ya da Antep fıstığı serperek servis yapın.

MALZEMELER:
Hamur için:
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı ayçiçekyağı
Yarım çay bardağı su
Alabildiğince un
Bir tutam tuz
Üzerine dökmek için:
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gr margarin Şerbeti için:
4.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1/4 limon İçi için:
150 gr ceviz içi Açmak için:
1 paket nişasta
1 su bardağı un

* * *

Bakla
1 kaşık un ile 1 limonun suyunu derin bir kabın içinde 1 bardak suyla karıştırıp bekletin. Baklaları temizleyip kararmaması için limonlu ve unlu suya atın. Bir tencerenin ortasına soğanı bütün olarak koyun. Kenarlarına baklaları güneş gibi sıralayın. Dereotunun yarısını üzerine doğrayın. Yeşil soğanları baklaların uzunluğunda kesip, onlar gibi dizin. Kalan baklaları da yeşil soğanların üzerine yerleştirin. Zeytinyağını, 1 kaşık unu ve 1 limonun suyunu karıştırın. Baklaların üzerine dökün. Şekerini, tuzunu atın. Üzerini kapatacak kadar sıcak su koyun. Dizdiğiniz baklaların bozulmaması için üzerini porselen bir tabakla kapatın. Kısık ateşte en az 1 saat pişirin. Soğuduktan sonra ters çevirerek tabağa alın. Üzerini dereotuyla süsleyin.

MALZEMELER:
1 kg yeşil bakla
2 yemek kaşığı un
2 adet limonun suyu
1 adet kuru soğan
1 demet dereotu
10 adet yeşil soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
6 adet kesme şeker
2 çay kaşığı tuz