Böbrek kanserinin belirtileri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2009 Güncelleme 24 Ekim 2009, 01:42

İÇİNDEKİLER

Böbrek kanseri, nadiren erken belirti verir. Genellikle tesadüfen bulunur. Örneğin safra kesesi gibi başka bir organın incelemesinde veya başka nedenlerle düzenli kontrol yapılanlarda. Herhangi bir kan testi ile erken uyarı almak mümkün olmadığı için, böbrek tümörünün tespiti artık biraz şansa kalmaktadır. En sık görüldüğü zaman 50-70 yaş arasıdır. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla rastlanır.

Belirtileri:
Hatırda tutmak gerekir ki, aşağıdakilerin hiçbiri erken dönem belirtileri değildir.
İdrarda kanama
Sırt, karın veya yan ağrısı; tümör ancak etrafına fazla yayılmaya başlayınca olur.
Böğürde ele gelen kitle; tümör iyice büyüdüğünde hissedilebilir.
Yorgunluk, halsizlik
Kemik ağrıları
Kilo kaybı
Nedeni bulunamayan ateş
Bacaklarda ve ayak bileklerinde ödem
Yayıldığı organa göre akciğer, karaciğer, beyin gibi organlara ait belirtiler verir. Ama tekrar etmek gerekirse, bunları hisseden herkesin telaşa kapılması gereksizdir çünkü çok nadir görülen ve geç dönem bulgularıdır.

Teşhis:
Bazen idrarda kanama erkenden görülebilir ama idrarda kanama olunca öncelikle idrar yolu enfeksiyonu ve mesane kanseri, böbrek taşı, prostat hastalığı açısından araştırma yapılır. Bazı laboratuvar testleri kandaki tahlillerde ipucu verebilir. Bunun için doktorun değerlendirmesiyle pek çok şey açıklığa kavuşur. Hekim hastaya aile öküsünü ile kendi özgeçmişini sorar ve muayane eder. Şüpheli durumlarda kan testleri, idrar tahlili ve sitolojjik inceleme ister. Böbreklerin ve idrar sisteminin görüntülenmesi için ilaçlı böbrek filmi (İVP), ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR, angiografi yapılabilir. Bazı durumlarda böbrekteki kitleden iğne ile parça ve sıvı alınması gerekir ve hemen hasta başında patoloji uzmanı tarafından kanser varlığı açısından değerlendirir. Durum hala netliğe kavuşmamışsa, teşhisini ameliyatla konulması gerekir.