Kilo almamak sizin elinizde

Doğum kontrol hapları iştah açar. Ancak kilo almamak sizin elinizde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2009 Güncelleme 05 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Doğum kontrol hapları dünyanın en sık kullanılan ilaçlarıdır. Dünyada 400 milyon kadının doğum kontrol hapı kullandığı düşünülmektedir. Doğum kontrol hapı kadının her ay yumurtlamasını engelleyerek korunmaya yol açar. Yeni ilaçlar ilk alındığı günden itibaren korumaya başlamaktadır. İçlerindeki düşük dozlu hormonlar dolayısıyla beyinden yumurtalığa giden ve onun yumurtlamasını uyaran hormonları baskılarlar ve doğal yumurtlamaya geçici süre engel olurlar. Doğum kontrol hapları bırakıldıktan 1- 2 ay sonra normal yumurtlamalar başlar ve dolayısıyla genel bir kaygı olan; 'hap kullanırsam çocuğum olmazmış, yumurtlamam dururmuş' iddiası doğru değildir. Sadece kullanıldıkları sürece yumurtlamaya engel olmakta sonrasında yumurtlamaya hiçbir etkisi olmamaktadır. Hapların göğüs kistlerini azaltması, yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltması yoğun adet kanamalarını azaltarak kansızlığı önlemesi, rahim ve yumurtalık kanalı iltihaplarına engel olması gibi sayısız faydaları da mevcuttur. Doğum kontrol haplarını genellikle spiral kullanamayandoğurmamış genç insanlara öneriyoruz ama 40 yaşına kadar da doktor kontrolü altında kullanabilir.
Konuyla ilgili bazı okuyucu sorularına cevap verelim.

Doğum kontrol hapı almak istiyorum ama her aldığımda kilo alıyorum. Bu yüzden bırakıyorum. Ne önerirsiniz?
Sayın okuyucum 22 yaşında ve 1 yıllık evli olduğunuza göre sizin için doğum kontrol hapı ideal yöntemdir. Doğum kontrol hapları aynen gebelikte olduğu gibi iştah açmaya yol açabilir. Ama haplar kilo aldırmaz çok yerseniz kilo alırsınız. Değişik hapları deneyebilirsiniz ama unutmayın ki iştahınızın kontrolü zaten her zaman hepimize lazımdır.

Yeni evliyim ve doktorum bana doğum kontrol hapı verdi. Fakat eşim de ben de çok sayıda çocuk sahibi olmak istiyoruz. Hapların kısırlık yaptığı söylendi bu yüzden korktum alamadım haplar kısırlık apar mı?
Sayın okuyucum haplar kesinlikle kısırlık yapmaz hatta yumurtalığınızdaki kistleri ve iltihapları önleme gibi faydalarından dolayı gebelik şansınızı arttırır dahi diyebilirim. Hapların yumurtlamayı önleyici etkisi sadece alındığı süredir ki hapları alırken dahi 2 gün unutsanız bazen tekrar yumurtlama olup insan gebe kalabilmektedir. Onun için korkusuzca doktorunuzun önerdiği hapı kullanınız.