Zatürre geç tedaviye başlandığında ölüme götürebiliyor! Dr. Bilge Özgür Yüksel korunmak için önerilerde bulundu

Akciğer hastalığı zatürre, geç tedaviye başlandığında ölümcül olabiliyor. Dr. Bilge Özgür Yüksel, korunmak için önerilerde bulunuyor: Aşıyı ihmal etmeyin. Elleri düzenli yıkayın. Kaliteli uyuyun.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2023 Güncelleme 13 Kasım 2023, 07:00
Zatürre geç tedaviye başlandığında ölüme götürebiliyor! Dr. Bilge Özgür Yüksel korunmak için önerilerde bulundu

İÇİNDEKİLER

Ateş, terleme, nefes alırken ya da öksürürken göğüs ağrısı, yorgunluk ve koyu renkli balgam... Bu belirtilerin hepsi zatürreye işaret ediyor. Akciğer hastalığı zatürreye, virüs, mantar veya bakteriler yol açabiliyor. Her yaştan kişide görülebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Özgür Yüksel, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler veriyor:

ALKOL VE SİGARAYA DİKKAT
Zatürre hastalığı olan kişilerde akciğer dokularının iltihaplanması sonucu alveol adı verilen hava kesecikleri, iltihapla veya sıvıyla dolarak solunan oksijenin kan dolaşımına girmesini engeller. 2 yaşın altındakiler, 65 yaşın üzerindekiler, kronik akciğer hastalıkları olanlar, sistemik rahatsızlıkları bulunanlar, bağışıklık sistemi baskılananlar, alkol ve sigara kullananlar, kimyasal maddelere maruz kalanlar için zatürre riski daha yüksektir. Bu yüzden zatürreden korunmak için grip ve pnömokok (zatürre) aşısı yaptırılması ihmal edilmemelidir.

5. SIRADA BULUNUYOR
Tedavisine geç kalındığında zatürre ölümcül bir hastalık haline gelebilir. Nitekim, dünyada ve ülkemizde hastane başvurularının en sık nedenleri arasındadır. Ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında da 5'inci sırada yer alır. Kişinin kronik hastalıkları olduğunda veya kişi ileri yaştaysa, zatürrenin daha ağır seyrederek hayati risk oluşturabildiği bilinmektedir.

GRİPLE BİRLİKTE OLURSA...
Grip zatürreye neden olmasa da, solunum yollarında oluşturduğu tahribat bakterilerin ve mantarların yol açtığı zatürre türünün ortaya çıkması için uygun zemin hazırlayabilir. Gribin zatürreye dönmesi halinde hastalığın çok daha ağır geçeceği bilinmektedir. Zatürreden korunmak için ellerin düzenli yıkanması gerekir. Öksürürken ya da hapşırırken ağız tek kullanımlık mendillerle ya da dirsekle kapatılmalıdır. Sağlıklı beslenilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Sigara mutlaka bırakılmalıdır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN